A csend embere érti a halak nyelvét

Talán a fehéren futó felhőkből, a susogó sásból jött az üzenet. A kevesek által meghallható hangok meghatározták az életét. A vizek partján, a természet zavartalan csendjében keresd a helyed! – így szólt a tanács. Bokor Károly, akit sokan süllőkirályként emlegetnek, megfogadta.

Nemcsak az emlékekben élnek a sikeres fogások a Duna-deltában. Bokor Károly egy tíz kiló feletti süllővel a nagyon kedvelt sulinai ágban.

– Ha apró gyerek koromban elvesztem, s ez nem is egyszer fordult elő, biztos, hogy vízparton találtak meg – emlékezik Bokor Károly. Bokor Károly? A Pécsi Horgász Egyesület elnöke. A megyei szövetség elnökségének tagja. Az országos elnökség egyik bizottságának tagja. A Magyar Horgász szerkesztőbizottságának tagja. A Duna TV horgászmagazinjának műsorvezetője. Több önálló, horgászkalandjait felelevenítő kötet, illetve szakkönyv szerzője. A süllőkirály. A horgászmozgalom minden bokrában ismerik.

– Tehát a kezdet, talán 4-5 éves korban.

– Azóta több is volt. Például 1969-ben váltottam először horgászengedélyt. 1990-ben döntöttem úgy, hogy „főállású horgász” leszek. Közben azonban megismertem a természetet, megtanultam érteni a halak nyelvét.

– Rengeteg a különböző megbízatása, feladata. Maradéktalanul el lehet látni?

– A közéleti, társadalmi feladataim sohasem kerülhetnek háttérbe. A horgászat mozgalom, értékeket kell megőrizni, továbbadni a fiatalok, a gyerekek felé. Ez a legfontosabb.

– A horgászat jövője? Mesterséges vizek, telepített halak, egyre sűrűbb szabályháló…

– Valószínűleg robbanásszerűen tér vissza a természetesség iránt az igény. Ezzel számolok. Ezért van már csak hobbi szintjén nálam a horgászat, s tölti ki napjaimat elsősorban az, hogy erre az igényre, lehetőségre felhívjam a figyelmet.

– Mostanában kevesebbet ír.

– Eddig is mindig csak kérésre. Nem vagyok feltárulkozó típus. Soha nem írtam fantázia, csak az átélt történések alapján. Valóban, pár éve hallgatok – de gyűlnek az impulzusok. Valószínűleg gyorsan megszületik majd ezekből egy újabb kötet.

– Sikeres „főállású horgász”, szakmai és olvasói körben is elismerik. Jó érzés a népszerűség? Hiszen a csend embere.

– Jó. Szeretettel írok, ezért szeretetet kapok.

– Sporthorgásznak vallja magát?

– A kaland első fokozata a zsákmányszerzés, a győzelem a hal felett. A második az, amikor egészségesen visszaengedem a vízbe. Ezt azonban még nagyon sokaknak meg kell tanulniuk. Azt, hogy a siker e kettő ötvözetéből születik elégedettséggé és örömmé.

– Azt mondta: megtanulta érteni a halak nyelvét.

– A horgászathoz kell egy adag rafináltság is, s nem árt konyítani a halakhoz sem.

Névjegy, röviden

Bokor Károly 1955-ben Szigetváron született. A természet tiszteletét döntően nagyapjától, a drávasztárai tanítótól vette át.
Iskoláit Pécsett végezte. Röntgenasszisztensként a megyei tüdőszűrő-szolgálatnál dolgozott 25 éven keresztül.
1990-ben váltott, azóta újságíróként, íróként, DVD-filmek alkotójaként vált ismertté.
Nős, felesége könyvkiadó vállalkozásuk ügyeit intézi. Pécsett él, de, mint mondja, ugyancsak „első számú” otthonuknak tekintik mohácsi vízparti házukat.
Fia ügyvéd, lánya fizikatanár.

Kalandok, kötetben

„Bár horgászatunk sava-borsa, a sokszor felejthetetlenül izgalmas halfogás is fontos, sok-sok egyéb szépséges pillanatot is rejt ezen ősi foglalatosság. Ha rohanó folyók örvényein márna csobban, szelíd tavak susogó felszínén ponty aranylik át, s mindez vágyakozó szemünk tükrén játszik, mi már akkor is boldogok vagyunk. Soraim végére talán kiderül, hogy miért.”
(Halakkal álmodom, Pécs, 2001)

Kötetei: A süllő horgászata, 1995; Óriások tánca, 1999; Vizek hátán, 2000; Halakkal álmodom, 2001.

Más műcsali kell akadósnál, hinarasban, töklevelesben

Idén először szervezett gyermekhorgászok számára tábort a megyei horgászszövetség Sikondán. Harmincketten töltenek el itt egy hetet. A neves előadók egyike Bokor Károly volt, aki elsősorban a csuka-, illetve süllőfogás rejtelmeibe igyekezett beavatni a fiatalokat. Az elméleti ismereteket gyakorlati bemutató is követte.
Bokor kocsijából ehhez előkerült egy pergető bot mellett egy hatalmas kék táska is. Ebből elővett három tejfehér, átlátszó, rekeszekre osztott műanyag dobozt. Mindegyikben vagy nyolcvan különféle műcsali volt. Kanalak, körforgók, wobblerek, gumihalak, hihetetlen gazdag variációkban.
Mert más kell csukára, más süllőre, vagy harcsára, más az állóvízben, más a folyón, más homokos medernél, más akadósnál, fatuskók közelében, töklevelesben, hinarasban, éjszaka, nappal, szeles időben, szélcsendben. Volt mit megnézni, megjegyezni a táborlakóknak. Bokor zárószava: – Ezt szívesen meg fogjátok tanulni, s amit az ember szívesen tanul, az meg is marad.

Csukapörkölt Bokor-módra – szigorúan fehér borral

Sejthetően azért a Bokor Károly horgára akadt halak mindegyike sem megy vissza a vízbe. Mert egy horgászhoz szigorúan hozzátartozik a halételek elkészítésének tudománya is. Íme, egy csukapörkölt, Bokor-módra.
A jó étel már a hal tisztításával kezdődik. A csuka nyálkás, „vad ízeket” sugalló bőrét szinte fehérre kell kaparni (tanácsos ugyanezt tenni a harcsák esetében is). Főzéshez a halat soha sem szabad megnyúzni, ebben az esetben sem. Kevés pörcre sütött füstölt (ez nagyon lényeges) szalonna zsiradékán és vízzel hagymás lecsót párolunk, egészen addig, amíg szinte pempőszerű állapotig nem jut. Ebbe rakjuk be a friss, kétujjnyi széles szeletekre vágott csukadarabokat párolódni. Kell az ételhez némi fokhagymazúzalék (egy-két gerezdnyi), törött bors, házi tört paprika, és pár körömnyi darab babérlevél, ez utóbbi már ízlés dolga. Harminc percig forraljuk, a forrás kezdetén, amikor a paprikát is rászórjuk, kis fehér (nem vörös!) száraz bort tölthetünk hozzá.

Kazahsztántól a Lappföldig csónakban, vízparton

Közel fél évszázad alatt nem csak a Duna, vagy éppen a Tisza minden, Bokor szerint kedves és bájos szegletét lehet megismerni. Sokat horgászott más országok vizein is. Oly sokszor, hogy néhány ország esetében azt mondja, „Szinte hazajárok.”
Ezek közé tartozik a Duna-delta sulinai ága. Az Ebro, ez a méltóságos spanyol folyó is kedvelt célpontjai között van. Itt legutóbb a kórházban kötött ki. Műcsalijának hármas horga egyik ága az ujja végébe szaladt egy rossz mozdulat miatt, jószerével a körme alatt állt meg a szakállas hegy, átfúrva a teljes újpercét.
– Nem volt nálam zsilett…
Mert ha lett volna, maga szedi ki a horgot. Így a kórházba kellett mennie, ahol egyébként hasonló módszerrel távolították el a horgot: teljes mélységében kettévágták az ujja végét.
Járt a kazahsztáni Ili-folyón is. Kínában ered, a Tien-San lábánál folyik, a Balhas-tóba torkollik. Nincsenek a szomszédban a lappföldi tavak, folyók sem, ahol ugyancsak horgászott már. Most, nem először Boszniába készül, a hegyi folyók pisztrángjai és a csodálatos környezet vonzza.
– Eveztem már tőlünk a Fekete-tengerig csónakommal. Nagy célom, hogy az utat a Fekete-erdőtől kezdve tegyem meg. Egyedül a csenddel.

szponzorált tartalom
Az EESZT segít mindenkinek
fontos ügyek
Online rendezik meg idén a szervátültetettek találkozóját
Roland Garros / 8 perce
Fucsovics Medvegyevvel kezd
A két játékos eddig kétszer találkozott egymással.
Gyász
A sors akaratát mély fájdalommal fogadva tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy MARTON GÁBOR 68 éves korában eltávozott közülünk. Temetése 2020. szeptember 28-án 12 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy PÉTER BÉLA Zobák bánya volt dolgozója életének 85. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szeptember 28-án 14 órakor lesz a komlói temetőben. Részvétnyilvánítások mellőzését kérjük. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatom, hogy férjem TÓTH IMRE 91 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. szeptember 28-án 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető dísztermében. Szerető Felesége
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZILY BÉLA FERENC 69 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én a 12.30 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
"Emléked él és élni fog míg Édesanyád szíve e Földön még dobog." PÁL JÓZSEF halálának 8. évfordulóján fájó szívvel emlékezünk. Szeretteid
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SPIESZ KÁROLY 85 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, anyósunk, nagymamánk FEHÉR JÓZSEFNÉ Bagó Margit súlyos betegségben 85 éves korában megtért teremtőjéhez. Utolsó útjára 2020. szeptember 25-én 14.30 órakor kísérjük a kisdéri temetőben. Drága emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család
"A halál az Egésznek felőlünk látszó oldala. A másik oldalt úgy hívják: feltámadás" Romano Guardini Fájó szívvel tudatjuk, hogy nővérünk, nenénk BUNYEVÁCZ MÁRIA volt postai dolgozó 77 éves korában visszaadta lelkét a Teremtőjének. Temetése 2020. szeptember 25-én pénteken, Pécsen a Lyceum templomban (Király u. 44/a) 15 órakor kezdődő gyászmise után lesz. Gyászoló szerettei
"A szeretet nem tud határokat, mindenkit, mindent magához ölel..." Sík Sándor Szomorú, de békés szívvel tudatjuk, hogy DR. DEÁKY ANDORNÉ Angster Erzsébet 2020. szeptember 10-én 99. évében csendesen visszatért Teremtőjéhez. Utolsó útjára 2020. szeptember 25-én a 14 órakor kezdődő gyászmise után kísérjük a pécsi köztemető kápolnájából. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapám ISTOKOVICS MÁRK 74 éves korában, váratlanul elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én a 13 órakor kezdődő gyászmise után lesz a kökényi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatom, hogy MACZEKÓ GYULÁNÉ Gábor Teréz 80 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 25-én 15 órakor lesz a pécsi köztemető dísztermében. Gyászoló fia
Megrendülve tudatjuk, hogy BERTÓK LÁSZLÓ költő életének 85. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 24-én 14.30 órakor lesz a pécsi köztemető díszterén. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BIZÓ JÓZSEF cipész vajszlói lakos 90 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 21-én 15 órakor a vajszlói katolikus temetőben lesz. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédimamánk VÖRÖS JÁNOSNÉ Pataki-Nagy Olga életének 90. évében örökre megpihent. Temetése 2020. szeptember 22-én kedden 14 órakor lesz a sellyei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy OLLMANN ISTVÁN 68 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 22-én 12.30-kor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Gyászoló szerettei