Közélet

2016.11.16. 16:43

Milliók tűzifára: a közmunkások száma dönthetett

Nyilvánossá vált a szociális tűzifapályázatok eredménye. Baranyában 266 település kapott állami támogatást, amelyből fát vásárolhat, és azt kioszthatja a rászorulók között.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A legtöbb támogatást Mozsgó kapja, 4,7 millió forintot. A második legmagasabb összeg Alsószentmártonba kerül majd (közel 4,2 millió forint), míg Sellye 3,8 millióval a harmadik a sorban. A legkevesebb pénzt, 158 ezer forintot Zók költheti el. Lapunk szeretett volna utánajárni, változott-e az elmúlt években a rászorulók száma, kevesebb, vagy több lett-e a szegénységben élő család, de sok önkormányzat még csak most írja ki a pályázatot, így egyelőre nincsenek pontos adatok.

Többnek, több juthat

Kovács Zsolt Vilmos, Mozsgó polgármestere sem tudott egyértelmű tendenciáról beszámolni; a község első embere egyébként tőlünk tudta meg, hogy ők kapták a legnagyobb támogatást. Mint mondta, ez vélhetően annak köszönhető, hogy nagyon sok közfoglalkoztatottjuk van (az ezerfős településen 254 közmunkás dolgozik), és ez idén számított az értékelésnél. Egyébként az igényelt köbméter felét kapták meg, amiből minimum száz családnak biztosan jut majd tűzifa. Az sem kizárt, hogy több családnak többet adhatnak – tette hozzá.

Egy hónapra elég

És hogy kik igényelhetnek tűzifát? Általában azok a szociálisan rászorulók, akiknek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát (42.750 forintot), egyszemélyes háztartás esetén pedig a 200 százalékát (57.000 forintot). Emellett az igénylőnek nem lehet vagyona, így például járműve sem. A járadékosok, idősek, beteg gyermeket nevelők előnyt élvezhetnek. A rászorulók egy-egy köbméter fát kaphatnak, ami nagyjából egy hónapra elegendő. Ha viszont valaki csak egy szobát fűt, akkor többre is. Ezt már egy nevét nem vállaló polgármester tette hozzá. Ő hangsúlyozta azt is, hogy a szegények száma vagy stagnál, vagy nőtt az elmúlt években, de csökkenésről még sehol sem hallott.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!