Közélet

2016.07.05. 12:00

Naponta több ezren élvezik a nyarat Orfűn

A Pécsi- és a Kis-tó partján egyre többen élvezik a simogató napsütést, a baranyaiak, a pécsiek számára közkedvelt Orfű ilyenkor, nyáron teljesen benépesül. Az akvaparkban beindult a nagyüzem, és a kajakosoknál is annyi a kisgyerek, hogy lassan nem lesz elég hajó.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Ahogy annakidején, mintegy harminc évvel ezelőtt, úgy most is minden alkalommal kinézek az autóból, amikor a strandnál a dombtetőnél járok: lekukkantok a medencékhez, mert kíváncsi vagyok, mennyien vannak. Bár a régi számokkal nem tudnak versenyezni (állítólag voltak hat-hétezres napok), azért az akvapark ezeken a meleg nyári napokon most is nagyon vonzó kikapcsolódási lehetőség – főleg annak, akinek még gyereke is van. Múlt szombaton például igazi nagyüzem volt, több mint kétezren (pontosan: 2272) élvezték a strandolást, alig fértek el az emberek a medencében. Néhány nappal ezelőtt némileg belerondított a szórakozásunkba, hogy hiába próbáltunk SZÉP-kártyával fizetni, technikai okok miatt nem lehetett, információink szerint mostanra ez a probléma megoldódott, az OTP-s és az MKB-s kártyát már elfogadják.

Persze nem csak az akvaparkban nagy a nyüzsgés, hanem a szabadstrandokon is. A tó végében, a gátnál évekkel ezelőtt kialakított fürdőzőhely telitalálatnak bizonyult, szinte mindig sokan vannak, s nyilván a sikeren felbuzdulva készítettek egy hasonlót néhány száz méterrel arrébb, a korábbi Panoráma étterem alatti részen. Ez a két hely egyébként esténként, miután elült a „csatazaj”, a pecásoknak is jó terep, a felkavart vízben ugyanis előszeretettel kutatnak táplálék után a halak.

Nagy az élet manapság a kajakosoknál is. A szép nyári időben sok szülő próbáltatja ki a gyerekével ezt a sportágat: elég népes tizenéves csapat húzza ilyenkor a lapátokat. Az edzők persze örülnek, ugyanakkor múltkor megjegyezték, lassan nem lesz hajó, amit odaadjanak, akkora a létszám.

A Fishingnek még akadnak nyomai

A Fishing on Orfűnek vége – a helyiek közül bizony sokan felsóhajtanak ilyenkor, hogy hála Istennek! Bár a szervezők nyilván mindent megtesznek azért, hogy Orfű, a tó környéke ne váljon a fesztiválozók martalékává, ne lepje el a szemét, azért többnyire tévedhetetlenül meg lehet állapítani, mikor is van/volt ez a rendezvény. Miután ilyenkor a nyaralók többségét kiveszik a fesztiválozók (elég nagy a kereslet, ezért aki akarja, tuti ki is tudja adni a házát), a Fishingnek otthont adó kempingtől távoleső helyeken is az út szélén kallódó üres sörös- és cigarettásdobozok jelzik, hogy arrafelé is jutott a mulatozásból.

Hínármezők

Van, akinek jó hír, más viszont a háta közepére sem kívánja. Idén ismét jelentős hínárosodás tapasztalható a Pécsi-tavon, az öblök nagy részét ellepte a vízinövény. Nem mindenki örül neki: a fürdőzők számára nem kellemes élmény, amikor úszás közben belegabalyodnak, és a kajakosok sem nézik jó szemmel: a múltkor épp a cél környékén jelent meg a hínár, nem kissé megnehezítve az időre menést.

A horgászok egy része viszont biztosan nem bánja. Aki szeret úszóval pecázni, annak felejthetetlen élményt jelenthet egy kiadósabb hínármező: rengeteg hal, köztük szép pontyok, amúrok, ragadozók szoktak itt megbújni, s igazából nem is nehéz őket horogra csalni. Elég egy kisebb lyukba némi csemege kukoricát szórni, s ha kellően csendesek és óvatosak vagyunk, néhány perc múlva már szaggathatjuk is ki a zsákmányt – érdemes megfelelő felszereléssel próbálkozni, nem árt a fonott zsinór sem.

Kutyastrand a Pécsi-tó végében

Frissítés: Ebben a bekezdésebn tévesen szerepel, hogy a szabadstrandon szabad lenne kutyáknak fürdeni. Bővebben itt olvashat a helyzetről.

Valószínűleg kevesen tudják, de Orfűn bizony létezik úgynevezett kutyastrand. Az országban nem sok olyan vízparti hely akad, ahol legálisan lubickolhat a négylábú kedvenc a gazdival (Magyarországon a jelenlegi szabályozás szerint a fürdésre kijelölt élővizeknek még csak a partjára sem vihetünk állatot – tengerimalacot sem, pedig neki a neve alapján talán joga lenne ott lenni...), a Pécsi-tónál azonban már erre is van lehetőség. A kedvelt szabadstrandnál, a tó gát felőli végében, a Szomjas Vándor nevű büfé mellett lehet a kutyával a vízbe merülni, persze itt is kérik a gazdikat, hogy a négylábú fürdetésével ne zavarják a többi strandolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!