Közélet

2016.08.14. 11:08

Albérletet gyerekkel? Sok szerencsét!

Óriási mázli kell ahhoz, hogy valaki kisgyermekesként találjon albérletet Pécsett, mesélték lapunknak szomorúan érintettek.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

„Öthavi kaucióért esetleg” – mondta egy lakástulajdonos az egyik olyan olvasónknak, aki három kisgyermekkel költözött volna a hirdetés alapján számára megfelelő ingatlanba. A hölgy ezek után megköszönte, hogy egyáltalán vállalta volna, majd letette a telefont. Nem volt félmillió forintja, plusz százezer a kezdéshez, ennyi lett volna ugyanis rezsi nélkül a pécsi albérlet ára havonta, ahol elfértek volna mindannyian.

A hölgy reakciója nem volt gúnyos, a helyzet ellentmondásossága pedig igencsak valós, húsba vágó volt. Azt mondta ugyanis, hogy gyakorlatilag lehetetlen, avagy óriási mázli kell ahhoz, hogy valaki gyermekesként, ráadásul kisgyermekesként albérletet találjon, még akkor is, ha amúgy az egyetemi albérleti piac miatt eleve sok helyen magasabbnak mondható árakat ki tudná fizetni.

Nem ő volt az egyetlen, aki a nemrég megjelent, pécsi albérletekről szóló cikkünk után megkereste lapunkat azzal, hogy írjunk a gyermekes családok nehéz helyzetéről is. Az a harmincas éveiben járó pécsi fiatalember is ilyen olvasónk, aki feleségével és két pici gyerekkel, egy egyévessel és egy három és fél évessel költözne. Abból a szempontból ő is szerencsés helyzetben van, hogy ki tudja fizetni az árakat, mert külföldön dolgozik, nemzetközi fuvarozó, a volán mögött ül, de hetente, kéthetente itthon van. Mások mellett ő is elmondta, nagyon nehéz helyzetben voltak, mert az újabb gyerek érkezése miatt szűk lett a mostani albérlet, de az elmúlt bő fél év alatt nem sikerült neki újat találni, egészen a közelmúltig. Éppen a napokban írt alá ugyanis egy bérleti szerződést, s ősz elején költöznek is, nem olcsó a díj, de abszolút korrektnek tartotta, ahogyan a lakást kiadó tulajdonost is, aki csak azért választotta őket, mert nekik is van két pici gyerekük, így átérezték a helyzetüket.

Már meg sem mutatják az ingatlant
Több családos albérlet-kereső azt mondta, már rutinos, ezért azonnal közli a telefonban, akár ügynökkel, akár tulajdonossal beszél, hogy gyerekkel költözne, többel is, így megkíméli magát sok elpazarolt időtől és hiú reménytől. A lakásokat, házakat kiadók közül a legtöbben kerek perec megmondják, hogy akkor ne is egyeztessenek velük innentől kezdve személyes megtekintést, mert nem kapják meg a lakást.

Mások ezt konkrétan vagy finoman, de érthetően már a lakáshirdetésben az érintettek tudomására adják, azt írva például, hogy maximum két főnek kiadó, avagy felnőtteknek és 14 év feletti gyerekeknek a beköltözése lehetséges.

A csapda és a bosszantó az, hogy lakáshitelt is tudnának fizetni az albérleti díjból, de ahhoz 30 százalék önerő kell, plusz egyéb költségeket megfizetni, de nincs 3-4-5 millió forintjuk félretéve.

Nem csak a károkozástól tartanak

Volt olyan érintett családos, aki azt mondta, sosem mondták neki, miért nem kap albérletet, más hallott olyat, a szemébe mondva, de négyszemközt, tulajdonostól, hogy a károkozástól fél, ezért nem adja ki kutyásnak sem a lakást, bútorozatlanul sem.

A másik oldal viszont jogosan tart a gyerekesektől – ezt már olyanok mondták lapunknak, akik maguk adnak ki lakást, vagy foglalkoznak közvetítéssel. A legtöbben attól félnek, és erre voltak is példák, hogy egy idő után a gyerekesek nem fizetnek, és nem vagy csak nagyon sok idő után tudják őket kirakni, kilakoltatni emiatt, a bírósági procedúra pedig amúgy is hosszadalmas.

A megoldás az lehet, hogy közjegyzői okiratba foglalt szerződést kötnek a kiadásról, azzal ugyanis a kilakoltatás azonnal végrehajtható, csakhogy ezt amiatt nem teszik meg többen, mert utánajárást és külön, nem kevés költséget is igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!