Közélet

2016.06.12. 20:17

Zsolnay-gyár: meglepetést is okozhat még Najari

Akár már hétfőn vagyonfelügyelőt rendelhet ki a Zsolnay Zrt.-hez a Pécsi Törvényszék. Ugyanakkor akár diplomáciai botrány is lehet a Zsolnay-ügyből.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Ha nem fizeti ki Bachar Najari, a Zsolnay Zrt. többségi tulajdonosa a felmondott két MFB-hitelből lett 416 milliós követelést, jó eséllyel elindul a zrt. felszámolása, amit pénteken kezdeményeztek a Pécsi Törvényszéken. A bíróságnak szerdáig kell arról döntenie, kijelöl-e vagyonfelügyelőt a manufaktúrához, vagy sem. Látszólag tehát csak idő kérdése, mikor számolják fel a Zsolnayt, s mikor szerzi meg azt új cégén, a Ledina Kerámia Kft.-n keresztül – esetleg külső partnert bevonva – a pécsi önkormányzat.

Az MFB május 18-án két – eredetileg 2017 tavaszán és őszén lejáró 172 és 87 millió forint tőketartozást mutató – hitelt mondott fel – ezek duzzadtak kamatokkal együtt 416 millióra. A vagyonkezelő cég akár harmadáron is megvásárolhatta a követelést, ez szokványos a piacon hasonló kiélezett, vitatott helyzetben. Nem hivatalos információ, hogy hasonló alku született. A többségi tulajdonos kedden nemzetközi sajtótájékoztatóra készül Budapesten. Bernben állítólag berendelték a svájci magyar nagykövetet, aminek információnk szerint a Zsolnaynál történtekhez van köze.

Követelik

A pénteken a bíróságra benyújtott felszámolási kérelmet állítólag a kormányközelinek mondott építőipari cégcsoporthoz, a West Hungária Bau Kft.-hez tartozó vagyonkezelő társaság jegyzi. Úgy tudni, ők vásároltak nemrég a Magyar Fejlesztési Banktól egy olyan követeléscsomagot, amely azt követően keletkezett, hogy a bank felmondta a Zsolnaynál lévő két hitelét, s a pécsi kerámiás cég ezt követően sem fizetett határidőre. A Zsolnay bíróságon vitatja a hitel felmondásának jogszerűségét, s annak körülményei miatt feljelentést tett, amint arról annak idején írtunk is.

Fizettek volna

Lapunk birtokába jutott dokumentumok szerint a Zsolnay Zrt. tavaly szeptemberben felajánlotta az MFB-nek, hogy két egyenlő részletben egy év alatt kifizet 200 millió forintot, ha kamatostul letudhatja két hitelének teljes tartozását. A jelek szerint két későbbi ajánlatot sem fogadott el az MFB. A 2015. októberi szerint 2015 végéig fizették volna meg a 200 milliót, majd egy újabb, 2016 márciusi (és májusban megismételt) ajánlatuk szerint már a teljes, 259 milliós tőketartozást készek lettek volna kifizetni. Százmilliót azonnal, 159 milliót idén decemberig utaltak volna el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!