Közélet

2015.06.02. 19:33

A Budai várban lesz a Csontváry-kiállítás

Szuperbiztonságosan szállítják a festményeket a fővárosba, amelyek februárban visszakerülnek Pécsre.

Babos A. (Dunántúli Napló)

– Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy Pécs kulturális arculatához hozzátartozik többek között Csontváry Kosztka Tivadar neve is – jelentette ki Budapesten, L. Simon László.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Hoppál Péter kulturális államtitkárral és Páva Zsolt pécsi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót arról, hogy július 5-én, a művész születésnapján átfogó Csontváry-kiállítás nyílik a Budai várban, a volt Honvéd Főparancsnokság épületében.

Az MTI tudósítása szerint a kiállítás 2015. december 31-én zárul, de indokolt esetben egy hónapig meghosszabbíthatják. A tárlatra Pécsről érkezett képek így legkésőbb 2016 februárjában visszakerülnek a megyeszékhelyre. Fontos e kijelentés, mert Pécsett művészek, művészetet kedvelő értelmiségi körökben meggyőződésként él a nézet, hogy a Csontváry-festményeket nem fogják visszaszállítani Pécsre.

A sajtótájékoztató eredetileg Pécsett, a Csontváry múzeum előtt lett volna, ahol újra sajátos performansszal készült a lisztes akciójáról elhíresült festő és szobrász, Böszörményi István. Közölte: igyekeznek megakadályozni a festmények elszállítását Pécsről, mert szerinte műkincsrablásról van szó.

L. Simon László szerint ahhoz, hogy Csontváry az európai művészeti kánonban elfoglalja az őt megillető helyet, szükséges egy nagy budapesti kiállítás. Hangsúlyozta: Csontváry Pécsett őrzött képeit a legbiztonságosabb technikával szállítják a fővárosba. A nagyméretű festményeket nem hengerelve, hanem speciális kereteken, a legkorszerűbb szállítóeszközökön, közúton viszik Budapestre.

L. Simon távlati célként fogalmazta meg, hogy Budapest után a kiállítást külföldön is be lehessen mutatni majd valamikor a jövőben.

Hoppál Péter szerint a budapesti Csontváry-tárlat a pécsi kulturális arculat további erősítését fogja szolgálni. Pécs vezetése pedig erős garanciákat kért, hogy ez valóban egy féléves bemutatkozás legyen. Azt is mondta, hogy a kiállítás kapcsán a kormányzat több tízmillió forintos támogatásban részesíti a pécsi Janus Pannonius Múzeumot.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint a budapesti kiállítás növeli a Csontváry ismertségét és a gyűjtemény értékét is. Azt is kérték, hogy a kiállításhoz katalógus is készüljön, mert „igényes Csontváry-kiadvány évtizedek óta nem jelent meg”.

A tárlatot a kormány 50 millió forinttal támogatja, a várban 97 alkotás lesz látható, a festmények 40 százaléka Pécsről érkezik, de kölcsönöznek képeket a Nemzeti Galériából és magángyűjtőktől is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!