Közélet

2009.04.17. 15:13

A Diana téren már megkezdődött a felújítási munka

A Pécs2010 EKF beruházási projektek közül a közterek megújítása indul el elsőként. A kivitelezési munkák most kezdődnek, április 16-án hivatalosan is átvette a megbízott kivitelező az első területet, a Diana teret.

Mészáros B. E.

Egyértelmű az elvárás: valódi közösségi térként működjön a jövőben. A továbbiakban hangulatos találkozási pontként kell funkcionálnia, lehetőséget teremtve a szabadidő sokszínű eltöltésére.

Amit az épületegyüttes múltjáról tudni kell: a kertvárosi lakótelep első ütemében alakították ki a Diana tér – Berek sétány tengelyt, ennek mentén épültek meg a városrész szolgáltató és kereskedelmi létesítményei. Mára az építmények állaga jelentősen leromlott, de a Pécs2010 EKF-program keretében megkezdődhet a felújítás.

A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, összköltsége 193 millió Ft, az európai uniós támogatás összege ebből 165 millió Ft.

Amit a fejlesztés magában foglal: a gyalogos felületeket teljes egészében felújítják és akadálymentesítik, a növényállományt jelentősen felfrissítik, új fákat ültetnek. Új utcabútorokat helyeznek ki, a kisgyerekek számára játszótereket alakítanak ki, a használaton kívüli szökőkút medencéit elbontják, a helyére kisebb vízjáték kerül. Az Éva utcai üzletsor közterületi része is megújul.

A Közterek és parkok újjáélesztése EKF-projekt I. ütemének kivitelezési munkálatai a városban hét helyszínen kezdődnek most meg, ennek első eseménye a Diana téri munka indítása. A kivitelezés hét hónapot vesz igénybe, és 2009. november 2-án a terület átadásával fejeződik be.

A munkák ideje alatt a gyalogos közlekedést folyamatosan biztosítják, a felmerülő forgalomkorlátozásokról a lakosságot időben tájékoztatják. A kivitelezéssel a lehető legkisebb mértékben zavarják csak meg az itt élők nyugalmát.

Térbúcsúztatók

A projekt első ütemének helyszíneit zenés programokkal, táblaavatóval és lakossági fórummal búcsúztatják el, és adják át a kivitelezőknek. Ily módon a lakosság is részese lesz a Pécs2010 EKF-programnak, a fórum keretében pedig az emberek minden beruházással kapcsolatos kérdésükre választ kaphatnak.

A térbúcsúztatók menete:

április 24., 17.00.: Megyer

április 25., 16.00.: Uránváros

április 26., 16.00.: Tettye tér

április 27., 17.00.: Rókus sétány

április 28., 17.00.: Köztársaság tér

A térbúcsúztatók menete:

április 24., 17.00.: Megyer

április 25., 16.00.: Uránváros

április 26., 16.00.: Tettye tér

április 27., 17.00.: Rókus sétány

április 28., 17.00.: Köztársaság tér -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!