Közélet

2016.09.22. 09:11

Újra a padsorokba ültek

A nyári szünet utáni első rendes közgyűlési ülést tartották csütörtökön Pécsett. Több érdekes és fontos napirendet is tárgyaltak.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

15:50 - Döntenek az Ifjúsági Házról

Részletesen leírtuk korábban, mit is tervez a pécsi önkormányzat az Ifjúsági Házzal és a Centrum-parkolóval. A kettőt együtt bruttó másfél milliárd forintból (ezt is uniós pénzből, TOP-forrásból fedeznék) felújítanák.

Kunszt Márta (DK) azon sajnálkozott, hogy ott egy gödör van, ami ott is marad. Őri László alpolgármester erre úgy válaszolt, hogy amiatt van ott az, mert a tulajdonos nem fejleszti, és amiatt nem tudják azt rendezni, mert a szocialisták kb. tíz éve eladták.

Közvetítésünket mára befejeztük, köszönjük odaadó figyelmüket!

Kővári János a hazait támogatná

Kővári János (ÖPE) is támogatja mindenben az előterjesztést, de rossz ötletnek tartja, hogy egy multinak egymilliárdért felújítják az Ifjúsági Házat, még ha az városi tulajdonban is marad. Ehhez képest a Tünde-ház hasonló felújítását, és ott helyi kis- és közepes vállalkozások betelepítését korábban leszavazták, miközben a multik akár maguk is építhetnének, kialakíthatnának saját telephelyet. Azt szeretné, ha a következő közgyűlésen újra nekifutnának ezért a Széchenyi téri Tünde-ház fejlesztésének. Arra utalhatott egyébként Kővári János, amit már korábban hallani lehetett, hogy az IT Services részére újítanák fel, és hoznának ott létre telefonos központot, amit ez után adnának bérne a cégnek.

Girán János azt mondta, hogy ő csupán A-kategóriás irodaház kialakításáról beszélt, csak ennyit mondott.  Ugyanakkor bármi is lesz ott végül, akár diszpécserközpont is, a pécsieknek hoznak majd létre munkahelyeket, nagy számban, erre van most esély.

15:26 - Félmilliárdos fejlesztés jöhet a Malomvölgyben

A Malomvölgyi parkerdő fejlesztését is a célzott európai uniós, TOP-os forrásból fedezné az önkormányzat, mintegy félmilliárd forintból. Kiemelten fontos ugyanis az előterjesztés szövege szerint az önkormányzatnak, hogy a városlakók számára megfelelő rekreációs-szabadidős és sportolási lehetőségeket-szolgáltatásokat biztosítsanak. A Malomvölgyi tó környezete a város kiemelt rekreációs területeinek egyike, ám mára infrastrukturálisan elhasználódott. A tavak partvonalait  megerősítenék, felújítanák a sétányokat és más épített elemeket, így a parkolókat, kilátókat, hidakat, szolgáltatási funkcióval rendelkező építményeket.

Girán János alpolgármester erről előterjesztőként azt mondta, hogy egy vadonatúj parkerdőről lehet majd beszélni a fejlesztés után.
Kővári János (ÖPE) szerint ez egy fontos és jól átgondolt fejlesztés, de szerinte érdemes lenne több irányító táblát kihelyezni, és biztosítani a terület védelmét, akár az éjszakaoi órákban is, mert szerinte ugyan papíron van gazdája (részben a Biokom Kft.), de az új infrastruktúrát védeni kell majd.
Erb József (Fidesz) is egyetért abban, hogy ha elköltenek e parkerdőre félmilliárd forintot, a fenntartás-üzemeltetéssel foglalkozni kell. Kerüljön a működtetés egy kézbe.

Girán János alpolgármester szerint a Biokom Kft.-n belül kell erre létrehozni egy külön szervet, amely működtetni tudja majd a parkerdőt.

Sétálójegyet kérhetnek a belépésért?

Oszoli Dénes (KDNP) egy érdekes ötletet dobott be,  szerinte sok más parkhoz, vagy éppen Pécsett a Pintér-kerthez hasonlóan érdemes lenne elgondolkodni úgynevezett sétálójegy bevezetésében. Vagyis pénzért lehessen bemenni a Malomvölgybe. Az szerinte egy jelképes összeg lenne, mondjuk egy százas, de azzal szerinte a belépők is talán jobban a magukénak éreznék a parkot. Hogy ezzel az ötlettel később mi lesz, nem tudjuk, a tervezett fejlesztést célzó pályázat benyújtását mindenestre elfogadta a közgyűlés.

15:03 - Az éjszakai nyugalomért aggódik a Jobbik

Uránváros két területéről érkeztek panaszok a Jobbikhoz, mondta el Gyimesi Gábor. Az egyik a Hajnóczy utcai piac, ahol vélhetően pakolásért pénzt kapó hajléktalanok jó korán, igazából már hajnal előtt elkezdenek zajongani, miközben a nyáron sokan nyitott ablaknál próbáltak aludni.

A volt szolgáltatóháznál, az Esztergár Lajos utcában is vannak hajléktalannak tűnő személyek, akik zavarják a lakók éjszakai nyugalmát egy éjjel-nappal nyitva tartó boltnál.

A belvárosból az elviekben kitiltott hajléktalanok egy része szerinte ezekre a területekre ment el, egy részük persze maradt a belváros peremkerületein.   
Nem irigyli Gyimesi azokat a közterületfelügyelőket is, akik nem is akarnak nagyon intézkedni ilyen esetekben, mert ki tudja, mit kaphatnának el ezektől az emberektől, ha adott esetben akár fizikailag érintkezniük kellene velük. Ebben az ügyben kér segítséget.

Girán János úgy felelt erre, hogy a rendőrség bevonása nem lehet minden esetben, de igyekeznek együttműködéseket kialakítani.

Megindult újra a szavazás

Gulyás Emil (MSZP) is a Zsolnayról kérdezett, Girán János elsorolta neki, milyen peres eljárások vannak folyamatban. Ezek mindegyikéről beszámoltunk már korábban, egyelőre jogerős döntés egyikben sincs. Ezt követően elkezdték újra a szavazást. A 11. napirendi pontot egyhangúan szavazták meg Aszerint a Kubinyi Ákos programból szeretnének 9 milliós támogatást lehívni a Bányászati kiállítás számára, hogy a közelmúltban ott észlelt gombás fertőzést meg tudják szüntetni. A következő is simán átment, hasonló, de más forrásból származó, utólagosan jóváhagyott, pályázati támogatást könyvelhet el a történeti múzeum.

14:50 - Mesés ajánlatot kaptak, ezért adták el a Ledinát

Kettő után nem sokkal becsengetett a levezetést átvevő Őri László alpolgármester az ebédszünetet követően. A napirend előtti kérdések következnek.
Kunszt Márta a Zsolnayról a Ledina Kerámiáról és az Anidel Projekt Kft.-ről kérdez. Érdekelte a dolgozók sorsa, a Ledina eladása, a Zsolnay-márkanév jövője, és az, hogyan tud Zsolnay-termékeket gyártani a Ledina, mert ilyenről is lehetett haéllani.

A valóság és a legenda keveredik Girán János szerint ebben az ügyben, emiatt ő most tiszta vizet fog önteni a pohárba Azt mondta, hogy azért adták el a Ledinát kaptak egy ajánlatot  egy 3 milliós jegyzett tőkéjű cég jogi képviselőjétől. Az ajánlat szerint hárommillió forintért megveszik a Ledina Kerámia Kft.-t, egyúttal 25 millióra emelik fel a tőkéjét,  visszafizetik a Tettye Forrásháztól felvett 40 milliós kölcsönt kölcsönt,  és tíz százalékos béremelést hajtanak vére, sőt egyes dolgozók esetében ennél többet is fizetnek. A tulajdonos cég a Ledinánál leépítést nem tervez, sőt bővíteni is szeretne.

Arról nincsen tudomásuk, hogy szeretnének-e egyáltalán a Ledinánál Zsolnay-termékeket gyártani, íg ezt az értesülést nem tudja megerősíteni, de ha igen, akkor ez nyilván csak a márkanév megszerzése után lehetséges.

11:55 - Csak előkerült hamar a Ledina Kerámia ügye
 
Dr. Juhászné dr. Müllner Mariannak (FIDESZ-KDNP), a jogi és ügyrendi bizottság elnökének nem tetszik, hogy szerinte Gulyás Emil azt sejteti, a bizottságuk bírálható döntéseket hozott. Bele is kezdett annak sorolásába, miket fogadtak el, tényleg sok helyénvalónak hangzó ügyben döntöttek. Az Edison utcában valóban vennének jelentős összegért ingatlant, de remélt állami támogatással, s csak akkor kell fizetni, ha valóban megkapják a pénzt. Amellett még egy csomó olyan dologban döntöttek, így például köztük a Ledina Kerámia Kft. eladásáról, amelyről jó szívvel dönthettek.

Gulyás Emil egyetértett a bizottsági elnökkel, jól látja ugyanis, hogy szerinte bírálható döntéseket is hoztak, mégpedig azért bizottsági szinten, hogy a lehető legkisebb nyilvánosság mellett döntsenek, például a Ledina Kerámia eladásáról.

Az LMP szerint is vannak aggályok

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint nem lehet segélynek tekinteni az állami és az uniós pénzeket, Gulyás Emil ezt a szót használta ugyanis. Egyetért azonban abban, hogy az ellenzéknek vannak jogos aggályai egyes döntésekkel és döntési mechanizmusokkal szemben. Arra kérte a pécsi országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg az USA-EU szabadkereskedelmi egyezményt, mert az nem képviseli a nemzet érdekét. Majd egyetértett abban Gulyás Emillel, hogy a betervezett ingatlaneladásoknak a realitását meg kellene vizsgálni.

Hamarosan küldhetik a számlákat a szemétdíjakról

Csizi Péter országgyűlési képviselő az államivá lett szemétszállítási szolgáltatásról szólva azt mondta, hogy Pécs elsőként kötött szerződést az állami, központi számlázó céggel. (Lapunk úgy tudja, hogy akár már a jövő héten megkezdi a Biokom Kft. a szemétszállítási díjakról szóló számlák kiküldését az állami cég megbízásából, gyakorlatilag közvetítői feladatot látnak tehát el a lakosság kiszolgálására.) Girán János a pulpitusról annyit mondott, ő is azt kéri Csizi Pétertől, hogy járjon el, hogy induljon újra a számlázás, de ne egyösszegben küldjék az eddig elmaradt díjakat.

Keresztest elnöknek - szólt Csizi

Nagyon örült annak, hogy sok pénz érkezik Pécs és a PTE számára, s hogy lehetőség nyílik a 
Hozzászólása végén Csizi Péter azt mondta, hogy ő is megszavazta azt, hogy tárgyaljanak a szabadkereskedelmi egyezményekről (TTIP és CETA), még Schiffer András javaslatára mondott igent. Majd sajnálkozását fejezte ki, hogy nem Keresztes László Lóránt lett az LMP  új elnöke, mert ő személy szerint nagyon drukkolt ennek.


Vicze Csilla szerint megérdemeljük

Építkezési és befektetési cunamit emleget Vicze Csilla (ÖPE), aminek örül. A kifjezést Csizi Péter dobte be egyébként korábban. Ugyanakkor szerinte megérdemli az ország, mert „feladta a szabadságát” az EU-ba való belépéssel. Ők sem szavaznák meg a CETA-t.
Azt halkan jegyezzük meg, hogy hamarosan dél, de még nem szavaztak az első napirendről.

11:00 - Csak néhány perc kellett az első „elmúltnyolcévezéshez"

Kővári János (ÖPE) balra és jobbra is oszt jó nagyokat. El kellene gondolkodnia ugyanis szerinte a városvezetésnek azon, hogy pontosabban tervezze ő és cégei is a költségvetést, hiszen ma is lesznek kisebb-nagyobb módosítások. Szerinte egyébként a városi cégeken még mindig lehetne spórolni. Előjött a már-már szokásos mantrájával, a reptérüzemeltetéssel, ami nagy vezsteséget jelent évről évre. A Tüke Busznak pedig szerinte napelemmel vagy biogázzal kellene működniük, s valóban jó lenne, ha nem kellene minden évben az államhoz fordulni plusz támogatásért. Ugyanakkor ennek előtte Gulyás számára is volt mondandója, hogy az MSZP idején nem extra kormányzati támogatást kapott a város, hanem hiteleket vett fel.

10:55 - Sokkal nagyobb lesz a költségvetés

Gulyás Emil (MSZP) kapta meg a szót először az első nyilvános napirend tárgyalásakor. Szerette volna, ha előre hozzák a 35-ös napirendet, a jogi és ügyrendi bizottság beszámolóját, mondván, hogy elvekben, ha azt nem fogadnák el, a költségvetés módosítását újra kellene szavazni. Gulyás ugyanakkor a monológjában maga is belátta, hogy ezt a logikát nem fogja megérteni a többség, így nem szavazzák meg. Magunk arra tippelünk, hogy Gulyás amiatt szerette volna előrébb hozni a napirendet, mert abban esik majd szó először hivatalosan ma a Zsolnay/Ledina/Anidel-ügyről. Napirend előtt pedig, majd az ebédszünet után arról érdeklődik az ügy kapcsán a baloldali képviselő, hogy van-e eljárás emiatt városi emberek ellen.

10:50 - Másfél órás időhúzással indítottak

Nem tudjuk, pontosan mi történt, és min vitatkoztak a pécsi városatyák, de mintegy másfél órás zárt ülésen vagyunk túl, amelyen négy napirendi pontot szavaztak meg. Az ülést Páva Zsolt polgármester távollétében vezető Girán János alpolgármester az imént csengetett be. Elmondta, hogy megválasztották az október 2-i népszavazás pécsi szavazatszámláló bizottságainak póttagjait,   döntöttek a 2016-ik évi Szabadság-díj adományozásáról, valamint két,TOP-os forrásból tervezett fejlesztés tervezési ajánlatairól is döntöttek, a Zsolnay-negyed és a Budai vám közti kerékpárút   tervzése bruttó 8,2 millióba kerül majd, míg a Nagy Imre út fejlesztése és kerékpárút építése 10,4 millió forintba fog kerülni.

Újra a padsorokba ülnek

Módosítják az első nyilvános napirendi pont alapján a baranyai megyeszékhely 2016. évi költségvetését, amelyre előssorban amiatt van szükség, mert az év közben megérkezett a ZSÖK működtetésére beígért plusz állami támogatás, illetve a városnak megítélt keretből ebben az évben léehívandó TOP-pénzeket is be kellett írni, így összességében mintegy 16,5 milliárd (!) forinttal módosul, nő az idei pécsi büdzsé főösszeg.

Nem nyilvános ülésen szavaznak ennek előtte két olyan napirendről is, amely Pécsnek elkülönített európai uniós fejlesztési forrásokból megvalósítandó kerékpáros és közúti közlekedés fejlesztését célzó beruházást takar.

Emellett dönthetnek a Tüzér utcai szociális otthon korszerűsítéséről a bányászati kiállítás felújításáról, fásítási programról, városi térfigyelő kamerák működtetéséről, az ''56-os emlékév kapcsán a Mecseki láthatatlanoknak emléket állító büszkeségpontokról, a malomvölgyi parkerdő, valamint az Ifjúsági Ház és a Centrum-parkoló fejlesztéséről is.

Előtte, közben, utána pedig egy jót vitatkoznak majd, erre nagyban fogadni mernénk, hiszen hamarosan népszavazás lesz, és a Zsolnay/Ledina/Anidel-ügyet is biztosan megbeszélik majd, pró és kontra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!