Közélet

2016.07.07. 19:21

Hatalmas libanoni cédrus kerül a dzsámi mellé

A megyeszékhelyen zajló fásítási programról, a mediterrán növények telepítéséről már beszámoltunk lapunkban – a program a közelmúltban új lendületet kapott.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

A legutóbbi közgyűlésen döntöttek a városatyák a zöld felületek fejlesztéséről, az eddigi program kibővítéséről, így a Zöld Kapu projekt keretében a tervek szerint több mint 230 millió forint TOP-támogatást fordítanak erre a célra 2017 és 2019 között. A Zöld Kapu programban folytatódik a közterületek és zöld felületek bővítése a Kórház tértől a Ferencesek utcáján, a Széchenyi téren és a Király utcán keresztül a Búza térig, emellett a használaton kívüli önkormányzati ingatlanokon közösségi tereket alakítanak ki.

A tervek szerint a Széchenyi tér délnyugati oldalán két ivókutat és egy párakaput építenek ki. A dzsámi előtt, a vízlépcsőtől északra lévő 100 négyzetméteres területet befüvesítik, a közepére pedig felajánlásból egy 26 éves, 6 méter magas libanoni cédrust ültetnek. A Nádor szálló előtti lépcsős, pados terület fölé pergola épül, a Boldogságház alatt lévő „leveleskutat” átépítik. A meglévő medence helyén egy tószerű vízfelületet alakítanak ki, vízinövényekkel. A Hild-udvarban sziklakertet építenek, a Búza téren a meglévő hat kiemelt zöldfelületbe fákat telepítenek, a körforgalomban pedig egy „zöld kapu” épül. A Jókai téren új fákat telepítenek a kiszáradtak helyére, a csobogó fölé lugast, két oldalára pedig cserjéket és bokrokat ültetnek.

A program részeként megújul a Ferencesek utcájában Memi pasa fürdője, a meglévő kutakban pedig csobogókat alakítanak ki. A Ferencesek utcája északi oldalán a közvilágítási lámpák közé csaknem húsz fát ültetnek ki. A Király utcában a Színház tértől a Lyceum utcáig negyven, a Búza tértől a Zsolnay-negyedig pedig hatvan fát ültetnek ki.

Egyetemi központ a Király utcában

Egyetemi Innovációs Központot alakítanak ki az egykori Szektor bárban (korábban Terranova-üzlet). Itt a tervek szerint egy olyan találkozási pontot hoznak létre, amely megfelelő teret biztosít az egyetem bemutatkozásának. A tapasztalatok szerint a városba érkező turisták legnagyobb része semmilyen formában nem kerül kapcsolatba a Pécsi Tudományegyetemmel, tekintve, hogy a campusok nem turisztikai látványosságok. A központban ennek megfelelően egyetemi képzési programokat, kutatásokat, fejlesztéseket terveznek bemutatni, lehetőséget biztosítva az egyetemnek arra, hogy a város sétálóutcájában a hazai és külföldi turisták valamint a városlakók számára is „eladja” magát.

Hasznosítják a sétálóutca ingatlanjait

A Széchenyi tér 7-ben alakítják ki az Ökováros Információs és Szemléletformáló Központot, ahol a városi zöld beruházásokról, fenntarthatósági és városüzemeltetést segítő rendeletekről, zöld programokról, rendezvényekről kaphatunk tájékoztatást. A Király utca 9-ben, a  volt könyvtárban lesz az Olvasóliget és Közösségi tér,  a Király utca 24-ben pedig az Animációs tér, ahol az animáció múlt- és jövőbeli eszközeivel irányítják rá a figyelmet a globális kihívásokra és megoldásokra. A Király utca 33-ban – Monokrom – a Pécsett élő alkotóknak biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. A Király utca 40-ben pedig a Mecsek Egyesület rendezheti be a Bakancsos Élménytárat.

Adott a forrás

A Zöld Kapu programot összesen 232 millió forint pályázati támogatásból valósíthatja meg a város. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban rendelkezésre álló pénz elnyeréséhez nem kell Pécsnek további városokkal versenyeznie, mint például az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím elnyerésekor. A támogatás összegét megkapja a város, amennyiben formailag és tartalmilag is megfelelő pályázatot nyújt be a bizottsághoz.

A Memi pasa fürdőjének fejlesztésére 40 millió forintot költenek a teljes összegből. A Széchenyi térhez (dzsámi, Nádor szálló, Boldogság-háza környezete, Hild-udvar) kapcsolódó fejlesztések, építkezések és parkosítás összköltsége csaknem 50 millió forintot tesz ki. Az Ökováros Információs és Szemléletformáló Központ 15 millió, az Egyetemi Innovációs Központ 20 millió, az Olvasóliget és Közösségi tér 33 millió forintos tételt jelent a beruházás költségvetésében, az építkezésekre fordított összes költség szintén jelentős summa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!