Közélet

2015.08.04. 09:08

A Belügyminisztériumban tájékoztatták a martonfaiakat menekülttábor-ügyben

Kedden délelőtt tárgyalt a tervezett menekülttáborról Budapesten, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárával Bosnyák András, Martonfa polgármestere. Félnek attól, hogy nagyon sok menekült érkezik hozzájuk. Páva Zsoltnak viszont kikészítettek egy sátrat a tiltakozók, akiket az éjszaka folyamán igazoltattak a rendőrök.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Véget ért a martonfai polgármester, Bosnyák András találkozója a Belügyminisztériumban, melyet a menekülttáborral kapcsolatban tartottak. Már hazafelé tartott, amikor sikerült elérnünk. Röviden annyit mondott a Dunántúli Naplónak, hogy nem adják fel, harcolnak tovább, élnek a polgári egedetlenség eszközével egy bizonyos határig. Elmondta azt is, hogy meghívott Martonfára magasabb rangú kormányzati szereplőt is. Hangsúlyozta, hogy demokratikus döntést szeretne, egyéb konkrétumokba nem kívánt belemenni, délután közleményt adnak ki az ügyben.

Megkérdeztük, hogy mi a véleménye Hargitai János nyilatkozatáról. Bosnyák András elmondta, hogy ő inkább az emberi oldalról, mint a pénz oldaláról közelíti meg a kérdést. Ha egy nyugdíjast megkérdezne a faluban, a csatorna helyett a nyugalmat választanák. Nem kívánnak megnevezni másik települést, ahol jó helyen lenne egy menekülttábor, mert nem akarnak más magyar települést ilyen helyzetbe hozni - zárta szavait a polgármester.

A Belügyminisztérium közleménye

Egyeztetést folytatott Sormás és Martonfa polgármestereivel Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár 2015. augusztus 4-én a Belügyminisztériumban a két település külterületén megvalósuló ideiglenes befogadó állomásokról.

Az államtitkár tájékoztatta a településvezetőket a döntés hátteréről, valamint arról, hogy a Kormány minden támogatást megad Sormás és Martonfa közbiztonságának megőrzéséhez. Az egyeztetés során áttekintették a vélt vagy valós biztonsági kockázatokat. Pogácsás Tibor biztosította a polgármestereket arról, hogy a Belügyminisztérium segítséget nyújt a rendőri és a polgárőri jelenlét megszervezéséhez, valamint – amennyiben arra igény jelentkezik – térfigyelő kamera-rendszer kiépítéséhez.

Az államtitkár hangsúlyozta: az ideiglenes befogadó állomásokkal kapcsolatban folyamatosak lesznek az egyeztetések a két település vezetésével.

Korábban írtuk: Teljes tájékoztatást remél Bosnyák András, Martonfa polgármestere a kedd délelőtt tizenegyre időzített budapesti találkozótól, ahol a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárával, Pogácsás Tiborral ül zöld asztalhoz, és tárgyal a kialakult helyzetről.

Azt is mondta, hogy a tárgyalás konkrét eredményeiről tervei szerint először a falu népét szeretné majd tájékoztatni, zárt falugyűlésen, azt követően állna a sajtó rendelkezésére.
 
Kérdései vannak, hiszen nagyon sok minden még mindig nem tisztázott, hivatalos információk nem szóltak róla.

Nem csak Martonfa ügye

Egyértelműen úgy látja azonban, hogy a menekülttábor ügye nem csupán Martonfa ügye, ezért is érthetetlen a számára, hogy a környező települések vezetői közül csak néhányan keresték és biztosították a segtségükről, támogatásukról, együttműködésükről, sőt kritikus hangú visszajelzéseket is kaptak kiállásuk, fellépésük, nyilatkozataik miatt, ugyanakor ő úgy érzi, minden más település vezetője így tenne akár tehetetlenségében, akár kétségbeesésében, ha úgy érezné, hogy az eddigi kemény, kitartó, és eredményeket hozó munkájuk veszne kárba egy tollvonással.

Bármely párt támogatását elfogadja

A magát nemzeti érzelműnek valló, 2014-ben függetlenként, de a Jobbik támogatásával indult polgármester azt is mondta, hogy nem a migránsokkal van baja, ez nem róluk szól, és nem idegengyűlölet hajtja, a menekültek közt jó és rossz emberek egyaránt lehetnek, mint bármely közösségben, és az elhelyezésüket meg kell oldani. A kormány eljárásával van bajuk, az egyeztetés hiányával. Éppen ezért politikai hovatartozástól függgetlenül bármelyik párt segítségét szívesen fogadják, akik támogatni, segíteni tudják őket.

Nem a martonfai kisboltba mennek majd

Hogy ez az ügy nem csak róluk szól, azzal is érzékeltette, hogy tudomása szerint az európai jog alapján nem létesíthetnek itt mást, mint nyílt befogadó állomást, mégha az ideiglenesnek is van kikiáltva, így akár 48 órára is elhagyhatják majd a tábort. Márpedig ezeknek az embereknek is enni, inni kell majd, vélhetően nem a martonfai kisboltba fognak bemenni vásárolni, hanem a nagyobb környező településekre, elsősorban Pécsre.

Sátrat biztosítottak Páva Zsoltnak

A volt lőtéren sátrazással tiltakozók egy szabad sátrat kineveztek Páva Zsoltnak is, várják oda szeretettel a korábban a Tubesen is sátrazó polgármestert tiltakozni, szerinte ugyanis a menekülttábor ügye legalább annyira jelent veszélyt Pécsre, amennyire a radar jelentett volna.

Sokan lehetnek, sokáig állhat a tábor

Nem hiszi, hogy ezerfős lesz a tábor, habár először ez is rendkívül soknak tűnt a kétszázhúszfős falu mellett, de ha józan ésszel belegondol, akkor nem egy ekkora területet jelöltek volna ki, és áldoznának akár több milliárdot is a közművesítésre, mert ő erről kapott egyébként tájékoztatást. A kijelölt volt lőtér helye ugyanis 33 hektáros, de a gyakorlatilag egybefüggú terület egy másk helyrajzi számon nyilvántartott része majdnem ugyanekkora, 32 hektáros. A kormány tehát lehet, hogy ideiglenes befogadóállomásról beszél de valójában hosszú távon gondolkodhat, és nagy tömeggel számolhat szerinte ő most már olyan számot hallott, hogy ezer és háromezer fő közt lesz a tábor létszáma. Attól félnek azonban, hogy akár ennél is többen jöhetnek, mert összesen 19 ezer emberről van szó a hírek szerint, akiket visszatoloncolhatnak majd Magyarországra nyugatról.

Igazoltatták a sátrazókat

Lapunk nem hivatalosan arról is értesült, hogy a rendőrség az éjszaka folyamán igazoltatást tartott a volt lőtéren sátrazók között. Erről megkérdeztük a rendőrséget. Mint elmondták, az igazoltatás oka az volt, hogy annak helyszínén, a Magyar Állam tulajdonában álló Martonfa külterület 022/1 helyrajzi számú ingatlanon többen a tulajdonos engedélye nélkül tartózkodtak. A rendőrség a területen való tartózkodás jogszerűségét ellenőrizte, 55 főt igazoltatott. Az igazoltatást követően más rendőri intézkedés nem történt.

Az államtitkár tájékoztatta a településvezetőket a döntés hátteréről, valamint arról, hogy a Kormány minden támogatást megad Sormás és Martonfa közbiztonságának megőrzéséhez. Az egyeztetés során áttekintették a vélt vagy valós biztonsági kockázatokat. Pogácsás Tibor biztosította a polgármestereket arról, hogy a Belügyminisztérium segítséget nyújt a rendőri és a polgárőri jelenlét megszervezéséhez, valamint – amennyiben arra igény jelentkezik – térfigyelő kamera-rendszer kiépítéséhez.

Az államtitkár hangsúlyozta: az ideiglenes befogadó állomásokkal kapcsolatban folyamatosak lesznek az egyeztetések a két település vezetésével. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!