Közélet

2016.10.31. 08:02

Költöztek egyes buszmegállók a pécsi vasútállomásnál

Az intézkedés sokaknak okozott bosszúságot. Biztonságosabb, kényelmesebb az utasoknak.

W. K. (Dunántúli Napló)

Átrendezték egyes helyi autóbuszjáratok megállóit a vasútállomásnál a közelmúltban, az intézkedés – mint azt olvasóink közül többen is jelezték – sokaknak okozott bosszúságot. Hisz hiába keresik az évek óta megszokott helyeken a buszjáratok induló állomásait, nem mindegyiket találják a régi helyén. 

– Tavasz folyamán a vasútállomás felvételi épületének rekonstrukciója  elkészült, amely lehetővé tette a gyalogosközlekedés felületeinek bővítését. A buszpályaudvar területén az induló kocsiállásokat olyan módon szerveztük át, hogy a Vásárcsarnok (távolsági autóbusz-állomás) irányú járatok egy megállóból induljanak – válaszolta az olvasói panaszok kapcsán feltett kérdéseinkre Dr. Bokor Károly, a Biokom Nkft. Mobilitási Központjának vezetője.  Így az Uránváros felől érkező 4-es és 4Y járatokkal együtt a 30, 31, 32, 33, 130 és 44-es járatok a Kormányablak melletti megállóból indulnak el.

Továbbá a volt resti előtti járdarészt nagy felületen kijavították, és szegélykorrekciót hajtottak végre annak érdekében, hogy az állomásépület felújításakor itt megszűnt kocsiállásokat visszahelyezhessék.

Az eddig kényszerűségből használt, csak részben akadálymentes középső járdaszigeten a nyáron még meglévő négy megállóból hármat megszüntettek, így minimalizálva az úttesten, üzemi területen történő gyalogosközlekedést, mely ezáltal biztonságosabb és a mozgásukban korlátozottak számára kényelmesebb lett.

– A közeljövőben a középperonon a zöldterület nagyságát megnöveljük, a környezetét kicsinosítjuk a műemléki miliőnek megfelelő utcabútorok telepítésével – tette hozzá a Mobilitási Központ vezetője.

Kellett az összevonás

Összevonták a 41 és 42-es járatokat a késő esti órákban, az Árpádvárosban élők így tíz percet gyalogolnak, mire hazaérnek – panaszolják. A Biokom felmérése szerint ezeken az esti járatokon csupán 1-5 fő utazott, ezért az összevonás. Összességében azonban az utasok által preferált időszakban – tehát munkanapokon délután és szabadnapokon délelőtt – az érintett városrész több járattal érhető el, mint korábban, és az alacsonyabb forgalmú időszakokban nem ritkultak a járatok, viszont jobban igazodnak az IC vonatok indulásához és érkezéséhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!