Közélet

2016.06.20. 09:01

Komlón is araszolnak felfelé a lakásárak

Bár a pécsiekhez képest még mindig olcsónak számítanak a komlói ingatlanok, egy év alatt láthatóan változott a piac. Az ok nem egyértelmű, de a csok is hatással lehet.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Megemelkedtek a lakásárak Komlón. Tavaly januárban még arról számoltunk be, hogy akár egy kocsi áráért is vehetünk lakást a bányászvárosban. Akkor az internetes hirdetések alapján legalább 300 ingatlan várt eladásra, méghozzá potom pénzért. Egy-két szobás lakást már 1,5 millió forintért is lehetett venni, de a nagyobbak is 3-4 millióért kerestek új tulajdonost. Házakat 5–15 millió forintért kínáltak. Mára a helyzet megváltozott: bár most is közel ugyanannyi lakást hirdetnek, kétmillió forint alatt már nem találunk eladó ingatlant. Igaz, a legolcsóbb lakás (2 szobás, 54 m²-es) még így is 2,2 millió forint, ami jóval a pécsi árkategória alatt van. Az ingatlanok többségét 2,5–4 millió forintért hirdetik, de nem ritka az öt-hétmilliós összeg sem. A családi házak ára is feljebb kúszott, hat és 30 millió forint között hirdetik őket.

A tendencia mögött valószínűleg a családi otthonteremtési támogatás (csok) hatása állhat. A kedvezmény miatt ugyanis sokan kezdtek el érdeklődni az eladó lakás után országszerte, így Komlón is, emiatt pedig a hirdetők megemelték a vételárat. Más kérdés, hogy magasabb összegért elkelnek-e a lakások.

Támogatással

A fiatalok igényelhetik az első lakás vásárlásához nyújtható támogatást az önkormányzattól, ha az egy főre jutó jövedelmük nem haladja meg a 80 ezer forintot. A többgyermekes családok összesen legfeljebb 1,1 milliót kaphatnak. Ugyanezt az összeget igényelhetik azok is, akik a csok igénybevételével használt lakást vásárolnak a városban. Akik pedig új házat építenének csoktámogatással, ingyenes építési telket kaphatnak a várostól. Mindegyikre volt már példa idén.

Nem mindegy, hol van az ingatlan

A hirdetések alapján a legrosszabbul azok a hirdetők jártak, akik egy-egy nem frekventált helyen laknak. Hiába kínálnak ugyanis például amerikai konyhás, sarokkádas vagy három- szobás, felújított, egyedi fűtéses lakást a körtvélyesi vagy a kenderföldi városrészben, hárommillió forintnál többet csak ritkán kapnak értük. Ugyanez érvényes a gesztenyési és újtelepi házakra is: értékükhöz képest jóval ár alatt kelnek csak el. Ennek oka, hogy előbbi például kiesik a városi forgalomból, míg utóbbinál fennáll a bányakár veszélye. A körtvélyesi panelok szintén kiesnek a véráramból, és némelyik épület elég rossz állapotban is van, Kenderföldnek pedig a közbiztonság szempontjából van rossz híre. Ez mind közrejátszik az árak alakulásánál.

Az „úri negyednek” továbbra is Somágot, Szilvást tartják, míg családi házak esetén főként Dávidföld és a belváros „viszi a prímet”. Csak maga az ingatlan elhelyezkedése 1–2 millió forintot emel vagy csökkent a vételáron.

Nincs albérlet

Bár Komlón rengeteg az üres lakás, az albérletek száma szinte a nullával egyenlő. A tulajdonosok jelentős részének ugyanis rossz tapasztalata van a bérlőkkel: sok lakást tönkretettek, kipakoltak, vagy tartozást halmoztak fel. Pedig a gazdasági válság idején csak rezsiért is kiadták az ingatlanokat, vagy legfeljebb 5–10 ezer forintot kértek bérleti díjként havonta. Most, ha sikerül kiadó lakást találni, legalább 15–20 ezer forint a havidíj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!