Közélet

2016.06.30. 15:47

Így lett első a Harmadik a POSZT-on

Az utóbbi két évtized talán legjobb évadát zárta a Pécsi Harmadik Színház. Minden jól alakult, amibe csak belekezdtek – tudtuk meg Vincze János igazgató-rendezőtől –, és mindezt megkoronázta a Piszkavas darabjuk Közönségdíja a Pécsi Országos Színházi Találkozón.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mi volt az első siker?

– Hogy ettől az évadtól kiemelt színház lettünk, vagyis ott vagyunk az ország legjobb teátrumai között. Ez ugyan nem több, de biztosabb finanszírozás, s Pécsen kívül nincs olyan vidéki nagyváros, ahol két színház is bekerült volna a nemzeti és a kiemelt státuszba. Mindez éves szinten 33,6 millió állami és 16 millió önkormányzati támogatást jelent.

– Mi van a mérleg másik serpenyőjében?

– Emelkedett a néző- és az előadásszám is. Évi 190 előadásunk volt, összesen húszezer nézővel, holott az előadásaink döntő többsége stúdió vagy kamara jellegű.

– Ezek az intézményi eredmények. És mi a helyzet a színészekkel?

– Hogy a felterjesztésünkre Bánky Gábor megkapta a Jászai Mari-díjat. Három és fél évtizedet töltött Pécsett, a Nemzeti Színház tagjaként, de mi úgy gondoltuk, hogy a Harmadik Színházban az utóbbi években a színpadi alakításai (Prah, Príma környék, Bányavirág, Kövek a zsebben) minőségben gyökeresen megváltoztak, s egyetértettek az indoklásunkkal.

– Mondhatni a kortárs drámák színháza a Harmadik. Miért?

– Mert Spiró Györgytől Háy Jánoson át McDonaghig attól nagyon izgalmasak a mai művek, hogy megtalálhatók bennünk a mindennapjaink fontos kérdései, az elevenünkbe vág minden mondatuk. Az egyedüli hiányérzetem amiatt van, hogy mi elsősorban az értelmiségit célozzuk meg, de nem bővül eléggé ez a kör. Bár most megtörtént, hogy egy világhírű agysebész csak azért jött el a fővárosból a POSZT-ra, hogy megnézze a Piszkavas című előadásunkat.

– Mi a Piszkavas titka?

– Az emberek szeretnek érzelmileg azonosulni a karakterekkel, és ennél a színjátéknál így vagy úgy, de szinte mindenkit meglegyint a katarzis. Másrészt a színmű kitűnő, nem beszélve a színészi játékról.

– Hogy értékeli a friss POSZT-díjaikat?

– Ez volt a 11. előadás, ami a Harmadik Színházból eljutott a versenyprogramba. Valamennyi az én rendezésemben, és nyertünk legjobb előadás, rendezés, dramaturg díjakat is, de döntően a Pécs előtti időszakban. A POSZT 16 éve alatt viszont kicsit háttérbe szorultunk. A foci-EB nyomán úgy is fogalmazhatnék, flamandok és a vallonok közt nehéz belgának lenni, és a Harmadik Pécsett másfél évtizeden át belgának érezhette magát. Az utóbbi öt évben már nem is neveztem előadást a versenyre, a Piszkavasat is Simon István terjesztette a válogatók elé. Mert éreztem a szakmai megosztottságot, a visszaesést is a találkozón, tavaly is csak azért lettem zsűritag, mert mindkét társaság egyformán hívott. Azt viszont óriási eredménynek tartom, hogy az országos találkozón ez az első olyan pécsi előadás, amelyik elnyerte a közönség díját. Az pedig a hab a tortán, hogy Füsti Molnár Évát külön jutalmazták.

Az új műsor

Vincze János a Kulcskeresők című Örkény István művet fogja az új évadban rendezni, amely az önbecsapás látlelete. Tervben van egy külföldi szerző izgalmas műve is, de még egyeztetések zajlanak a szerzői jogdíjról. Jön továbbá három vendégjáték, újvidéki és szabadkai kooperációban érkezik Mezei Kinga rendezésében a Piaf-menet (Piaf-marche), a Pannon Várszínház Vándorfi László rendezésében Máté Péter-dalokból készít musicalt (Egy darabot a szívemből), valamint a Nézőművészeti Főiskola (Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs) A fajok eredete című előadását hozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!