Közélet

2016.12.01. 20:33

Nőnek és csökkennek is az árak az ingatlanpiacon

Pécsett, illetve a megyeszékhely egyes városrészein valamelyest nőttek az ingatlanárak az elmúlt másfél évben. Az igazi robbanás azonban elmaradt. Jó néhány helyen azonban gyakorlatilag hiába árulják a házakat.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Másfél éve, az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) megjelenése óta beszélnek arról hazánkban, hogy nőnek, nőhetnek az ingatlanárak. Emellett beindul, beindulhat az új lakások építése is, ami pedig a telekárakat viheti feljebb. Arról írtunk több cikket a közelmúltban, hogy ez Pécsett, az Egyetemvárosban, illetve a belvárosban be is következett, s egy-két vidéki településen is élénkült a forgalom minden tekintetben, például Kozármislenyben.

Az értékesített lakásoknak, házaknak azonban majdnem a fele Budapesten cserélt gazdát, s ott érzékelhető igazán a legújabb ingatlanboom, valamint a lakásárak növekedése, közölték általunk megkérdezett baranyai ingatlanszakértők. Ugyanakkor még Pécsett is egyszámjegyű maradt a növekedés a kiemeltebb helyeken is. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének pozitív értelemben kirívó példák. Ugyanakkor a kisebb városokban és falvakban a legjobb esetben is legfeljebb visszazárkóztak a 2008-as árakhoz, de sok helyen folytatódott a csökkenés, közölték. Emlékeztettek: a 2008-as világméretű pénzügyi és hitelválság hatásait hazánk sem kerülhette el. Akkor egyrészt szinte leállt az ingatlanpiac, nem adtak ki hiteleket, illetve jelentősen csökkentek az árak az évek alatt. Ráadásul 2008-ra is volt már egy mérséklődés az 1999–2004 közötti fellendüléshez képest. Akkor ugyanis egyes helyeken duplájára, vagy még annál is nagyobb mértékben nőttek az árak.

Több baranyai faluból olyan jelzést kaptunk, hogy már egymillió forint alatti összegért is árulnak jó állapotú, a falun belül nem rossz helyen lévő, egy-két-három gyermekes családnak is megfelelő házakat, ám ezeket sem tudják eladni. Az érintett polgármesterek attól tartanak, hogy emiatt rövid időn belül ki is ürülhetnek ezek a falvak. Mindemellett a szakértők azt mondták, hogy több baranyai városban is éppen hogy van forgalom, s akár 2-3 millió forintért is kapni nem is rossz lakást és házat.

Sok az elrettentő körülmény

Miért lehet az, hogy egyes falvakban nem lehet eladni házakat, vagy folytatódott az árak csökkenése? Mi kellene ahhoz, hogy e helyeken beinduljon az ingatlanpiac? Egyebek mellett e kérdéseket tettük fel baranyai ingatlanosoknak. Egyöntetűen azt mondták, az elhelyezkedés, a helyi infrastruktúra, a népesség (inaktívak, igazából külföldön élők stb.), a helyben vagy közelben lévő munkalehetőségek befolyásolják az árakat és a keresletet. A legrosszabb helyzetben azon falvak, térségek vannak, amelyek a felsoroltak többségében, esetleg mindegyikben rosszul teljesítenek. Ha bármelyik tekintetében elmozdulás történik, s pozitív irányba, akkor azt az ingatlanpiacra is bizonyosan pozitívan hat majd, hangsúlyozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!