Közélet

2008.07.02. 14:52

A fiatalok többsége elmenne Mohácsról

Mielőtt az önkormányzat kidolgozta volna a város 2010-ig szóló ifjúsági stratégiáját, felmérést készített a 13–30 évesek körében.

M. B. (Dunántúli Napló)

Az iskolákban, valamint a közművelődési intézményekben kitöltött kérdőívek – bár sok esetben hajaznak az ország más részein tapasztaltakra – összesítve több megdöbbentő dologra világítottak rá. Kiderült például, hogy az általános iskolákba járók 51, a középiskolások közel 70, míg a főiskolai, egyetemi hallgatót 74,2 százaléka kész elvándorolni a nagyobb városokba, vagy akár külföldre.

A felmérés kiterjedt arra is, mely szórakoztató, ismeretterjesztő tevékenységgel rendelkező városi intézmények a legkedveltebbek. Az általános iskolások körében a rangsort az Ifjúsági Centrum (IC) vezeti, negyvenöt százalékuk keresi fel rendszeresen, ugyanakkor könyvtárba csak nyolc százalékuk jár. A középiskolásoknál ez az arány az IC esetében 21, míg a könyvtárnál 9,5 százalék. A náluk idősebbek negyvenhárom százaléka jár el a könyvtárba, viszont közel harminchárom százalékuk egyetlen közművelődési intézményt sem keres fel.

Iskolán kívül a legkisebbek csaknem hatvan százaléka naponta sportol, ez a húsz–harmincévesek körében már alig hat százalékra esik vissza.

A város ifjúsági stratégiájának – a helyzet ismeretében – alapelve, hogy helyben tartsák a fiatalokat, többek között magas színvonalú, használható tudás megszerzését biztosító iskolákkal. A célok között szerepel a szabadidő tartalmas eltöltését megteremtő újabb közösségi színterek kialakítása, valamint a sportolási lehetőségek szélesítése is.

Címkék#mohács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!