árhullám indulhat el

2021.11.03. 15:39

Vége az apálynak, emelkedik a vízszint Mohácsnál

Már a hajózást is akadályozta a Duna rendkívül alacsony vízszintje, azonban a hét során kisebb árhullám érkezik, Mohácsnál várhatóan csaknem két méterrel emelkedik a víz­állás.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

A Duna vízszintje már hetek óta két méter alá esett, hétfőn reggel 125 centimétert mutatott a vízmérce Mohácsnál. A hajósok szempontjából kritikus határnak a 150 centis víz számít, az alatt a nagyobb merülési mélységű hajókat csak félig rakodják, nehogy zátonyra fussanak.

Mohácsnál az elmúlt napokban ennél is kisebb volt a víz. Egyelőre azonban biztosan nem kell vészes apálytól tartani, a Duna vízgyűjtő területein hullott csapadék hatására kisebb árhullám indulhat el, így várhatón nem alakul ki a 2018-as nyári, őszi időszakhoz hasonló helyzet, amikor sorra dőltek meg a negatív rekordok. 2018 októberében például, amióta mérik, még soha nem jegyeztek fel olyan alacsony dunai vízállást Mohácsnál, mint akkor: hatvankét centimétert mutatott a mérce, egy centivel kevesebbet, mint 2013-ban, amikor az addigi rekordot regisztrálták. A teherhajók forgalma akkor lényegében leállt, s a kompon is súlykorlátozást kellett elrendelni.

Így tehát mindenképpen jó hírnek számít, hogy a héten jelentősen emelkedik a folyó vízszintje, az előrejelzés szerint jövő hétfőn a jelenleginél csaknem két méterrel magasabb, háromszázas víz várható Mohácsnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!