Közélet

2016.04.28. 18:33

Magasház bontása: zajra és porra panaszkodnak

Folyamatosan érkeznek lapunkhoz jelzések a Magasház bontásával kapcsolatban. Egy zajra és porra panaszkodó olvasónk videót is készített.

B.A.

Nagy zajjal dolgozik egy réselő, betonelemeket zúz szinte porrá, ez jól kivehető azon az olvasói videón, amit lapunkhoz juttattak el nemrég. Az elemek azonban akár szétzúzás nélkül, önmagukban is szállítható méretűek lehetnek, veti fel olvasónk, s laikusként ezzel nem tudunk vitába szállni.

Ahogy azzal sem, hogy ha mégis egyben hagynák a nagyobb darabokat, akkor nem lehetne viszonylag egyszerűen, egy markoló lapátjával elhordani a területről az elszállítandó anyagot, hanem egyesével kellene felpakolni, majd rögzíteni az elemeket. Ugyanakkor olvasónk azt hangsúlyozta, hogy nem ezt ígérték, s emiatt szerinte a szükségesnél időnként nagyobb a zaj és a por.

                         ------------------------------------------
                                A videót itt nézheti meg!
                         ------------------------------------------

A bontást végző Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. konzorciumtól annyit mondtak a felvetésre, hogy a falelemek méretre bontását, a gépjárműre rakást, a szállítást és a lerakodást a balesetvédelmi szempontokat elsődlegesen szem előtt tartva, a vonatkozó előírások betartásával végzik. Ahol lehetséges, ott a zajterhelés mérséklése érdekében az elemeket roppantással darabolják, a bontott anyagot pedig folyamatosan elszállítják a helyszínről.

Nem lehetett másik, ideiglenes zebra

Többen jelezték, hogy biztonságosabb és könnyebb gyalogos átkelést szeretnének a bontás miatt épített elkerülő útnál, ahol felszámoltak egy zebrát. A bontást végző konzorciumtól azt írták, a gyalogoshely kialakítása engedélyköteles tevékenység. A korábban itt lévő, lezárt gyalogos zebra közelében ideiglenes zebra kialakítására helyszűke miatt nem volt lehetőség. Elkerülő úton pedig gyalogos átkelőhely kialakítását jogszabály tiltja, mert nem adott a minimum 50 méteres beláthatóság.

Közölték: a Hungária út – Szigeti út déli oldalán a gyalogos járda folyamatos, a gyalogos közlekedés zavartalanul biztosított, a szabályos átkeléshez a Hungária és a Petőfi út csatlakozásánál, illetve a Szlivennél, a lezárt zebrától 150, illetve 100 méterre van lehetőség. A zebra megszüntetésére a Magasház bontásához kapcsolódó, jogszabályban rögzített védőterület kialakítása miatt volt szükség, a gyalogos folyosó kiépítését a gyalogosok érdekében, és a Biokommal egyeztetve alakíttatták ki.

Nem lesz garázs

Megírtuk nemrég, milyen fejlesztéseket tervez pályázati pénzből az önkormányzat a 25 emeletes helyén. Az előterjesztést a múlt héten elfogadták, annak vitájában azonban Kővári János (ÖPE) vetette fel, hogy építhetnének egy kisebb mélygarázst is, hiszen a Magasház alapozását, a nagyjából egy emeletnyi mélységben lévő szintet amúgy is el kell bontani. Megkérdeztük az ügyről a városházát, mivel a közgyűlésen Páva Zsolt azt mondta, a felvetést jónak tartja, s felkérte a Pécsi Városfejlesztési Zrt.-t, hogy készítsen számítást róla. A városházáról azonban annyit írtak, hogy Csizi Péter országgyűlési képviselő a bontás kezdetén, sajtótájékoztatón kérte arra a polgármestert, hogy vizsgálja ki, milyen módon lehet fejlesztési forrásokból olyan parkot kialakítani, ami szolgálja az itt élőket és az egyetemistákat. Hozzátették: a közgyűlés ezek után döntött a fent is hivatkozott 134 milliós pályázat benyújtásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!