Közélet

2016.10.02. 14:18

Jön a Méltóság mezeje, és pécsi palliatív részleget is terveznek

Dr. Csikós Ágnesnek köszönhető hogy az ország egyik legjobb hospice szolgálata Baranyában működik, de ő az, aki palliatív szakrendelést indított a súlyos, végstádiumú daganatos betegek ellátására, és most azon munkálkodik, hogy ilyen részleg is működjön valamelyik pécsi klinikán. A szakembert a jövő héten zajló hagyományos Méltóság mezeje rendezvény kapcsán kérdeztük meg az újdonságokról.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Palliatív részleg a kórházban? Honnan a minta?

– Először is beszéljünk arról, hogy mi az, hogy palliatív. Nos, az olyan tünetek kezelése, melyek a betegnek nagyon nagy szenvedést okoznak. Nem haldoklókról van csak szó, hanem olyan betegekről, akiknek az életkilátása időben behatárolható. Ami pedig a mintát illeti, hosszabb időt töltöttem Angliá­ban, Birmingham mellett egy kórházban, s ott vezettem ilyen osztályt.

– Mi az újdonság ebben a kezelési formában?

– Hogy sokkal inkább a beteg szükségleteiről szól, és pszichés, spirituális, valamint fizikoterápiás támogatást kap a rászoruló, de segítséget kap a hozzátartozó is, méghozzá team- munkában. A teammunka egyébként Pécsett már létezik, van egy mobil csoport, mely alkalmanként felkeresi a klinikák ilyen betegeit, országosan viszont ez korántsem gyakorlat. Most tehát egy bent fekvő részleget szeretnénk létrehozni, ahol minden korábbinál aktívabb segítséget nyújthatunk.

– Ki kerül be az ilyen ellátásba?

– Akinek a teljes gyógyulása már nem remélhető, már nem kap gyógyító célú kezeléseket, csak az életminőségét javító ellátásokat. Egyébként az eddigi tevékenységünkről többnyire az a vélemény, hogy bárcsak előbb tudták volna, mert ez igen komplett ellátást jelent.

– Hol tart most a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány?

– Több mint 12 éve tevékenykedünk, s egyre ismertebbek vagyunk. Harmincfős az aktív állomány, és szép számmal akadnak önkénteseink. Havonta több száz beteget látunk el, a szakellátáson pedig naponta hatvan beteg fordul meg.

– Fut tovább a Méltóság mezeje is?

– Október 8-án rendezzük az őszi rendezvényünket, melynek az esőhelyszíne a Csontváry Múzeum, és az a cél, hogy a fiatalok gondolkodását alakítsa, s felhívja a közvélemény figyelmét a súlyos állapotú betegek ellátására, támogatására. Jövő szombaton 11 órától az Északi Várfalsétánynál ültetünk nárciszhagymákat, kis- és középiskolás diákok és kórusaik műsora szól, valamint Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva mond el egy Hrabal- novellát.

– Hogy lehet megszeretni orvosként, emberként a halál közeli állapottal törődést?

– Én azt vallom, hogy az orvosnak mindig az a feladata, hogy a betegeken segítsen, hogy ne hagyjuk őket magukra. Nem az a kérdés, hogy meggyógyítható vagy nem, ott kell állnunk mellette, hogy a szenvedéseit enyhítsük. El kell fogadnunk, hogy az élet véges, mindenkinek eljön ez a pillanat, de az nem mindegy, hogy milyen minőségben, menyire egyedül, milyen támogatással tölti el az utolsó heteit az ember.

Három gyerekkel

Dr. Csikós Ágnes Pécsett született 1970-ben. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1995-ben. Több országban (USA, Anglia, Spanyolország) tanulmányozta a hospice ellátást, majd 2004-ben létrehozta a Pécs-Baranyai Hospice Alapítványt, melynek azóta is az elnöke. A PTE Családorvostani Intézetében 2012-ben alakított Palliatív Tanszék vezetője, két évre rá megvalósította a palliatív szakrendelést is, továbbá az országban az elsők között vezette be a hospice önkéntesek képzését. Három gyermeke van, Kata 21, Panna 17, Tamás 11 esztendős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!