Közélet

2016.09.19. 18:49

Idegennyelvi erősítés a kis cégeknek

Már Baranyában is elérhetők azok az ingyenes képzések, amelyekkel a kisvállalkozásokat erősítené nyelvtudással, informatikai és vezetési ismeretekkel az állam.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Több intézményben is fogadják az induló csoportokban a Nemzetgazdasági Minisztérium által a közelmúltban meghirdetett ingyenes képzések iránt érdeklődőket. A megyében a Pécsi Szakképzési Centrum szervezi az esti tagozaton végezhető kurzusokat, amelyekkel a kis- és középvállalkozásokat támogatják. A cél, hogy idegen nyelvi készségeket szerezve, a számítógépes, hálózati felhasználói ismereteket, valamint vállalkozásvezetési tudással hatékonyabban, versenyképesebben működjenek a gazdaság jelentős szeletéért felelős kis cégek, egyéni vállalkozók. Sokuk számára az előrelépés akadálya éppen az, hogy nem elég korszerűek a készségeik, és hiába aktívak a tevékenységükben, akár a szomszédos országokban sem tudnak ügyfeleket szerezni a nyelvi hátrányuk miatt – derül ki a minisztérium indoklásából.

A képzések 300 órányi nyelvtanulási lehetőséget biztosítanak, ami a kezdőtől egy erős alapszintre eljutást, a már nyelvtudással bíróknak egy szinttel fentebb lépést jelenthet. A nyelvtanfolyamok kommunikációs fókusszal futnak, a mindennapi életben használható tudás megszerzését és a munka során nyitottabb attitűd kialakítását teszik lehetővé. Cél az is, hogy gátlásoktól mentes, hatékony és beszédközpontú hozzáállást szerezhessenek a résztvevők.

Hasonlóan értékes készségfejlesztési lehetőséget kínálnak az informatikai kurzuselemek is, ezek az internet használatának alapjaitól az elektronikus információgyűjtésen és ügyintézésen át a közösségi médiás tevékenységig terjedő készségek elsajátítását teszik lehetővé. Mindehhez kiegészítésként vállalatirányítási és menedzsmentismeretek is kapcsolódnak.

A képzésekkel OKJ-s végzettség szerezhető, vizsgázni ugyanakkor nem kötelező. Előfeltétel azonban legalább egy alapfokú végzettség és egy államilag elismert szakképesítés, de akár diplomával is be lehet kapcsolódni.

Baranyában mindenhol elérhető

A Pécsi Szakképzési Centrum arról egyelőre nem adott tájékoztatást, hol milyen létszámban jelentkeztek. Azt viszont közölték, hogy megfelelő arányú érdeklődésre minden baranyai intézményben elérhetővé teszik a képzéseket. Pécsen az Angster József, a Zsolnay, a Pollack Mihály, a Simonyi és a Zipernowsky szakiskolákban, valamint a Radnóti Közgazdasági Szakgimnáziumban is várják a jelentkezőket.

A megyében elérhetők a képzések a bólyi Montenuovo Nándor, a szigetvári Zrínyi Miklós, a pécsváradi II. Béla és a Komlói szakgimnáziumokban, valamint a Siklósi szakképzőben, a Mohácsi Radnóti Miklós szakképző iskolában és a Sásdi Vendéglátóipari Szakközépiskolában. A képzések mindenhol a tanév rendjéhez igazodva indulhatnak el szeptember végéig. Ahol nem jön össze a kellő létszám, a jelentkezőket más helyszínre irányítják.

Felmérőtesztre is szükség van

Az egyéves képzésekre életkortól függetlenül bárki jelentkezhet, ha megfelel az előfeltételeknek. Az órák angol és német nyelvi tartalommal indulnak.

A nappali képzésben 1008 órás, esti iskolai formában 504 órás tanfolyamok 60%-a az idegen nyelv, 30%-ot tesznek ki az informatikai ismeretek, 10%-ot kapnak a vállalatirányítási készségek. A képzések ütemezését az iskolák határozzák meg.

Az első képzés a kezdő szintről az alapfokú nyelvvizsgáig viszi el a résztvevőket, a második az alapfokról középfokra lépést segíti. Ez utóbbinál B1 szintű vizsgával elismert nyelvtudás szükséges a belépéshez. Hogy kinek melyik szinten célszerű kezdenie, azt az indulás előtt nyelvi szintfelmérő tesztekkel határozzák meg. A csoportok 12 fő jelentkezése esetén indulnak, 25 éves kor felett csak felnőttoktatásban, esti munkarend szerint.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!