Közélet

2016.11.25. 11:59

Robotok is dolgoztak a 25 emeletesnél

Legkésőbb december közepére lezárul a tereprendezés is a 25 emeletes pécsi Magasház helyén, jelentette be pénteken a helyszínen tartott sajtóbejáráson Csizi Péter országgyűlési képviselő. A pécsi fideszes politikus közölte, hogy ezután a bontási feladatokat ellátó kivitelező, a Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. alkotta konzorcium készre jelentheti a munkát.

Babos Attila

December közepéig befejeződik a tereprendezés is a 25 emeletes pécsi Magasház helyén, akkorra jelenti készre a bontást a kivitelező Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. alkotta konzorcium,  jelentette be pénteken a helyszínen tartott sajtóbejáráson Csizi Péter országgyűlési képviselő.
Mint ismert a nettó egymilliárd forintos bontási munkára a városnak a kormány, illetve konkrétan a Belügyminisztérium biztosította a forrást.
Megírtuk azt is, hogy a nagyságrendileg 3400 négyzetméteres terület fejlesztését európai uniós (TOP-) forrásból tervezik, s arra már meg is ítéltek a pécsi önkormányzatnak 134 millió forintot.

Jelenleg a -1. szint tömedékelése tart, illetve ezzel párhuzamosan a tereprendezési munkálatok folyamatosak. Kérdésünkre Csizi Péter azt mondta, hogy a föld alatti szintet elbontják, az építéskor levert cölöpök viszont a földben maradnak, ebből nem lehet probléma a későbbiekben, ahogyan eddig sem volt.


Parkra és játszótérre szavaztak sokan

Még egy újabb áruházat nem, parkot annál inkább szerettek volna a lebontott a Magasház helyén a környéken élők. Mint megírtuk ugyanis Magasház-konzultációt kezdeményezett a városháza arról, mi legyen a területen. A kérdések közt új áruház is szerepelt, a válaszadók azonban parkra és játszótérre voksoltak nagy számban. Fazekas Orsolya, a városrész önkormányzati képviselője azt mondta, hogy kétezer válasz érkezett a konzultáció kérdéseire. Hetvenhét százalék szeretne pihenésre alkalmas parkot és játszóteret. A többség a régi közlekedési rend visszaállítását kérte, így a mostani eleve ideiglenesre tervezett elkerülő utat megszüntetik majd. S éppenhogy, de mégis  a többség támogatta egy Magasház-emlékmű felállítását is.


Robotok is dolgoztak

A bontási kivitelezők egy éve, 2015. november 30-án kapták meg a területet, első ízben a régi üvegvisszaváltó épületet bontották el.
A Magasház tényleges bontása idén, március 25-én kezdődött. Elsősorban roppantásos, harapásos technológia alkalmazásával távvezérelt, robotbontó gépek segítségével folyt a munka.

Naponta mintegy 80-100 tonna betont és betonvasat bontottak ki, ez átlagosan napi 6-8 teherautós elszállítást jelentett. Nagyságrendileg 20 226 tonna beton, és 1 016 tonna betonacél bontása és elszállítása történt meg. A vállalkozói szerződés teljesítési határideje december 18-a. A műszaki átadást követő napon a Hungária út ideiglenesen lezárt területét, illetve a Hungária út-Nagy Jenő út kereszteződését is visszaadják a forgalomnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!