Közélet

2016.07.25. 18:18

Tégla nagyságú kődarabok potyognak a tettyei palotaromról

Méteres hosszúságú repedések, a járókelők által használt sétányra lehulló kődarabok. Ezzel találja szembe magát az ember a tettyei palotarom dél-keleti bástyájánál.

Szakács Miklós (Dunántúli Napló)

Sokan mennek ki a Tettyére, főleg ha jó az idő. Szép környezet, játszótér, szökőkutak, és az egyik fő látványosság, a tettyei palotarom. Amikor hétfőn arra jártunk, hátra is hőköltünk egy kicsit, amint a dél-keleti bástyához értünk. Azt ugyanis tudjuk, hogy egy több száz éves épületből megmaradt darabkát szemlélhetünk meg, de ennek egyáltalán nem egyenes következménye, hogy ránézésre életveszélyes az építmény. A bástya minden oldalán repedések éktelenkednek, akad köztük olyan, ami jó másfél-két méter hosszan húzódik végig a falon. Nem egy helyen akár az öklünket is be tudtuk volna tenni egy-egy repedésbe, hiszen 8-10 centi széles volt. Ránézésre már ez sem volt túl szívderítő látvány, akadt viszont más is.


A dél-keleti bástyáról kődarabok potyognak le. Közvetlenül az építmény tövében is akadt belőlük néhány kisebb darab, ami viszont ennél sokkal mellbevágóbb volt, hogy a bástya alatt több méterrel elhelyezkedő sétányra is jutott a törmelékből. Ott, ahol járókelők, turisták, ne adj Isten babakocsival sétáló kismamák közlekednek, egy téglánál is nagyobb kődarab hevert.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy a tettyei romokat felügyelő szerv mit, és mikor kíván tenni a jelenlegi helyzet megoldásáért, vagy, hogy egyáltalán tud-e arról, hogy bármikor a járókelőkre eshet egy, a bástya faláról lezuhanó kődarab. Tegnap elküldtük kérdéseinket a Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi hivatalához, ahol készségesek voltak, ám lapzártánkig nem érkeztek meg a válaszok. Ha ez megtörténik, visszatérünk a tettyei romokhoz.

Öt éve rekonstruálták

Immáron több mint öt éve zajlott jelentősebb munka a tettyei palotaromoknál. Akkor az omladozó építmény teljes egészét megerősítették, rekonstruálták, a köztereket határoló támfalakat is akkor építették meg. Szintén 2011-ben alakították ki a fémszerkezetes kilátót a délkeleti bástya mellett, ami nagy port kavart a pécsiek körében. Sokan úgy vélték ugyanis, hogy a történelmi környezetbe nem illik bele a fémből készült kilátó, akkoriban petíciót is indítottak az építmény lebontásáért. A palotarom belső tere kültéri színházi előadások és passiójátékok otthona is, a Pécsre látogató turisták egyik kedvelt úti célja, a mellette található térrel és sétánnyal együtt, de az ott lakók is előszeretettel látogatnak ki a megszépült Tettyére amint megérkezik a jó idő.

Több, mint 500 éves

A tettyei palotarom egy több mint 500 évvel ezelőtti reneszánsz stílusú nyári rezidencia maradványa, amit Szathmáry György püspök építtetett, még a XVI. század elején. A régészeti kutatások alapján a villa kétszintes, kőből emelt épület volt. A palota a későbbi évszázadokban több átalakításon esett át. Magyarország török megszállása alatt derviskolostort alakítottak ki benne. Érdekesség, hogy a most repedező dél-keleti bástyát valószínűleg ekkor építették csak hozzá a palotához, így a palotarom jelenleg legrosszabb állapotban lévő része valójában az épület-maradvány legfiatalabb eleme. A törökök kiűzése után az épület magára maradt, állapota pedig folyamatosan romlott. Az 1900-as évek elején egy jelentős részét elbontották, akkortájt alakult ki a tettyei palotarom mai formája, amit az utóbbi évtizedben rekonstruáltak, és erősítettek meg. A tettyei palotarom műemléki védelem alatt áll.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik