Közélet

2016.08.11. 11:58

Mindenük elégett a tűzben - Gyűjtés indult, a hetvehelyi iskola is beszállt

Az égett holmik, a korom kesernyés, savanyú szaga beivódik a ruhába, az ember hajába, bőrébe. Nem tud szabadulni tőle. Ahogy a kishajmási Orsós család sem a lángok látványától.

Katus Eszter

Vasárnap este kigyulladt egy ház Kishajmáson. Mire a tűzoltók kiértek, két szoba már teljes terjedelmében égett. A tűz a tetőtérre és az épület más helységeire nem terjedt át, de a korom mindent beterített. A gyerekek most máshol alszanak, a ház ugyanis lakhatatlan. Hogy mi okozta a tüzet, nem tudni.

Az unoka vette észre először

– Kint voltunk az udvaron, etettük a jószágokat – emlékszik vissza Orsós Zoltán családfő. – A kisunokám szalad hozzám, hogy papa, valami füstöl a házban. Mondtam neki, hogy ne bolondozzon, ugyan mi füstölne? De csak mondja, hogy papa, gyere, nézd meg! Mire odaértem, már csak úgy tódult ki a füst az ajtón…

A ház utcára néző szobája akkor már lángolt, és a tűz egyre terjedt. Esély sem volt eloltani.

– Annyi lélekjelenlétem még volt, hogy a két gázpalackot kivigyem a házból – meséli a nagyapa. – De mást már nem tehettem. Hívtuk a tűzoltókat, aztán kimenekültünk az udvarra. Onnan néztük, ahogy a tűz mindent felemészt, amiért éveken át dolgoztunk…

Égett ruhadarabok, szekrények, ágyak maradványai. Kitört ablakok, kormos falak, szénné égett játékok, felismerhetetlen holmik. Ennyi maradt a szobákban.

– Mindenünk odalett – mondja könnyeivel küszködve Orsós Zoltánné. – Abban a szobában volt két új hűtünk, egy új szekrény. Tönkrement, megolvadt, elégett. Az ajtókat most cseréltük le. A radiátoroknak is vége. Rengeteg pénzt, munkát öltünk ebbe a házba, a berendezésre, és most semmink sincs.

Voltak, akik rögtön a segítségükre siettek

A tragédia hírére a közeli Oroszló polgármestere felajánlotta, hogy a faluban elszállásolják a gyerekeket, Cserdiből pedig krumplit, hagymát, paprikát küldtek több zsákkal. Nagy László, Kishajmás polgármestere statikust hivatott, aki csütörtökön méri fel az épület állapotát. Ha életveszélyesnek bizonyul, a családnak végleg ki kell költöznie. A tragédiát tetézi, hogy az egyik unoka második osztályba, kettő pedig elsőbe menne szeptembertől. Az iskolakezdéshez azonban semmijük sincs. Ami volt, elégett, újra pedig nincs pénz.

Jön az évkezdés, és semmijük sincs

– Egy csettintésre minden elveszett. Nem tudom, mikor tudunk visszajönni ide. Ha visszajöhetünk egyáltalán. A gyerekek félnek – mondja megtörten Orsós Zoltán. – Azt akartuk, hogy az unokáink is Hetvehelyre járjanak iskolába, ahogy mi és a gyerekeink. Hogy jó helyen legyenek, hogy tanuljanak. De nem tudom, mi lesz ezután. Menjenek egy idegen helyre? Nem tudom, nem tudom – hajtogatja. Aztán már nem szólal meg többé. Csak a vállát rázza a sírás...

Gyűjtés indult, a hetvehelyi iskola is beszállt

Bár nyilván vannak dolgok, amik pótolhatatlanok, a többi előteremtésére összefogott a környék. Erős Andrea, a Hetvehelyi Általános Iskola igazgatója egy segítségkéső posztot tett közzé a Facebookon, és két nap leforgása alatt számos felajánlást kapott. Cserdiből például – a zöldségeken túl – vittek székeket, ágyat, hűtőt a családnak, egy anyukán keresztül pedig, akinek a gyermeke szintén Hetvehelyen tanul, egy kisteherautónyi holmit gyűjtenek össze.

A falubeliek is adnak, amit tudnak. Amire szükség lenne: 107, 116, 127 és 130 centis gyermekekre való ruha (fiú, lány), valamint S-es, M-es és L-es női, XL-es felnőtt férfiruha. Lábbeliből 27-es, 31-es, 32-es és 33-as, felnőttből 36-os és 37-es nő, illetve 41-es férfi. Emellett tartós élelmiszer, játékok, könyvek, füzetek, írószerek, bútorok, lakástextil. És persze pénz a felújításhoz vagy az új ház bérléséhez.

Címkék#Kishajmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!