Közélet

2015.07.17. 15:58

300 millióért és egy pécsi ingatlanért kelt el a PMFC

Nagyon sokat kellett erre várni, de végre megszületett a megállapodás: az önkormányzat megvette a PMFC-t Matyi Dezsőtől, s ennek köszönhetően új élet kezdődhet. Sajnos a romokon.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Felszállt a füst! Csütörtökön már hallani lehetett, hogy pénteken végre a végére érnek a tárgyalásoknak, egyeztetéseknek, s a két fél aláírja a szerződést. Megtörtént.

Az önkormányzat nettó háromszáz millió forintért és egy belvárosi ingatlanért megvette Matyi Dezsőtől a PMFC-t. A megállapodás értelmében a város visszakapta az összes ingatlant (a stadion mellett a kovácstelepi pályákat, továbbá ötven évig rendelkezhet a Kinizsi-pályával is), az összes olyan jogot, amely a csapathoz köthető (például a PMFC nevet, a mezt, a klubszíneket, az induláshoz szükséges licencet), valamint az utánpótlásképzést és az akadémia jogát is.

- Hosszú évek után most végre lehetőségünk lesz arra, hogy teljesen tiszta, rendezett, egyértelmű és átlátható helyzetet teremtsünk, ahol minden egyes fillérrel el lehet számolni, és ahol minden forintnak helye van - fogalmazott dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A cél világos: újra az élmezőnybe juttatni a pécsi futballt!

A délután a klubházban tartott sajtótájékoztatón Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója elmondta, a működéssel és fenntartással kapcsolatos feladatok ehhez, a teljes egészében városi tulajdonú céghez kerülnek. Mindez azt jelenti, hogy az eddig a PMFC-nél dolgozóknak a közeljövőben a PSN Zrt.-vel kell majd új megállapodást kötniük.

A szurkolók, a PMFC-ért szorítók számára nagyon fontos információ, hogy arra is pont került, hogy melyik osztályban indul a csapat. Sajnos megyei I. osztály lett belőle, innen kell majd előrelépegetni - lehetőség szerint minél gyorsabban. Elhangzott, az ideális megoldás természetesen az lenne, ha minden évben egyet ugrana felfelé a PMFC, ami azt jelentené, hogy három év múlva már az első osztályban lenne.

Legyen így!

Természetesen a sajtótájékoztatón megkérdeztük azt is, ki lesz majd a megyei I. osztályú PMFC edzője. Erre egyelőre nem tudtak választ adni a jelenlévők, kis türelmet kértek - nem csodálkoznánk azon, ha Márton Gábor lenne a befutó.

Csányi itt járt, de más ügyben

Miközben a végéhez közeledtek a PMFC-ről folytatott egyeztetések, tárgyalások a tulajdonos, Matyi Dezső és a város vezetése között, csütörtökön felbukkant Pécsett a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor. Nagyon sokan máris összefüggést láttak az ő megjelenése és a pécsi (egyben kozármislenyi) futballügyek között, de mint megtudtuk, más okból járt Baranyában (ahol ugyebár van elég érdekeltsége). Mindenesetre alaposan bevásárolt az egyik Alexandra könyvesboltban, ami csöppet morbid sztori a közte és Matyi Dezső között fennálló korántsem baráti státus ismeretében.

Össze kell majd csipegetni egy ütőképes csapatot

A helyzet tisztázódott, az osztály megvan – de nincs csapat! Honnan szereznek most, az utolsó utáni pillanatokban olyan játékosokat, akik megütik a kívánt szintet, s akikkel meg lehet nyerni a bajnokságot?!

A megye I.-et ugyanis nem lesz egyszerű megnyerni, ezt mindenki tudja. A pécsi klubnak mindössze két hete van arra, hogy verbuváljon egy valamirevaló keretet (augusztus 1-ig lehet igazolni az amatőr osztályokban), s csupán egy hónapja arra, hogy kellőképpen felkészítse a bajnokságra, ami augusztus közepén rajtol.

Mindezt sajnos úgy kell megtenni, hogy a PMFC-nél gyakorlatilag nem maradtak olyan futballisták, akikkel az első helyet el lehetne érni. Az U21-es csapat szétszéledt, az ügyesebbekre lecsaptak a magasabb osztályban szereplő klubok (Pávkovics Bencét például elvitte az Újpest), a többiek pedig mentek, amerre láttak. Ugyanez a helyzet az U19-es együttessel is, amely pedig elég ütőképes társaság volt, a megye I. bajnoki címéért is harcba szállhatott volna – ám ne feledjük, nekik még bent kellene maradniuk a kiemelt utánpótlás-bajnokságban is! A pécsieknek tehát nincs más lehetőségük, mint innen–onnan összecsipegetni egy csapatot, kuncsorogva, kéregetve a megyében, s ha kell, távolabb is.

Címkék#Pécs#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!