Közélet

2016.06.09. 16:14

Felmérték, ez lett: az utasok jobban szeretnek buszozni

A járművek tisztasága is nagyot javult a pécsi utasok szerint.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Két közvéleménykutatást is megrendelt a pécsi önkormányzat az elmúlt időszakban a helyi buszközlekedéssel kapcsolatosan, jelentette be csütörtökön Páva Zsolt pécsi polgármester.

Az egyikben a városi szolgáltatókról kérdezték a pécsieket, ezerfős reprezentatív mintán. Emellett a közlekedésszervezői feladatokat ellátó, a Biokom keretén belül működő Mobilitási Központ kérdezett meg hétezer pécsi buszozót utazási szokásaikról és tapasztalataikról.

A polgármester szerint az eredmények önmagukért beszélnek. A városi cégeket vizsgáló, a Szocio-Gráf Kft. által végzett kutatás azt mutatta ki, hogy az utasok átlagosan 4,16-ra értékelték egy ötig terjedő skálán a pécsi buszközlekedés minőségét. Hasonló felmérésben ez három éve 3,5, két éve 3,9 volt. Külön kérdezték és mérték a járatok sűrűségét, a buszok pontos érkezését, a járművek tisztaságát, a tájékoztatást, ez a korábbi 3,5-höz képest 4 fölére változott. A szolgáltatás ár-érték aránya 3,6 lett, négy esztendeje 2,7 volt.

A megállókban végzett felmérésben az utasokat többek közt arról kérdezték, honnan-hová utaznak, elégedettek-e a járatsűrűséggel, az új buszokkal, hallottak-e már a buszcsere programról, elégedettek-e az autóbuszok tisztaságával. A hétköznapi járatsűrűségre 4,2-es osztályzatot adtak az utazók, ami szintén jobb mint az elmúlt években volt. A hétvégi járatsűrűségen (3,3) viszont javítani kell.

Az utazók főleg az új buszhálózattal, és az időben kedvezőbben elosztott buszokkal elégedettek. Az új buszok 4,2-es osztályzatot kaptak, de minél előbb növelni kellene a nyitható ablakfelületeket – Páva Zsolt azt mondta, ezen már dolgoznak.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!