Közélet

2016.10.07. 14:25

Száztizennyolc volt dolgozóját perli a Zsolnay Zrt.

Perli a Zsolnay Zrt. a tömegesen felmondott munkavállalóit. Összesen 30–40 milliót is fizethetnek – vagy helyettük valaki.

Babos Attila

Huszonhárom alperesből csupán két ember jelent meg pénteken a Pécsi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróságon abban az újabb peres eljárásban, amely lényegében a Zsolnay Zrt. és a Ledina Kerámia Kft., illetve a pécsi önkormányzat közti vitás ügyek számát sokasítja. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. azt a volt száztizennyolc munkavállalóját perelte be, akik idén júniusban tömegesen mondtak fel. Mint annak idején megírtuk, a gyakorlatban együttesen, a Tettye Forrásház Zrt. székhelyén, annak egyik irodájában írták alá a felmondásukat és az új, ledinás munkaszerződésüket.

A munkaügyi pert a Zsolnay azért indította, mert szerintük a munkások jogszerűtlenül, nem valós indokokkal mondtak fel, s ezzel kárt okoztak. Mindenkitől háromhavi távolléti díjat kértek, de ezt leszállították egy havi munkabérre. Ám, ha nekik adnak igazat, még így is 30–40 millió forintot és kamatait ki kell majd fizetni a majdani jogerős és végrehajtható ítélet után összesen. Elviekben a Ledina, de ha a cég nem, a pécsi önkormányzat fizethet helyettük.

A dolgozók papíron azért mondtak fel, mert azt állították, a gyárban csúnyán beszéltek velük, és félnek, mert a cég bajba került, fizetésképtelen, hatósági eljárás is folyt ellene. Mindkét megjelent alperes felmondott akkor, leszerződött a Ledina Kerámiához, de ma már újra a Zsolnay dolgozói.
Elismerték, hogy jogszerűtlenül mondtak fel, de állították, megtévesztették őket, a felmondást megszervezték belső emberekkel, a városhoz közel álló jogászokkal, s azzal rémítették meg őket, a Zsolnay tulajdonosa, Bachar Najari nem tud több fizetést fizetni, és börtönbe is fog kerülni. A jelenleg is a Ledinánál alkalmazásban álló emberek viszont nem jelentek meg, ügyvédeik nem nyilatkoztak.
Az első pert a cég pénteki közlése szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra megnyerte, a dolgozót kártérítésre kötelezték.
A per a következő napokon folytatódik. Elviekben később minden alperesnek meg kell jelennie.

Mégiscsak harcolnak a Zsolnay névért

Újabb támadást indított a Zsolnay ellen „Bozóki János vagy ahogy az off shore cégek világában hívják Giannos Mpozoki, a Ledina Kerámia Kft. közvetett tulajdonosa, dr. Szabó Iván ügyvéd üzlettársa és szomszédja, a városi cégekkel kapcsolatban álló Bally Holding Trust Kft. ügyvezetője” – olvasható a Zsolnay Zrt. pénteki sajtóközleményében.

Ahhoz csatoltak ugyanis egy védjegybejelentési nyilvántartást is, amely szerint Bozóki János 2016. szeptember 1. napján kezdeményezte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál a „Zsolnay” márkanév saját nevére történő védjegybejegyzését. Mint írják, augusztusban Pécs önkormányzata egy Bozókihoz köthető tulajdonos részére értékesítette a Ledina Kerámia Kft.-t és annak 118, Zsolnaytól átcsábított munkavállalóját.

Hozzátették: a Bozóki-féle cég felügyelőbizottságának elnöke dr. Szabó Iván ügyvéd, Pécs jogi képviselője, a helyi politikai vezetés bizalmasa. A Ledina Kerámia Kft. – sajtóhírek szerint – porcelángyárat készül létrehozni Pécsett a Zsolnay konkurenciájaként. Láthatóan az önkormányzat és a hozzá közel álló vállalkozói kör nem tett le arról a közlemény szerint, hogy Pécsett, a Zsolnay márkanevet bitorolva porcelángyártásba kezdjen, megkárosítva ezzel a Zsolnay márkanév jogos tulajdonosát.

Nem termelnek

Továbbra sincs termelés a Ledina Kerámia Kft. nemrég birtokba vett pécsi üzemében tudomásunk szerint. Sőt, úgy tudjuk, hogy egyelőre – betegségre való hivatkozással – Bozóki János lemondta a jövő hétfőre meghirdetett sajtótájékoztatót is, amelyet a Ledina Kerámiánál történő tényleges termelés elindulásának tárgyában szerettek volna összehívni. Lapunk úgy tudja, hogy egyelőre nem érkeztek meg a gépek, gyártósorok sem az új pécsi kerámiagyárba, de a céget és tulajdonosait nem sikerült elérnünk. Ugyancsak nem tudtuk erről megkérdezni dr. Szabó Iván ügyvédet.

Ledina Kerámia Kft. közleménye:
A Ledina Kerámia semmiben nem akarja utánozni a Zsolnay gyárat

Számos téves, féligazságokat tartalmazó, egyoldalú közleményt jelentetett meg a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., amelynek láthatóan az a célja, hogy továbbra is fenntartsa „a háborús hangulatot” a médiában és a nyilvánosságban egyaránt.

Cégünk hamarosan sajtótájékoztatót tart a témában, de addig is fontosnak érezzük, hogy röviden reagáljunk a valótlan állításokra.

Szeretnénk világossá tenni, hogy a Ledina Kerámia Kft. 100%-ban magyar tulajdonban lévő, itthon adózó cég, amelynek semmi köze nincs a Pécsi Önkormányzathoz, vagy a közleményben említett „felügyelőbizottsági tagokhoz”, mivel utóbbiaktól az új tulajdonos egyik első intézkedése volt megválni!

Kettős cél hívta életre Magyarország új kerámiagyártó cégét a pécsi Ledina Kerámia Kft.-t. Küldetésünknek tekintjük a több mint egy évszázados pécsi kerámia és porcelángyártás hagyományainak ápolását, értékeinek, tudásának megőrzését, de továbbfejlesztését is.

A Ledina Kerámia Kft. gyártástechnológiájának alapját a csúcsminőségű gépek, berendezések valamint a legújabb 3D és digitális technológiák innovatív kombinációja adja.  A Ledina Kerámia új, fiatalos és a modern kor minden követelményét kielégítő termékcsoporttal kíván az európai piacra lépni, amelyet hamarosan a nyilvánosság számára is bemutat a Társaság új gyárában.

A Ledina Kerámia főtulajdonosa ugyanakkor felelősséget érez a „Zsolnay kultúra” fenntartásában és tovább élésében, amelyet – láthatóan – a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. nem tud biztosítani.  Az érintett áruosztály levédésre éppen azért volt sürgősen szükség, mert az  - a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. mulasztása miatt – védtelenné vált. A Ledina Kerámia Kft tulajdonosa szoros együttműködést igyekszik kialakítani a Zsolnay család két tagjával annak érdekében, hogy valamennyi a Zsolnay örökséggel kapcsolatos jog végre biztos helyen legyen, mert csak így látja biztosítottnak a név és a kultúra hosszú távú fennmaradását és mindannak az értéknek a megőrzését és Pécsett tartását, amely a Zsolnay-t az elmúlt 160 évben jellemezte.

Erdei Viktor
Ügyvezető
Ledina Kerámia Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!