Közélet

2016.09.27. 18:03

A hátrányos helyzetű gyerekeken csattan az ostor

Információink szerinte egyetlen baranyai tanoda sem nyert állami támogatást. Megszűnhetnek a szakmai programok, ennek pedig a diákok lehetnek a vesztesei.

Katus Eszter

– Nem tudunk olyan tanodáról, amelyik nyert volna – mondta el lapunk kérdésére a Szent Márton Caritas Alapítvány programigazgatója, Békési Andrea. – Komlóról, Pécsről is Sásdról is elutasításról jöttek a hírek. A mi szervezetünk három tanodát működtet: Alsószentmártonban, Gilvánfán és Magyarmecskén egyet-egyet. Intézményenként 30-30 millió forintra pályáztunk, ez két éves programot fedezett volna mindenhol. Hogy miből fogjuk ezt pótolni, egyelőre nem tudjuk.
A kétségbeesés általános országszerte: az Emberi Erőforrások Minisztérium által kifejezetten a tanodák támogatására kiírt EFOP pályázatra ugyanis 1077-en jelentkeztek, és mindössze 177-e nyertek. Hogy pontosan mely szervezetek ezek, nem tudni, ugyanis a program hivatalos oldala a mai napig nem működik.
– Egyelőre nem kaptunk pontos tájékoztatást, csak egy email-t, amiben közölték, hogy a pályázatunkat elutasították – avat be a részletekbe Békési Andrea. – Azzal sem vagyunk tisztában, milyen indokok alapján született meg a döntés, így egyelőre fellebbezni sem tudunk. Csütörtökön ülünk majd össze régiós szinten, hogy megnézzük, van-e lehetőség felülvizsgálatra. Persze, ettől pénzünk még nem lesz.
A Szent Márton Caritas Alapítvány még a szerencsésebbek közé tartozik, mert vannak egyházi kapcsolatai. Azok a tanodák viszont, amelyek csak erre a pályázatra építettek, most teljesen ellehetetlenültek.

– Alsószentmártonban 15 éve működtetjük a tanodát – magyarázza Békési Andrea. – Itt, akárcsak Gilvánfán, számos halmozottan hátrányos helyzetű család él, sok a tartósan munkanélküli, valamint a veszélyeztetett fiatal. A tanodát azért hoztuk létre, hogy legalább a gyerekek egyenlő esélyekkel indulhassanak. Bár sok mindent túléltünk már, és fel vagyunk készülve a nehézségekre, ez a döntés most mindenkit nagyon letaglózott.
Támogatás hiányában a tanodákban várhatóan csak a jelenlétet tudják biztosítani, a szakmai programot nem, hiszen nem tudják miből kifizetni a tanárokat, a programokat. Ez pedig nagy veszteséget jelent a leszakadó térségeknek.

Az esélyegyenlőségért küzdenek

A tanodákban a hátrányos helyzetű gyerekek délutáni oktatásával foglalkoznak. Baranyában legalább 11 ilyen intézmény működik, amelyek több száz gyermeknek segítenek nap, mint nap. A foglalkozások bármire kiterjedhetnek: az oktatók segíthetik a gyerekek iskolai felkészülését, korrepetálhatják őket, de szabadidős elfoglaltságot is biztosíthatnak nekik. Az első tanodák az 1990-es évek közepén indultak. Mivel többnyire civil szervezetek vagy hitközségek működtetik őket, a fenntartásuk főként pályázati pénzekből történik. A tanodákra a működtetők szerint azért van szükség, mert a magyar oktatási rendszer felerősíti a kedvezőtlen családi hátterű tanulók nehézségeit.

Címkék#Gilvánfa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!