Közélet

2016.06.03. 12:13

Két újabb pécsi iskola szépülhet meg

Több mint 1,2 milliárd forintot költene két iskola, az Árpád Fejedelem és a Jókai felújítására a pécsi önkormányzat. Ehhez nyerni kell két uniós pályázaton.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Két újabb pécsi iskolát, a Jókait és az Árpád Fejedelmet is felújítaná az önkormányzat, amelyhez európai uniós pályázati forrást szeretnének felhasználni. A tervről s az energetikai célú pályázatok benyújtásáról a legutóbbi közgyűlési ülésen döntöttek a pécsi képviselők. A fejlesztés energetikai korszerűsítést jelentene alapvetően, de mindkét épületnél tervezik a komplex akadálymentesítést is, egyebek mellett lift beépítésével. Amint hétfői számunkban megírtuk, a tervezett iskolai fejlesztéseket – siker esetén – százszázalékos pályázati támogatással valósíthatnák meg, de további forrást is felhasználnának az Árpád Fejedelem felújításához.

Az iskolaépületek felújítására az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a TOP forrásaiból szeretnének pénzt kapni. Az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola tervezett pályázati korszerűsítésére bruttó 399 millió, a Jókai Mór Általános Iskoláéra bruttó 337 millió forintot kaphatnak a pályázati siker esetén. Az Árpád Fejedelem épületének szerkezeti megerősítése (lásd keretes írásunkat) további bruttó 512,6 millió forintot igényelne, ezt fedeznék önerőből, illetőleg az Európai Beruházási Banktól felvett hitelből.

A ’70-es években jónak számított

A Jókait a ’70-es évek első felében építették, a technológia akkoriban megfelelő volt, mára abszolút korszerűtlennek tekinthető, energetikai szempontból teljesen elavult. A külső nyílászárók állapota nem elégíti ki a kor elvárásait, nem csukódnak megfelelően, több helyen zárt állapotukban is hézag van a tok és a szárny között. Az üvegezés is elavult hőtechnikailag, miközben a homlokzaton jelentős az üvegfelület.

Kilenc intézmény már korszerűbb

Szerettük volna megtudni a városvezetéstől, hogy hány iskolaépületet újítottak fel az elmúlt években, részlegesen vagy teljesen, illetve hogy a most szóba került újabb két intézmény mellett hány iskola felújítását tervezik még a következő esztendőkben, és természetesen melyek azok az épületek.

A városházáról megkeresésünkre azt írták, hogy a jövőbeni fejlesztésekről a későbbiekben ad tájékoztatást az önkormányzat.

Az utóbbi években felújított pécsi iskolák pedig a következők: a Miroslav Krleža oktatási központ felújítása, illetve később a hozzá tartozó óvoda kialakítása, a Leőwey Klára Gimnázium, valamint a Nagy Lajos Gimnázium fejlesztése, a Testvérvárosok terei iskola teljes felújítása, az Illyés Gyula-iskola teljes felújítása. Ide sorolták még a Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Kollégium és Pedagógiai Intézet fejlesztését, a Gandhi Gimnázium fejlesztését, a Pécsi Református Kollégium felújítását és a Zipernowsky-szakközépiskola felújítását is.

Mint az Illyésnél

Az 1986-ban 24 termesnek épített Árpád Fejedelem épülete IMS-szerkezetű. Saját erőből erősítenék meg az IMS-tartószerkezetet a korróziós problémák miatt. A pályázatban nem elszámolható költség az épület szerkezeti megerősítése, de a statikai szakértő szerint ennek megvalósítása elengedhetetlen. A megerősítéshez az eredetihez közel álló, de még biztonságosabb, polietilén köpeny védelemmel ellátott csúszó-feszítő kábeles megoldást alkalmaznák, csakúgy mint az Illyés Gyula-iskolánál öt esztendeje.

Napelem is?

Vannak fejlesztések, amelyeket mindkét iskolaépületben elvégeznek, ha nyer mindkét pályázata az önkormányzatnak, amire van esély. A teljes épületben kicserélnék a fényforrásokat, világítótesteket, a radiátorokat, és egyenként vandálbiztos termosztatikus fejjel látnák el. Az épületek utólagos külső hőszigetelést kapnának. Korszerűsítenék a fűtést, a használati melegvíz-ellátást és a belső világítási rendszert, s megvizsgálják a napkollektorok és napelemek telepítésének a lehetőségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!