Közélet

2016.07.07. 19:08

Az élményfürdőkön túl is van élet, ha nem félünk a hideg víztől

A megyében sok szezonálisan nyitva tartó strand van, amelyek a kánikulában igazi alternatívát jelenthetnek az új élményfürdőkkel szemben. Lapunk összegyűjtött pár lehetséges helyszínt.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Bár tervezik, hogy Pécsett lesz élményfürdő, a kivitelezésre még várni kell. Viszont közben javában tombol a nyár, és a melegben valahova menni kellene. Szerencsére a megyében sok strand van, és akad köztük néhány eldugott is, ahol nem kell egymást taposni egy kis szabad helyért. A siklósi vagy a harkányi fürdő méltán népszerű, de nem mindenki szereti a túlzsúfoltságot. Nekik érdemes más, kisebb települések strandjait választani, ahol ugyan nincs annyi medence, de a hűsítő víz és a szép környezet garantált.

Az egyik ilyen lehetőség lehet a szászvári strand, ahol egy nagy medence áll a vendégek rendelkezésére. A víz átlagosan 25-26 fokos, a pokrócokat füves, fás területen teríthetjük le. Szintén egymedencés a Magyaregregy melletti hideg vizes fürdő, amely éppen most hétvégén nyitja meg kapuit. A strand a Máré-vár felé vezető úton található, erdős környezetben. Ha a másik irányba mennénk, akkor a bólyi, a sellyei és a beremendi strand is szóba jöhet. Utóbbi ráadásul gyermekmedencével és játszótérrel is bír.

A kis strandok nagy előnye még, hogy a belépőjegyek ára jóval kedvezőbb, mint az élményfürdőkben, és ugyanúgy van büféjük. Hátrányuk, hogy fedett részük nincs, és csak nyáron tartanak nyitva.

Érzékenyek könnyen elkaphatják

A medencék (főleg a meleg vizesek) nemcsak vizet, de adott esetben kórokozókat is tartalmazhatnak. Épp ezért úszás után mindig zuhanyozzunk le. Ha megoldható, a vizes fürdőruhát cseréljük szárazra, és ne használjuk más törölközőjét. A medencék környékén ne járjunk mezítláb, használjunk papucsot. Ha mégis elkapunk valamilyen viszketéssel, váladékkal járó gombás fertőzést, forduljunk orvoshoz, és amíg nem gyógyulunk meg, lehetőleg ne menjünk vissza a fürdőbe. A medencés fertőzések a nőket és férfiakat egyaránt érinthetik.

Mit csomagoljunk be mindenképp?

Bár értékes holmikat nem célszerű magunkkal vinni a strandra, vannak dolgok, amiket viszont javasolt bepakolni a táskába. Az egyik ilyen a naptej.

Ezt követi egy kis elsősegélycsomag: kenőcs a csípésekre, sebtapasz, fájdalomcsillapító, fertőtlenítőszer a sebekre. Ha van, ne hagyjuk otthon a napernyőt vagy árnyékolót, a kalapot és a napszemüveget. Gyermekek mellé vigyünk színezőt, könyvet, kisebb játékot, amivel a pihenés alatt a pokrócon is lefoglalja magát.

Alkoholos, cukros italok helyett inkább a vizet válasszuk.

Megelőzés

Akármelyik fürdőt is választjuk, az értékeinkre mindenhol figyeljünk. A leparkolt autóban, főleg jól látható helyen, ne hagyjunk értékes tárgyakat. Amennyiben mégis van csomag, amit a gépkocsiban kell tárolni, azt lehetőség szerint a csomagtartóba tegyük. A strandon használjuk az értékmegőrzőt. Ha az nincs, akkor a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzunk. A strandolás alkalmával – hacsak nem feltétlenül szükséges azok ottléte – értékes tárgyakat (például ékszer, telefon, drága cipő, papucs) ne vigyünk magunkkal, inkább hagyjuk otthon vagy a szálláson. Ha mégis meglopnak minket, értesítsük a rendőrséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!