Közélet

2016.11.17. 10:02

Decsi István lett Pécs új alpolgármestere

Külön napirendben kellett szavazni az új alpolgármester javadalmazásáról.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Régi épületet vesznek 82 millióért

Írtunk arról, hogy a TV-torony környékét mintegy félmilliárdból újítják fel uniós pályázati támogatással. Azt is megírtuk, hogy a volt Misina étterem épületét is meg kívánják vásárolni, hogy azt felújítsák, s annak tetején korcsolyapályát alakítsanak ki, ami tavasztól őszig minigolfpályaként és teraszkávézóként működik majd. Azt is megírtuk, hogy a Pécsi Városfejlesztési Zrt. szerint a pályázatban ingatlanvételre rendelkezésre álló  10 millió forint nem lesz elegendő a majdnem ötven éves, betonból és téglából épült, jó ideje nem használatos épület megvásárlására.

Most azonban, a kormánypárti képviselők által megszavazott előterjesztés szerint azonban 82 millió forintot adnak az épületért, de ehhez a fentiek miatt 72 milliót kell majd saját forrásból biztosítani. Az ellenzéki képviselők mindezt vitatták. Gulyás Emil (MSZP) azt vetette fel, hogy az épületről nem készült olyan előzetes felmérés, miszerint valóban felújítható állapotban van, a szerkezete erre alkalmas lehet ma.

A közgyűlésen ez volt az utolsó olyan napirendi pont, ahol komolyabb vita alakult ki a képviselők közt. Azt követően, gyakorlatilag külön vita nélkül megszavazták a napirendi pontokat, s a közgyűlés véget ért. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

11:50 - Nem emelik a multik adóját

Vicze Csilla (ÖPE) kezdeményezte a pécsi telekadó módosítását, mondván, ne adjanak a jövőben a külföldi kézben lévő, valószínűleg multi cégeket vonzó, de az elmúlt évben egyetlen befektetőt Pécsre nem csábító, az új ipari parkot üzemeltető cégnek akkora kedvezményt a telekadóból, mint ma. Öten támogatták, öten szavazták meg, mindenki más, tizenhat fő ellene szavazott.

Vicze Csilla azzal érvelt, hogy az ipari telkük után négyzetméterenként 60 forintot fizetnek a pécsi magyar kis és közepes vállalkozások, míg a multicég nem fizet: Azt szerette volna, ha a jövőben ők is fizetnek, négyzetméterenként 30 forintot.

Voltak ellenérvek

Gulyás Emil (MSZP) azért nem szavazza meg az előterjesztést, mert most éppen vállalkozók betelepülését várják, szeretnék. Ha az lenne a gond, hogy túl sok az ipari vállalkozás (s például ezért túl nagy az ipari szennyezés a városban), akkor lehetne adót emelni, így nem. Ráadásul a városról az terjedhet el, hogy itt nem kiszámítható a gazdasági környezet, ami nemhogy vonzza, hanem kifejezetten riasztja a befektetőket.

Páva Zsolt elismerte azt – s ebben igazat adott az előtte szóló Keresztes László Lórántnak (LMP) –, hogy az egyenlőség elve talán tényleg nem érvényesül. Ugyanakkor azzal nagyon is vitatkozott, higy a multiknak adott kedvezmény káros lenne a kis és közepes vállalkozásokra nézve – utóbbit Vicze Csilla állította. A másik ÖPE-képviselő, Kővári János azzal védte előterjesztésüket, hogy ők továbbra is adnának kedvezményt, nulláról emelnék fel a díjat, de a mai különbség szerintük nem tartható a helyi kis és közepes, illetve a külföldi nagy vállalkozások adója között.

Forgalmat kell generálni, ezt határozták meg fontosnak a helyi gazdaságot illetően, a pécsi kis- és közepes vállalkozások segítésére, ezt már a pécsi közgyűlési ülésen szót kérő Csizi Péter mondta. Az országgyűlési képviselő közölte, hogy az amerikai Harman cég 1,8 millió dolláros beruházást költött a pécsi épületre, amihez Pécs 500 ezer dolláros támogatást nyújtott, ám pécsi munkahelyeket teremtettek, s az új vállalkozás rengeteg beszállítói megbízást is jelent a helyi gazdaságnak. Csizi Péter utánakérdezett, s megtudta: a telephelyfelújítást több mint ötven százalékban pécsi és baranyai cégek végezték. És ez csak a beköltözésről szólt, hangsúlyozta. Az amerikai cég mindennapos működéséhez 450 helyi munkavállaló, és számtalan partner munkája is szükséges.

Megcsörrenhet Csizi Péter telefonja

Csizi Péter közölte: a munkahelyteremtés nem könnyű feladat, hanem összetett, nehéz munka. A cégek bonyolult folyamattal, sok-sok szempontot mérlegelve döntenek. A Harman például 64 helyszín közül választotta ki Pécset, más földrészről, Európából és az országból is voltak más jelölt városaik. Hangsúlyozta, hogy a befektetők idevonzásához infrastruktúra, adókedvezmény, egyéb támogatás és jó terület is kell, mára szerencsére már eljutottak oda, hogy minden megvan Pécsett, és így jó esély van az új és új befektetők letelepedésére. Szerinte egyébként most csörögni fog a telefonja, már az előterjesztés hírére is, hogy a vonal végén megkérdezzék, hogy amit megígértek, azt miért akarják utólag felrúgni. Szerinte az előterjesztés a legrosszabbkor jött, s az most nagyon káros. Páva Zsolt később ezt azzal finomította, hogy valóban kárt is okozhat. Mindenesetre, ha tényleg hívják Csizi Pétert, el tudja mondani, hogy nem szavazták meg az előterjesztést.

10:24 - Új szobor lesz a Tettyén

Pécs 2016 szeptemberében nyújtott be támogatási kérelmet a „Büszkeségpont” kialakítására „Mecseki Láthatatlanok” címmel.

Az országos hatókörű pályázatot a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány írta ki. Az 1956-os eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító pécsi „Büszkeségpont” egy új köztéri szobor lesz, amely a leírás alapján szabálytalan formáival, egyedi „vörös tardosi mészkő” anyagával, szabálytalanul illeszkedő idomaival jelképezné a Mecseki Láthatatlanok egyedi harcmodorát. A tervezett műalkotást a Tettyén helyeznék el mert az „impozáns befogadó terület, de – mint a Mecsek része – szimbolikus helyszínként is értelmezhető”.

A szobor megtervezésére és elkészítésére az önkormányzat beszerzési eljárást folytatott le, annak eredményeként a művet Kuti László művész tervezheti meg és készítheti el, illetve helyezheti ki. A tervek szerint a szobor ünnepélyes felavatására 2016. november 22-én kerül sor. A szobor talapzatán az alábbi felirat kerül elhelyezésre:  Ahol a hősöket nem felejtik el, mindig lesznek újak.

A kivitelezési költsége 3,9 millió forint, amit a pályázaton elnyert összegből finanszíroz a város. A szobor felállítását megszavazták.

10:12 - Decsi István lett Pécs új alpolgármestere

Juhászné Müllner Marianna, a pécsi jogi és ügyrendi bizottság fideszes elnöke ismertette a percekkel korábban véget ért zárt ülésen tartott, titkos szavazás végeredményét. Arra, hogy Decsi István legyen Pécs új alpolgármestere húszan szavaztak igennel, öten nemmel, egyvalaki tartózkodott, egyvalaki érvénytelenül szavazott, egyvalaki pedig nem volt jelen a szavazásra jogosult 28 főből.

Segíteni fogja Páva programját

Decsi István az eredmény kihirdetése után elmondta alpolgármesteri esküjét, majd szólt néhány szót. Először is köszönte a polgármesternek a jelölést, s a képviselőknek, illetve Girán Jánosnak, a korábbi alpolgármesternek eddig munkáját, s azt mondta, hogy törekedni fog arra – ahogy eddig is tette –, hogy a pécsiek érdekét szolgálja. Mindemellett arra, hogy a polgármester 2014-ben ismertetett polgármesteri programjának végrehajtásában segítsen, azon belül is kiemelten a munkahelyteremtést és beruházásösztönzést, illetve azt a hatalmas fejlesztési lehetőséget, amelyet az új EU-s pénzügyi ciklus jelent, és egy EKF-nyi forrást jelenthet Pécsnek. Végül bejelentette, hogy szerdán a Fidesz-frakció is összeült és Juhászné Müllner Mariannát választották meg új frakcióvezetőnek.

Girán János is köszönte

Girán János leköszönt alpolgármester is szólt, immáron már képviselőként,
megköszönte azt, hogy két évig részt vehetett vezetőként is a közgyűlés munkájában. Elmondta, hogy mint távozó alpolgármester a helyi szmsz szerint három havi javadalmat kap végkielégítésül, s nincs lehetőség arra, hogy ezt ne vegye fel, ugyanakkor a végkielégítés összegét felajánlja, egyrészt a Pécsi Keresztény Egyesület, másrészt az Öttorony Egyesület javára. Végezetül azt mondta, gratulál az új alpolgármesternek, tudja, milyen feladat, mit vállalt, ezért is kitartó erős hozzáállást és jó egészséget is kívánt Decsi Istvánnak.

Bruttó 750 ezer

Külön napirendben kellett szavazni az új alpolgármester javadalmazásáról, Páva Zsolt polgármester azt mondta, hogy az alpolgármester havi illetménye bruttó 744900 forint legyen, illetve az ehhez járuló illetményalap és idegen nyelv pótlék. A szavazáson 22 fő igennel, egyvalaki nemmel voksolt, ketten tartózkodtak, így elfogadta az előterjesztést a közgyűlés.

Új alpolgármestert választ Pécs

Kilenc után becsengetett Páva Zsolt pécsi polgármester a város novemberi rendes közgyűlési ülésén, ahol az első, rendkívüli napirendi pont az új pécsi alpolgármester megválasztása, illetve az eredmény kihirdetése lesz. Az új alpolgármestert ugyanis a város jogi és ügyrendi bizottsága szavazza meg, titkos szavazással, a jelölés joga pedig a polgármesteré.

Mint azt korábban megírtuk, Decsi István lehet az új pécsi alpolgármester, és úgy is alakult, ahogyan azt városházi forrásaink mondták előzetesen. Páva Zsolt ugyanis Decsi Istvánt, a Fidesz-KDNP pécsi városházi frakcióvezetőjét kérte fel az alpolgármesteri feladatok ellátására Girán János helyett, és Őri László mellett. Decsi István elfogadta a polgármester felkérését. Így összeült a jogi és ügyrendi bizottság, hogy döntsön. Keresztes László Lóránt (LMP) közbeszólt azonban még előtte, szeretett volna alpolgármesteri programot, hitvallást, vagy mellette szóló külön kortesbeszédet hallani, Páva Zsolt azonban azt mondta, ez eddig sem volt szokás, most sem kívánnak ezen változtatni. Azt követően szünetet rendelt el, hogy a bizottság összeülhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!