Közélet

2016.11.12. 11:03

Sorok a határnál: Udvarnál sokan bosszankodnak időnként

Hosszas a várakozási idő az udvari határátkelőnél, főként a hétvégi napokon – panaszolják olvasóink. Az uniós sávot csak nagyobb torlódás esetén nyitják meg.

Wald Kata (Dunántúli Napló)

Udvar Sokszor hosszasan kell várakozniuk a Horvátországba tartó magyar utasoknak az udvari határállomáson, panaszolják olvasóink. Vannak, akik munkájuk miatt napi rendszerességgel mennek a szomszédos országba, tapasztalataik szerint elsősorban a hét utolsó munkanapjain, illetve a hétvégeken nagy a torlódás. A panaszosok szerint ennek oka, hogy az uniós sávot nem mindig nyitják meg. Így a magyaroknak is ki kell várniuk, míg a nem uniós országbéli utazókat átvizsgálják a határnál. Vannak, akik látva a hosszú sort, inkább a beremendi átkelőt választják, vállalva a kerülőutat a kiszámíthatatlan ideig tartó várakozás helyett.

A probléma kapcsán megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, a következő választ kaptuk: az Udvari Közúti Határátkelőhelyen hétvégenként a hazautazó, majd az ausztriai és németországi munkahelyekre visszautazó vendégmunkások nagy száma miatt alakulhat ki várakozás, de várakozási időt növelő tényezők lehetnek az állami ünnepek és az iskolaszünet is. Ezen az átkelőhelyen úgynevezett egymegállásos határellenőrzés van, ami azt jelenti, hogy a horvát és magyar határrendészeti szervek közösen, egymás mellett ellenőrzik az utasokat, ezzel is gyorsítva a határátléptetést. A rendőrök az átkelőhelyen mindig a szükséges és megfelelő létszámmal végzik a határellenőrzést, és amennyiben az átkelőhely forgalma megkívánja, nagyobb torlódás esetén az uniós állampolgárok külön sávra terelésével és átléptetésével szüntetik meg a várakozást.

A határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időről egyébként tájékozódni lehet a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo weboldalon.

Folyamatosan növekszik a forgalom

Az udvari közúti és a dunai folyami határátkelő szerepe egyre inkább felértékelődik, a statisztikai adatok szerint a határforgalom az elmúlt években folyamatos növekedést mutat – áll a mohácsi rendőrkapitányság 2015. évi munkájáról készített, a város képviselő-testületének tartott beszámolójában. Az átkelőhelyeken a személyforgalom már 2014-ben meghaladta az 1 millió utast, ami 2015-re mintegy 7,31 százalékkal, 1.079.360 főre emelkedett. Szembetűnő adat, hogy a 2010-ben átléptetett utasforgalomhoz képest tavaly 58,16 százalékkal több utas lépett át a határátkelőhelyeken, amiből látható, hogy öt év alatt igencsak jelentősen megnőtt a forgalom.

Címkék#Udvar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!