Közélet

2016.12.08. 17:57

A tankerülethez kerül az iskolák működtetése is

Több milliárd forint értékű támogatási szerződések megkötéséről döntöttek a pécsi közgyűlésben.

Hajdu Zsolt

Csaknem hetven napirendi pont megtárgyalása várt az idei év utolsó közgyűlésén a pécsi városatyákra, amelyek közül a köznevelési intézmények feladatainak ellátását szolgáló vagyon átadásával kapcsolatban alakult ki a legnagyobb vita. Igaz, gyakorlatilag meddőnek bizonyultak a több mint másfél órán át tartó, a közoktatást kritizáló hozzászólások, mert egy, a köznevelési törvény által előírt vagyonátadást kellett megszavazni. Ez alapján jövő év elejétől a tankerületi központhoz kerül a fenntartói jog mellett a teljes működtetés, a karbantartási költségekkel együtt, az épületek tulajdonjoga viszont továbbra is az önkormányzatnál marad.

Döntött a testület a Pécsi Balett Nonprofit Kft. megalapításáról – eddig a Pécsi Nemzeti Színház keretein belül működött –, az önálló gazdálkodás kapcsán több lehetőség adódik vendégszereplésekre, illetve pályázatok benyújtására.

Módosították és egyszerűsítették a képviselők a helyi tömegközlekedés pótdíjrendszerét, így tízezer forint lesz a bírság, ha 15 napon belül kiegyenlítik az érintettek, ezt követően pedig a duplájára emelkedik.

Hozzájárulását adta a testület az Ifjúsági Ház és a Centrum parkoló fejlesztésével kapcsolatos 1,2 milliárd forintos támogatási szerződés megkötésére, ez alapján felújítják az épületet, illetve szilárd burkolatot kap a parkoló a jelenlegi kavics helyett. Egy másik pályázat alapján ide telepítik az elektromos villámtöltőt, amelyhez egyszerre két elektromos autót lehet csatlakoztatni.

Befogadták a város pályázatát az új vásárcsarnok megépítésével kapcsolatban, a 2,78 milliárd forintos beruházás befejezési határideje 2018. november 30-a. Az uránvárosi piacot pedig 150 millió forintból fejlesztheti a város.

A város díjazottjai

A közgyűlést megelőzően elismerő okleveleket adott át Páva Zsolt polgármester, a kiemelkedő tudományos munkáért járó Vilmos Püspök-díjat dr. Gerlinger Imre egyetemi tanszékvezető, klinikaigazgató vehette át. A közoktatás és közművelődés területein elért sikerei, valamint közösségépítő, kultúraszervezői és aktív civil munkásságának elismeréseként az Aidinger János-díjat Dombi Erzsébet Lívia, az Apáczai Óvoda és Általános Művelődési Központ igazgatója érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!