Közélet

2016.11.14. 18:37

Zsolnay remeket találtak a lakásban

Rekordáron kelt el egy pécsi eredetű kandalló, amire ingatlanosok találtak rá egy eladásra meghirdetett fővárosi, Thököly úti lakásban.

K. E. (Dunántúli Napló)

Idős tulajdonosai szerették volna eladni negyven négyzetméteres lakásukat. Az ingatlanosok azonnal értékbecslőt hívtak, amikor meglátták a különleges építményt.

Mint kiderült, a keménycserépből készült, aranyló tüzű, zöld eozinmázas elemekkel díszített kandallót joggal minősítették fejedelmi darabnak, mert egy hasonló példány díszítette valaha a Budavári Palota Szent István termét is. Végül a kandalló árverésen kelt el, drágábban, mint a lakás, ugyanis – a hírek szerint – egy pécsi vevő 26,4 millió forintot fizetett a ritkaságért. Felmerült, hogy a míves darabot később a baranyai megyeszékhelyen is bemutatják.

Az árverés kapcsán a műtárgy eredetére is fény derült: a becses darabot Zsolnay Miklós ajándékozta egykori szerelmének, Bónis Malvin színésznőnek, aki később, az 1900-as évek elején a Thököly úti villában lakott.

Időközben kiderült, hogy a villaépület kertje is tele van Zsolnay darabokkal. A színésznő ugyanis örömmel fogadta a tehetős gyáros ajándékait, mint például a két kerti oroszlánt, valamint a majolika virágtartókat. 1910-ben összeházasodtak, utána alakították ki a negyven négyzetméteres férfiszalont, ahová beépítették a szóban forgó kandallót is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!