Közélet

2016.08.25. 08:36

Áramütés a traktoron - vádemelés

A sértett elektromos égési sérüléseket szenvedett a törzsén és valamennyi végtagján.

bama.hu (forrás: Pécsi Járási Ügyészség)

A Komlói Járási Ügyészség vádat emelt az ellen a görcsönyi lakos ellen, aki a mezőgazdasági permetezőgéppel végzett munkája során megszegte a tevékenységére vonatkozó előírásokat és ezzel munkatársának maradandó fogyatékosságot okozott, egykétéves gyermek életét és testi épségét pedig közvetlen veszélynek tette ki.

A férfi 2015 nyarán Lovászhetény közelében végzett permetezési munkákat egy keretes permetezőkarokkal szerelt, önjáró mezőgazdasági permetezőgéppel. 2015. augusztus 31. napján a vonatkozó szabályzat tilalma ellenére megengedte azt, hogy a permetezőgép vezetőfülkéjének pótülésén utazzon kollégája, a későbbi sértett, és annak  kétéves kisfia.

A vádlott a permetezési munkák során megszegett számos további előírást is, többek között azt, hogy két méternél közelebb ment egy 22 kV feszültségszintű távvezetékhez, melynek fázisvezetőjébe a permetezőgép bal oldali karja beleakadt. A baleset miatt a permetezőgép feszültség alá került és bal első kereke kigyulladt. A tüzet észlelve a sértett a vezetőfülkéből kilépett, áramütést szenvedett és az eszméletét elveszítette. A vádlott szintén áramütést szenvedett, amikor a vezetőfülkét elhagyta. A vezetőfülkében lévő kiskorú gyermek a permetezőgépen maradt, így ő nem sérült meg, élete, testi épsége azonban közvetlen veszélyben volt.


 
A baleset során a sértett elektromos égési sérüléseket szenvedett a törzsén és valamennyi végtagján, sérülései miatt többszörös műtéten esett át, azonban ennek ellenére nála maradandó fogyatékosság alakult ki. A szakértők véleménye szerint csak a véletlennek volt köszönhető, hogy a balesetben a sértett nem halt meg.

Az eljárás során megállapítást nyert az is, hogy a munkabaleset elkerülhető lett volna, ha a vádlott maradéktalanul betartotta volna a tevékenységére vonatkozó valamennyi előírást és rendelkezést a munka megkezdését megelőzően, illetve annak során.

Mivel a vádlott foglalkozási szabályainak megszegése következtében a sértett maradandó sérüléseket szenvedett, így a vádlottnak maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt kell felelnie a bíróság előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!