Közélet

2016.07.23. 13:00

A „szabadstrandon” tilos, máshol bizonytalan a kutyafürdés Orfűn

A kutyabarátként ismert helyen tilos, máshol pedig szabályozatlan a kutyák fürdetése Orfű természetes vizein. Mivel sokan felháborodtak a szigor miatt, megkerestük a jegyzőt, aki felsőbb szintre vitte az ügyet.

Nógrádi L. (Bama.hu)

Sokan kutyabarát partszakaszként ismerik a Pécsi-tó gátjánál működő szabadstrandot Orfűn – írtuk július elején. A hely az EB OVO egyesület országos térképén is szerepelt, mint kutyaúsztatásra is használható víz. Ezt az információt azonban hamarosan cáfolta Orfű jegyzője, a tiltásról szóló pontosítását közzé is tettük. Ez a cikkünk azonban még nagyobb ">hullámokat vetett a Facebookon, számos olvasónk kifogásolta a szigort, ezért ismét a hivatalhoz fordultunk, hátha tudnak ajánlani olyan helyet, ahol jogszerűen mehetnek a négylábúak is a vízbe.

Dr. Kóbor Gyula, az Orfűi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője múlt pénteken válaszolt megkeresésünkre. Levelében közölte: a Pécsi-tó gátjánál működő szabadstrand valójában nem „jogszabály szerinti fürdőhely, hanem egy évente négyszer bevizsgált, engedélyezett fürdővíz.” A használatát nem már, mint a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya engedélyezte, de vonatkozik rá a fürdőhelyekre érvényes, kutyák bevitelét tiltó kormányrendelet. Emiatt volt kénytelen a jegyző a sajtón keresztül is közhírré tenni a tiltást, hogy ne veszítsék el az engedélyt – tette hozzá Dr. Kóbor Gyula.

Az olvasók által ösztönzött felvetésünkre, hogy máshol esetleg jogszerű lehet-e az ebek vízbe engedése szintén választ kaptunk. „Teljesen bizonytalan a jogi helyzet a tekintetben, hogy Orfű más helyszínein lehet-e kutyát fürdetni, ugyanis a fenti engedély csak a gát melletti szabadstrandra vonatkozik, mint ahogy a vízminőség-vizsgálat is.” A jegyző – aki a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának címzetes egyetemi docenseként oktató is, mégpedig közigazgatási jogot – nem hagyta annyiban a jogbizonytalanságot, hanem állásfoglalást kért a Népegészségügyi Osztálytól egy esetleges kutyás fürdőhely önkormányzati és tókezelői kijelölésére. Hogy ez mikorra történhet esetleg, egyelőre nem tudjuk, de igyekszünk majd beszámolni róla, ha tisztázódik a jogi helyzet.

Mindaddig a „békés egymás mellett élés szabályai szerint képzelhető el a tó egyéb területein a horgászat, a fürdés és esetleg a kutyák vízbe engedése” – fogalmazott Dr. Kóbor Gyula.

A jegyző úgy foglalta össze a tudnivalókat: „a szabadstrandon, valamint az Orfűi (Kis) tavon tilos a fürdetés, a többi területen pedig szabályozatlan mindaddig, amíg a közegészségügyi ajánlás birtokában a képviselőtestület döntést nem hoz a kérdésben.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!