Közélet

2008.09.25. 14:10

A drávafoki után más iskolákat is átvennének a reformátusok

Az iskolai évkezdet utolsó pillanataiban született meg a döntés, hogy a reformátusok átveszik az idei évtől a drávafoki iskolát.

Kozma Ferenc

Peterdi Dániel megyei esperes lapunknak elmondta, hogy ezen az ormánsági vidéken valaha közel nyolcvan iskolája volt az egyháznak, s ha nem is annyit, de szeretnének még néhányat keresztyén szellemben oktató intézményként látni. Bár nincs még jelentkező, az egyház megyei kondíciói szerint – és a gazdasági elemzések után – talán 3-4 általános iskolát működtetni tudnának még. Ami az anyagi feltételeket illeti, az egyházak külön támogatást kapnak oktatási intézményenként, másrészt mivel a drávafoki iskola a Pécsi Református Kollégium tagintézménye, a közös költségvetésből kigazdálkodva a működési feltételeket is könnyebben tudják biztosítani.
 
Dr. Hoppál Péter, a kollégium főigazgatója szerint legfontosabb céljuk a keresztyén szellemiségű oktatás mellett, hogy az ormánsági kisdiákok felzárkóztatása minél eredményesebb legyen. Így gondolkoznak a helybeliek is. Unger Károlyné iskolaigazgató lapunknak elmondta, hogy a késői döntések miatt még nem tudtak az intézménynek megfelelő beiskolázási hírverést biztosítani, de minden környékbeli kisdiákot szeretettel várnak. Jelenleg 62 gyereket oktatnak, többségük helybeli, de járnak Markócról és Bogdásáról is. A felzárkóztatás égető kényszer, hiszen a nebulók nagy része hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű. A munka kiscsoportokban folyik, különféle speciális formákat is kihasználva. Így tanítanak egyházi éneket, képzőművészetet, néptáncot, harmadik osztálytól angol- és németórákra járnak a gyerekek, van többek között informatika és egészségnevelés is.

Címkék#Drávafok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!