Közélet

2012.05.23. 20:05

A dzsámiba is betört a víz - A Zsolnay-negyed, a Cella Septichora sem úszta meg szárazon

A világörökségi, és az EKF-programban emelt épületekben is károkat okozott a keddi felhőszakadás. A dzsámi alagsorában a Széchenyi tér átépítése óta kell nagyobb esők után lapátolni a vizet.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– A Széchenyi tér 2010-es átépítése óta nagyobb eső után beázik az alagsor, kedden pedig a dzsámi koporsós urnáinak termébe is betört a víz, amelyet igazán szeretnénk védeni, nem utolsósorban kegyeleti okokból – vezet körbe a belvárosi plébánia föld alatti folyosóin Farkas Béla plébános.

A megoldást a városházától, s rajtuk keresztül az építési munkákat végző kivitelezőktől várják. A Pécsi Egyházmegye tárgyalt már a város és a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezetőivel – eddig kevés sikerrel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Cella Septichorát újra elöntötte a víz: a bejáratot és a liftet is. A múzeumot emiatt be is zárták kedden (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Mészáros János, az egyházközség képviselő-testületének világi elnöke, mélyépítő mérnök szerint a dzsámi föld alatti, a régészeti múzeum alá futó nyaktagja a legkritikusabb pont, ott a felszíni csapadékvíz-elvezetést, és a szigetelést nem oldották meg, emiatt zúdul be a víz nagyobb eső után a járatba. Fel kellene itt emiatt szerinte bontani a díszburkolatot, s alászigetelni, de a keleti falnál, a Nádor felől is el kell végezni az ígért külső homlokzati szigetelést.

------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint ki a felelős a beázásért?
------------------------------------------------------------------

Valószínűleg rendezni kell a régészeti múzeum csapadékvíz-elvezetését is. Azt pedig még ők sem tudják, merről tört be a víz a kegyeleti terembe.

A 12,5 milliárdért épített, nemrég átadott Zsolnay Kulturális Negyed több épületében is károkat okozott a nagy esőzés, sőt úgy tudjuk, kisebb esők után is beázott már néhány ingatlan. Márta István, a ZSÖK ügyvezetője elmondta, felmérik a károkat, minden egyes épületet, beázást külön megvizsgáltatnak, kiderítik, mi okozta a kárt, s ahol ez felróható a kivitelezőnek, a garanciális munkák részeként kijavíttatják a hibát.

A gránitburkolat nem úgy szigetel mint az aszfalt

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója nem tagadta, hogy lehet ok-okozati összefüggés a dzsámi alagsorának beázása, és a tér átépítése között, a jelzést – ahogy más EKF-es munkával kapcsolatos hasonló bejelentéseket is – megvizsgálják, s ha kell, eljárnak a kivitelezőnél. Megjegyezte: a Széchenyi téri tervezett EKF-munkálatoknak és a pályázatnak sem volt része a dzsámi keleti falának szigetelése, így szerinte kérdéses, mit lehet a kivitelező által vállalt garancia részeként elvégeztetni.

Hozzátette: a lezúduló víz mennyiségét növeli, hogy nem megoldott a régészeti múzeum csapadékvíz-elvezetése sem. Elismerte viszont, hogy a dzsámi mögötti korábbi aszfaltos út szinte tökéletes vízzáró réteget képezett, ehhez képest a gránit mint természetes kőburkolat nem tudja rendesen elvezetni a vizet. Hangsúlyozta, hogy kedden rövid idő alatt nagy mennyiségű eső hullott, amire képtelenség felkészülni, véleménye szerint ezért hibás szemlélet, ha egy ilyen mennyiségű eső utáni helyzetből próbál valaki meszszemenő következtetésre jutni a tervezésről, a kivitelezésről.

A sírkamra is beázott

A pécsi világörökségi programban 2007 tavaszán átadott Cella Septichorát is újra elöntötte a víz: a bejáratot és a liftet is, a múzeumot be is zárták kedden. A hétkaréjos sírkamrával korábban is volt efféle gond. Üveges Attila, a ZSÖK világörökségi divíziójának vezetője elmondta, a múlt év végén a kivitelező a kritikus pontokon utólagos szigetelést végzett speciális technológiával, ám most kiderült, nem volt száz-százalékosan eredményes a munka, sőt a régiek mellett új pontokon is befolyt a víz – így újraszigeteltetik e részeket.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Babos Attila (Dunántúli Napló) A sírkamra is beázott A pécsi világörökségi programban 2007 tavaszán átadott Cella Septichorát is újra elöntötte a víz: a bejáratot és a liftet is, a múzeumot be is zárták kedden. A hétkaréjos sírkamrával korábban is volt efféle gond. Üveges Attila, a ZSÖK világörökségi divíziójának vezetője elmondta, a múlt év végén a kivitelező a kritikus pontokon utólagos szigetelést végzett speciális technológiával, ám most kiderült, nem volt száz-százalékosan eredményes a munka, sőt a régiek mellett új pontokon is befolyt a víz – így újraszigeteltetik e részeket. A Cella Septichorát újra elöntötte a víz: a bejáratot és a liftet is. A múzeumot emiatt be is zárták kedden (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!