Közélet

2016.09.02. 18:20

Újraindult az állatkert örökbefogadási programja

Egy nemes hagyomány kapott újabb megerősítést a Pécsi Állatkertben pénteken délután, ahol örökbefogadói emlékfalat adtak át.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Máris négy tábla díszeleg a zoo magasabb fokozatú támogatóit bemutató falon: Páva Zsolt polgármester, Csizi Péter országgyűlési képviselő és Őri László alpolgármester is vállalta a pótszülői feladatokat, illetve az ötszázadik adományozó, a pécsi Kántor Viktória is elhelyezhette plakettjét.
A fókák medencéjénél lévő falnál – Bonifác és Cora zavartalan pancsolásának hangjaitól kisérve – Borbás Károly igazgató mutatta be az örökbefogadási lehetőséget, amely már 2007-től elérhető volt az állatkertben és az akvárium-terráriumban. Azóta 499-en járultak hozzá adományukkal az állatok gondozásához, az intézmény fejlesztéséhez. Az igazgató a hagyomány erejéről szólva elárulta, hogy már az újranyitás előtt is sokan érdeklődtek a folytatás lehetőségéről.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Páva Zsolt választása Brutusra, a tonnás súlyú bölénybikára esett. A polgármester szerint nincsenek egy súlycsoportban, de a barátságuk ettől zavartalan lehet (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]Az állatkert megújítása nem volt könnyű feladat, de minden erőfeszítést igazolt, hogy a nyitás óta eltelt mintegy száz napban már 109 ezer látogatót fogadott az intézmény – értékelt Páva Zsolt, aki a Brutus nevű amerikai bölényt fogadta egy évre örökbe. Hozzátette: a kiemelkedő érdeklődés fenntartása a cél a park fejlesztése, a kínálat bővítése révén.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Csizi Péter elárulta, hogy eredetileg egy tevét gondolt örökbe fogadni, de mikor megtudta, hogy hazavinni nem lehet, inkább Bonifác, a hím fóka támogatása mellett döntött (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Csizi Péter örömmel osztotta meg azt az adatot, hogy a látogatók egyharmada Pécsről érkezik. A Bonifác nevű borjúfókát támogató politikus úgy vélte, az állatkertet valóban újra birtokba vették a helyiek, akik az örökbefogadás révén az állatokhoz is erősebben kötődhetnek. Őri László nevében a Lukrécia nevű fehér bengáli tigrist fogadták örökbe az eseményen.

Több szinten

Az egy évre szóló örökbefogadás magánszemélyeknek már ötezer forinttól elérhető, támogatni bármelyik állatot lehet. Hazavinni persze nem, de a pártolók oklevelet és az állatukat bemutató adatlapot is kapnak, na meg a támogatástól függő ajándékokat. Vállalkozások is lehetnek támogatók, tőlük ötvenezertől kezdődő adományokat várnak. Az örökbefogadók meghívást is kapnak az évente, október elején megrendezett Nevelőszülők Napjára, ahol különleges programok várják őket.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Őri László az avatáson ugyan nem tudott részt venni, de bizonyára hamarosan ellátogat örökbefogadottjához, a Lukrécia nevű fehér tigrishez (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]Meglepetésfóka

Az ötszázadik örökbefogadó, Kántor Viktória elárulta, Cora patronálását születésnapi meglepetésként, ajándékba kapta barátaitól. A kétéves fókalányra úgy esett az ajándékozók választása, hogy tudták, Viktória hétéves kislánya rajongója az állatkertnek és különösen a fókáknak, mióta az iskolájával a megnyitóra meghívást kapott. Viktória és a tippadó többször jártak is már az állatkertben, az ez utáni látogatásokat a pótszülői büszkeség is áthatja majd.

Bárki besegíthet

Borbás Károly igazgató az állatkert feladataihoz való további csatlakozási lehetőségekről is beszélt. Társadalmi szerepvállalás részeként fogadnak önkéntes munkára jelentkezőket, illetve már most is teljesítik náluk diákok a közösségi szolgálatukat. Az önkéntesekre nem a vadak gondozásánál számítanak, inkább látogatói tájékoztatást, felügyeletet biztosíthatnak, közreműködhetnek a rendezvényeken, segíthetnek a takarmány előkészítésében, a kifutók rendben tartásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!