Közélet

2016.10.27. 10:20

2019-ben lenne ismét európai főváros Pécs

A város egyezséget köt a Zsolnay-leszármazottakkal.

Babos A. (DN)

Pécs 2019-ben szeretné elnyerni kategóriájában az Európa Zöld Fővárosa címet, a képviselők a csütörtöki közgyűlésen egyhangúlag szavazták meg a pályázat benyújtását. Girán János alpolgármester méltatta a tervet és a feladatokat előterjesztőként. Mint ismeretes, ő lehet alpolgármestersége után a pályázat polgármesteri megbízottja. Kővári János (ÖPE) a Biokom vezetőjének, Kiss Tibornak is köszönte a pályázathoz nyújtott segítségét, s örül, hogy Pécs ismét elindul a 2015-ös próbálkozás után. Keresztes László Lóránt (LMP) a 2015-ös kapcsán, most is megszavazza a pályázat benyújtását, és szeretné, ha a célokból minél több megvalósulna, mert ez az a pályázat, amiben ez fontosabb, mint az, hogy nyerjen a város. Majd ismét felhozta, hogy sem uránbánya, sem nukleáris lerakó nem fér bele a Zöld Főváros-címbe. A buszcsereprogram szerinte nem váltotta be minden tekintetben a hozzá fűzött reményeket, a koncepción nem változott, csak fiatalabb lett a buszpark. Vicze Csilla is sok mindennel egyetértett, például az iskolai nevelés fontosságával, de a Mecsek erdeinek tarvágását nem tudja összeegyeztetni a programmal.

Pécs egyébként a pályázat összegzése szerint idén is azzal a jelennel pályázik a 2019-es címre, amely a 2015-ben bemutatott helyzet volt, de ugyanazon vállalásokat is teszi a város, ám egy, a mai kor követelményeinek jobban megfelelő, valóban az élhetőség-fenntarthatóság komplexitására alapozva, az okos (smart) város víziót is célul kitűzve maga elé.

Az egyházmegyével közösen pályáznak

Egyvalaki tartózkodott, huszonöten igennel szavaztak annak a pályázatnak a benyújtására, amelyet december elejéig kell elkészíteni és benyújtania a Nemzetgazdasági Minisztérium számára. Világörökségi helyszínek fejlesztésére lehet uniós forrást nyerni. A projektet a világörökségi helyszín gondnoka a Zsolnay Örökségkezelő NKft., Pécs MJV Önkormányzata, a Pécsi Egyházmegye és a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciuma valósítaná meg. Pécs esetében kiemelten fontos feladat az Apáca utcai sírkamra bemutathatóvá tétele és bekötése a városi és a világörökségi túraútvonalakba. Benne lenne azonban az északi várfalsétány és a Dóm tér felújítása is, mondta Páva Zsolt.

Nem lesz feltáró bizottság

Leszavazta a közgyűlés Gulyás Emil (MSZP) javaslatát, miszerint hozzon létre ideiglenes bizottságot a közgyűlés a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve szervei kapcsolatainak vizsgálatára.
Azt szerette volna, ha a bizottság megvizsgálja a város és cégei elmulasztott és meghozott döntéseit a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-vel kapcsolatosan. Azt, miért nem tartotta be, illetve tartatta be az önkormányzat a szindikátusi szerződés rendelkezéseit, illetve  a Ledina Kerámia Kft. megalakulásának, majd eladásának körülményeit is.

16:40 - Vitáztak az adóról is

Már csak az új hétéves közbiztonsági koncepciót kell megszavazni, az egy órakor elrendelt ebédszünet után fél háromkor folytatódó közgyűlésen jól teljesítettek a képviselők, beindult a szavazógép.

A szünet előtt fogadták el a helyi adót érintő változtatásokat, és a Zsolnay-leszármazottak és a városvezetés közti együttműködést is.

Vicze Csilla és Kővári János (mindketten az ÖPE képviselői) az építményadót sokallták, a magyar vállalkozásoknak, kevesellték a multikét, 60, illetve 10 forint évente négyzetméterenként. Az osztrák ipari parkosok nagyot veszítenek, ha rajtuk múlik. A megoldást a telekadó szabályainak a változtatásában látják. Még idén szeretnének ezzel kapcsolatos módosítást.
Gulyás Emil (MSZP) alapvetően jónak tartotta az adókoncepcióról szólójavaslatot. Észrevette azonban, hogy egyes adónemeket sokan egyáltalán nem fizetnek. Szerinte jó lenne ezért adót csökkenteni, ami miatt befektetőket és új lakókat is lehetne vonzani.
Cserfainé dr. Kovács Ágnes (Forum Sopianae Egyesület)  pécsiek és a helyi kis- és közepes vállalkozások nagy terheit emlegette fel.
Mint mindenki más, Kunszt Márta (DK) is a lakosság a terheit sokallta, a befektetők számát kevesellte. Nem értette, miért csökken a turizmus Pécsett, és nő Miskolcon.
Gyimesi Gábor (Jobbik) pedig azt mondta, hogy a lakhatási célra kiadott lakások utáni adót nem a több lakással rendelkező tulajdonosok fizetik meg, hanem az albérlők, rájuk fogják terhelni ugyanis. Szeretné, ha mindenki megismerhetné azonban az öt legnagyobb pécsi iparűzési és építményadót fizető nevét.
Páva Zsolt pedig azt mondta, hogy a költségvetés átgondolt, nem pazarló, éppen ezért szükség van a  bevételekre, nem lehet minden adót csökkenteni. Az ipari park viszont betelepülhet, erről majd hírt adnak.


A város egyezséget köt a Zsolnay-leszármazottakkal
 
Az élő Zsolnay-leszármazottak szeretnék azt, ha a nevük a sajátjuk lehetne, dönthetnének arról, kinek adják oda azt a jogot, hogy használja, s minden egyes új esetben ők minősíthetnének egyes programokat, eseményeket, a névhasználat engedélyezése előtt. Szerinte ez érthető és elfogadható. Szó sincs viszont arról, hogy bárki kétségbe vonná a korábban Zsolnay névvel illetett pécsi intézményeket, példáaul a Zsonay-negyedet, vagy a Zsolnay Fesztivált, mondta Páva Zsolt pécsi polgármester. Lapunk viszont úgy tudja, hogy az nem elképzelhetetlen, hogy lesz olyan, a negyedben működő pécsi vállalkozás, amelynek pereskednie kell majd a névhasználatért.


Pávát is lenyomták

A kis délelőtti technikai jellegű szünet előtt, amit nagyjából délelőtt 11 óra körül rendelt el az egyik napirendnél a polgármester, nem csak az ellenzéki módosítókat, hanem a polgármester előterjesztését is leszavazta a kormánypárti többség. Láttunk már egyébként ilyet, más előjellel, az MSZP képviselői szavaztak nemrég a T. Házban másképpen, mint szerették volna. A polgármester újbóli becsengetése után azonban ezt a csorbát kiköszörülték.

A Jobbik belendült a végén

Ha azt mondjuk, hogy várható volt, hogy a két pécsi jobbikos képviselő, Gyimesi Gábor és Fogarasi Gábor belendül az utolsó igazán fontos napirend tárgyalásakor, a közbiztonsági koncepció alatt, enyhén fogalmazunk. Nagyon csodálkoztunk volna, ha nem így történt volna. Újat ugyan nem mondtak, de nem is tagadták, hogy a vesszőparipájukról van szó. Felül kellene vizsgálni a bérlakásokban élők helyzetét, van-e köztük bűnöző - mert vannak, de nem állítják, hogy mindenki. A statisztikák pedig lehet, hogy jók, és javultak, de azért, mert az emberek már nem bíznak a rendőrökben, és nem is jelentik a bajok nagy részét.
Őri László (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint egyes képviselők talán azt hiszik, a Büntető Törvénykönyv vitája van, pedig most nem konkrét intézkedéseket, hanem a pécsi közbiztonsági koncepciót, egy keretrendszert tárgyalják, amely egy irányt határoz meg, egységes szemléletet. Majd ehhez kell később igazítani a feladatokat, és a várost későb biztonságossá tenni.
Keresztes László Lóránt (LMP) csak részben adott igazat Őri Lászlónak. Szerinte ez egy olyan ügy, amiben nem csak a hatáskörben lévő dolgokat tárgyalhatják meg. Akár éppen azt is jelezhetik „felfelé”, hogy ebben az ügyben az önkormányzat mozgástere szűkösebb a szükségesnél.
Kővári János (ÖPE) szerint van arra jó példa Pécsett, hogy problémákat lehet kezelni megfelelően előkészített komplex szakmai programokkal, a bűnözést megelőzni, és visszaszorítani is. Ilyen programokról szívesen olvasna a hasonló koncepciókban. Emellett az iskoláknak lenne még feladata szerinte ezen a téren.

12:18 - Megszavazták a zoo új igazgatóját

Siptár Dávidot nevezte ki a pécsi közgyűlés kormánypárti többsége a megújult pécsi állatkert élére. A 28 éves geográfus szakember havi alapbére bruttó 650 ezer forint lesz, de kaphat akár 30 százalék prémiumot is éves szinten, ha jól dolgozik.

Gulyás Emilnek (MSZP) nincs azzal baja, ha  nem az adott terület szakértője kerül egy adott intézmény élére, hiszen Pécsett is volt sokáig közgazdász kórház élén, de volt mellette orvosigazgató is. vagyis az a kérdés szerinte, lesz-e vezetői, péládul igazgató-helyettesi minőségben olyan valaki, aki magához a szakmához, az állatok gondozásához ért. Erre szerdán nem kapott kielégítő választ bizottsági ülésen.

Pusztulnak a frissen szerzett állatok

Kunszt Márta (DK) nem ismeri az új jelöltet, és eddigi ténykedését, de bízik aban, hogy a hozzá fűzött reményeket majd beváltja. Ő is szeretne szakembert látni mellette, és azon sajnálkozott, hogy az előző vezetőt leváltották, amit szerinte még mindig nem ért. Pusztulnak a frissen szerzett állatok

Pusztulnak a frissen szerzett állatok, ez viszont aggazszttja, reméli, kivizsgálják ezeket az eseteket (kivizsgálják, azt ígérték – B. A.). Majd azt mondta, hogy „főleg a tengeri állatokat nem sikerült Pécsett domesztikálni.”

Fogarasi Gábor (Jobbik) azt fejtette ki, hogy Siptár Dávid személyével semmi gondjuk nincs, meg is szavaznák, azonban a 650 ezer forint bruttó alapbérrel, és az ehhez esetlegesen járó plusz 30 százalékos prémiummal már bajuk van, ezért nem szavazzák meg.

Vicze Csilla (ÖPE), majd Csizmadia Péter, a gazdasági bizottság fideszes vezetője is szükségesnek látta megfelelő, állatgondozáshoz értő szakember kinevezését is. Őri László alpolgármester méltatta Siptár Dávid tevékenységét és képességeit, és mindenkit azzal biztatott, hogy jó döntést hoznak.

11:04 - Megy a munka

Fodor Ibolya követi a munkát a pécsi közgyűlésben, Kővári János beszél az építményadóról, érdekfeszítően, de ezúttal hosszasan, a háttérben Girán János pedig még a pulpituson ül, Páva Zsolt mellett, utolsó alkalommal - alpolgármesteri megbízatása ugyanis november 16-val lejár, ezt ma jelentette be a polgármester.

10:21 - Mint azt előrejeleztük, sanszos volt, hogy az eddigi legtöbbet hiányzó képviselő, Fodor Ibolya csütörtökön felbukkan majd a közgyűlésben, Megérzésünk, jó volt, Fodor Ibolya ismét részt vesz a munkában, amit egyelőre a jelenlétével erősít. Természetesen igyekszünk megszólaltatni a képviselőt.

Amúgy volt idő előtti felszólalás a Kanada és EU közti gazdasági egyezményről, és zárt ülés is, most pedig az első napirendet tárgyalják még. a fásszárú növények telepítési szabályairól Pécsett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!