Közélet

2016.07.13. 19:45

Zsolnay-saga: átmenetileg nem részvényes Pécs városa

Egyelőre mégsem alapít új Ledina Kerámia Kft.-t a város, inkább fellebbez.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Egyelőre nem gyakorolhatja részvényesi jogait a pécsi önkormányzat a Zsolnay Zrt.-ben – erről határozott a Zalaegerszegi Törvényszék, tájékoztatta lapunkat dr. Bodnár Imre, a Zsolnay jogi képviselője. Szeptember elsejére na­polták el ugyanis azt a két, külön futó pert, amelyben a manufaktúra kezdeményezte a Pécs Holding, valamit az önkormányzat tagként való kizárását. Az önkormányzat esetében azonban helyt adtak annak a kérelemnek, miszerint a bírósági döntésig ideiglenesen szüntesse meg az önkormányzat részvényesi jogait.

Dr. Szabó Iván, Pécs jogi képviselője elmondta: nem érte őket meglepetésként a döntés. Hangsúlyozta, hogy a bíróság érdemben nem döntött a konkrét beadványról, és amiatt döntöttek a város jogkörének  ideiglenes korlátozása mellett, mert az önkormányzat időközben egy hasonló profilú céget – a Ledina Kerámia Kft.-t. – hozott létre. Fontosabb azonban szerinte a város szempontjából az a korábbi bírósági döntés, hogy augusztus 22-ig kapott fizetési haladékot a Zsolnay Zrt., eddig kell kifizetnie a cégnek a felmondott MFB-s hitel miatt aktuális 415 millió forintot, vagyis eddig a pontig nem indul meg a felszámolás, azt követően azonban valószínűsíthetően igen, s nekik eddigre kell rendezniük a napokban megszüntetett Ledina Kerámia ügyét. A Kaposvári Törvényszék ugyanis – mint arról már beszámoltunk – nem jegyezte be a céget, ahová száztizenkilenc volt zsolnays dolgozót beléptettek.

Dr. Szabó Iván elmondta, hogy a korábbi állásponttól eltérően egyelőre mégsem alakítják meg újra a Ledina Kerámia Kft.-t, hanem megfellebbezik a döntést. Amennyiben ezt valami okból elutasítanák, akkor marad a korábbi verzió, mert a felszámolás kezdetére szükségük van egy működő cégre, amellyel megpályazhatják a Zsolnay továbbműködtetését, illetve a bedolgozást addig is, míg fel nem számolják a céget.

Dr. Bodnár Imre, a Zsolnay jogi képviselője elmondta,  hogy elismerték a tartozást,  de 45 nap fizetési haladékot kértek, hogy teljesíthessék a követelést, és ezzel elkerüljék a felszámolást. Továbbra is vitatják ugyanakkor azt a módot, ahogyan az MFB felmondta a hitelüket, s a későbbiekben, illetve  a többivel párhuzamosan ezt az ügyet is bíróság elé viszik.

Nincs veszve

Ha mégis új Ledina Kerámiát kell alapítania Pécsnek, akkor ugyanúgy átveszik majd a dolgozókat, ahogyan a Zsolnaytól vették át őket, hasonló garanciákkal – közölte dr. Szabó Iván. Attól pedig nem tartanak, hogy kárt tudna okozni a többségi tulajdonos az átmeneti kizárás miatt. Igaz, a tegnapi döntéssel elveszett a szavazatelsőbbségi részvény intézménye is, attól még nem tehetnek meg mindent Bachar Najariék, többek között nem módosíthatják az  Alapító Okiratot sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!