Közélet

2016.12.30. 15:27

Bevásárlás: az év végén még bőven van rá mód

Változik a boltok nyitva- tartása és a menetrend is az óév utolsó és az új év első napjaira.

Nyaka Szabolcs

December 30-án még sokan keresik fel a boltokat, hogy megvásárolják a szilveszteri bulikra a hozzávalókat. Erre van is mód, ma ugyanis több üzlet meghosszabbítja nyitva- tartását, van olyan multinacionális áruházlánc, ahol késő estig várják a vevőket. December 31-én viszont sok üzlet már délben, de legkésőbb kora délután bezár, és nem is nyitja meg a kapuit csak január 2-án, hétfőn. Ez alól kivételt képeznek természetesen a benzinkutak és a kisboltok, azonban utóbbiak között is vannak olyan családi vállalkozások, amelyek nem tartanak nyitva. Az orvosi ellátás és a gyógyszertárak is ügyeleti rendben működnek, erről lapunkban a megszokott helyen olvashatnak előfizetőink.

Pécsett sűrűbben járnak a buszok

Sok helyen ritkulnak a járatok, Pécsett a Tüke Busz azonban éppen ellenkezőleg jár el. December 31-én napközben a szabadnapi menetrend van érvényben, szilveszter éjszakáján azonban sokkal sűrűbb járatindításra készülhetnek az utazók. Emellett rendkívüli, 2017-es jelzéssel indított buszok is járnak a megyeszékhelyen, hogy mindenki kényelmesen hazaérjen egy mulatság, buli után. További kedvezmény, hogy a társaság közleménye szerint szilveszter éjjel a Tüke Kártyával rendelkező hölgyek ingyen vehetik igénybe a Tüke Busz járatait, így ők is biztonságos körülmények között érhetnek haza.

Január 1-jén a munkaszüneti nap szerinti rendben járnak a buszok Pécsett, míg 2-án a csökkentett munkanapi menetrend lesz érvényben.

Településenként

A DDKK (Volán) tájékoztatása szerint nemcsak a helyközi, hanem a helyi buszjáratok menetrendje is módul az év végén ott, ahol a társaság működteti a közösségi közlekedést, így Komlón, illetve Szigetváron is. Ha valaki helyben utazik, mindenképp érdemes megnéznie előzetesen a menetrendet.

Hasonló a helyzet a parkolással is. Jó tudni, hogy míg Pécsett az önkormányzat döntése alapján egészen 2-án reggelig nem kell fizetni, addig például Siklóson nincs ilyen kedvezmény, így december 31-én reggel nyolc és 12 óra között pénzt kell dobni a parkolóautomatába, ha valaki megáll a kocsival.


Más rend

A MÁV december 31-én szombati, január 1-jén a vasárnapi, míg 2-án már a munkanapi rend szerint közlekedteti a vonatokat, előzetesen nem árt tájékozódni az indulásról, s kényelmesebb a jegyet is előre megváltani.

A DDKK (Volán) járatain is sok változás van: december 31-én szabadnapi, míg 1-jén az első munkanapot megelőző munkaszüneti nap szerinti menetrend lesz érvényben, azonban korlátozásokkal, így az utazni vágyók feltétlenül nézzenek utána a járatindulásnak. Január 2-án a munkanapi, de az első iskolai napot megelőző nap szerinti rend lesz érvényben a távolsági buszokon.

Nikotinpótlás

A dohányosoknak természetesen fontos információ a trafikok nyitvatartása is. A nemzeti dohányboltok eltérően tartanak nyitva a megyeszékhelyen: van, amelyik december 31-én már délben bezár, de akad olyan is, amely délután négyig várja a füstölni vágyókat. A pécsi belvárosban találtunk olyan trafikokat is, amelyek sokkal rugalmasabbak, és a dohányosok náluk szilveszter éjszakáján is hozzájuthatnak a cigihez. E téren – éppen a nagy különbségek miatt – mindenképpen érdemes előzetesen körülnézni, nehogy zárt ajtó fogadja a nikotinfüggőket egy-egy trafik előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!