Közélet

2016.04.06. 20:07

Őszinte képeken a szabadulás arcai

Egykori rabok mesélnek visszanyert szabadságról és megkapaszkodásról a Szabadkikötőben.

Nógrádi L. (Dunántúli Napló)

Mit kezd az ember a szabadsággal? – veti fel a kérdést két, szerdán megnyílt kiállítás Pécsen. Az Ez már a szabadság? című tárlat egyik fele a helyi börtönben, a fogvatartottak számára látható, a másik pedig a Király utcai Szabadkikötő közösségi térben mutat be fotókat. Az alkotók pedig egykori rabok, akik a szabadulásuk után a budapesti Adj Hangot Egyesület programjában fényképezőgépeket kaptak, hogy fotókban mesélhessenek a hétköznapjaikról. Az alapítvány nyolc embert vont be a programba, a fotóikat pedig országszerte, Budapest és Pécs után Kaposváron, Egerben és Szegeden is bemutatják.

A Pécsen április 16-ig látható tárlat messze nemcsak a képekről szól, az emberi történetek is megismerhetők. Lapunk a pécsi megnyitó alkalmával Pápai Tamással beszélgetett. Az ötvenéves, budapesti férfi nyíltan elárulta, hogy 2010-ben ítélték el gazdasági bűncselekményért, három és fél évet kapott. Számára a szabadulás azonban sem kirívó örömet, sem megrázkódtatást nem jelentett. Ennek fő oka, hogy az utolsó évet eleve enyhített fokozatban töltötte, hétvégéken otthon lehetett. A munkájához – szabadúszó grafikusként – is visszatérhetett, ahogy párkapcsolat is várta a szabad életben.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Pápai Tamás, a program egyik résztvevője szerint már az is eredmény, ha a társadalom egy részéhez egyáltalán eljut a szabadulók problémáinak híre (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Akadt azonban olyan is a fotóscsoportban, aki tíz év után, hatalmas váltást megélve tért vissza a civil életbe, a megkapaszkodási lehetőségekről pedig talán az árulkodik, hogy jelenleg hajléktalanszállón lakó társuk is van, aki egy jó szándékú munkaadó révén dolgozik és küzd, hogy újra otthona legyen.

Pápai Tamás elárulta: kezdetben azt gondolta, senkit nem érdekel, milyen gondjai vannak a szabadulóknak. De azóta belátta, hogy fontos minél többekhez eljuttatni magát a tényt – hogy egyáltalán léteznek ezek az emberek, valós a küzdelmük a visszailleszkedésért.

Fenti képünkön a Szabadság-híd című fotó Dobos Pétertől - nézze meg a többit galériánkban!

Pozitív példákat felmutatni

Az Adj hangot lényege a visszakapott szabadság hangsúlyozása, annak minden örömével és nehézségével együtt – mondta el a kiállításokról a pécsi börtön parancsnoka. Dékány Zsolt ezredes szerint a szabadulás utáni kritikus időszakban kulcsfontosságú szerepe van a civil szervezeteknek, amelyek a társadalomba való visszatérést segítik az egykori fogva tartottak számára. Egyben pozitív példákat állítanak a börtönökben élők elé, a reintegráció lehetőségét felmutatva – értékelt Dékány Zsolt.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!