Közélet

2015.06.01. 15:15

A Kincses Baranya projekt házhoz megy

Útnak indul júniusban Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, valamint Szatyor Győző, a megyei értéktárbizottság elnöke, és tájékoztatót tartanak a Kincses Baranya programról a megye valamennyi járásában. (x)

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A harkányi gyógyvíz- és fürdőkultúra már része a Baranya megyei értéktárnak, melynek további négy nevezetes eleme van
[/caption]

Az akció céljáról Nagy Csaba így számolt be lapunknak: – Településeink a kincsek tárházai, beszéljünk akár épített örökségről, mint például az ormánsági festett kazettás templomok, akár természeti kincsekről, mint a harkányi gyógyvíz vagy a medvehagyma. Kulturális, művészeti, sőt gasztronómiai hagyományaink is méltók arra, hogy ezeket összegyűjtsük, rendszerezzük, bemutassuk. Nemcsak büszkeségünket növelik értékeink, hanem turisztikai, ezen keresztül gazdasági potenciált jelenthetnek számunkra. A megye valamennyi járási központjába személyesen visszük el a program hírét. Célunk, hogy ösztönözzük a helyieket az értékek összegyűjtésére. Fontosnak tartjuk, hogy az emberek környezetük rejtett értékeit is feltárják, hiszen ők azok, akik igazán ismerik szűkebb pátriájuk különlegességeit.

Szatyor Győző, a megyei értéktárbizottság elnöke pedig az alábbiakat emelte ki:

– A nemzeti értékeket az alábbi kategóriák szerint kell azonosítani és rendszerezni: agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, turizmus és vendéglátás, természeti és épített környezet, hungarikumok.

Az értékek gyűjtésének fontosságára tehát roadshow keretében hívja fel a figyelmet a megyei önkormányzat. A megyejárás júniusban lesz, emellett a www.kincsesbaranya.hu oldalon az értékeket kategorizáló és bemutató új weblapot hoztak létre, és további nagyszabású népszerűsítő tevékenységet terveznek: a megyei értéktárba felvételre kerülő nemzeti értékek imázsfotózása mellett elkészül a Kincses Baranya imázsfilm és egy internetes ajánlási lehetőség is.

Nagy Csaba végül így összegzett: – A Kincses Baranya büszke arra a kivételesen sokszínű kulturális, művészeti, nemzetiségi, építészeti, természeti és történelmi örökségére, mely egyedülálló élményekkel ajándékozza meg az itt élőket és az idelátogatókat. Remélem, e kiadványba bárki ha belelapoz, kedvet kap hozzá, hogy személyesen is ellátogasson a Kincses Baranyába!

Helyi értékből hungarikum lehet

Baranya Magyarország legdélebbi megyéje, több mint 300 település található itt, több mint háromszázezren lakják, és három folyó határolja. A térségi értékek felkutatására, azonosítására és gyűjtésére értéktárak jöttek létre – vázolta a kérdéskörben eddig történteket Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátéve, hogy jócskán akad munka, hiszen olyan kuriózumok várnak még az értéktárba kerülésre, mint a mohácsi busójárás, a mozsgói kakasütés, a Hetényi Művészeti Csoport vagy például Orfűről a Szent Imre herceg iskolakápolna, a Vízfő forrásház, a Szúadó barlang. Ez a munka a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helytörténészek, muzeológusok, néprajzosok, pedagógusok, szakemberek, lokálpatrióták ismerik a legjobban. Több helyen már elkezdték a gyűjtést, és a települési értéktárak mintájára megalakult a megyei értéktár is. A helyi és külhoni értéktárak összesítéséből kialakul végül a Magyar Értéktár, melyben helyet kapnak a hungarikumok is.

Ahol már van értéktárbizottság

Bár a program még viszonylag új keletű, immár csaknem félszáz Baranya megyei településen működik értéktárbizottság. Az eddigi lista a következő: Alsómocsolád, Beremend, Berkesd, Bodolyabér, Bürüs, Diósviszló, Endrőc, Geresdlak, Gödre, Görcsöny, Gyöngyösmellék, Harkány, Hosszúhetény, Kárász, Kásád, Kétújfalu, Kistapolca, Komló, Kökény, Liget, Mágocs, Mágocs, Magyarmecske, Márok, Matty, Máza, Mohács, Nagykozár, Nagypall, Pécs, Pécsvárad, Rádfalva, Siklós, Szászvár, Szigetvár, Szörény, Teklafalu, Túrony, Várad, Zádor, Zengővárkony. Vagyis összesen eddig 41 település jelentkezett be a projektre.

Jó tudni azt is, hogy melyek azok a térségi értékek, melyek már biztosan bekerültek a megyei értéktárba. Ide került a Zsolnay porcelán és kerámia (ipari és műszaki megoldások), a Zsolnay Kulturális Negyed (kulturális örökség), a Bikali Élménybirtok (turizmus kategória), a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál (kulturális örökség), a harkányi gyógyvíz- és fürdőkultúra (egészség és életmód).

Címkék#Vokány#Babarcszőlős#Csebény#Erdősmecske#Hidas#Villánykövesd#Bánfa#Almáskeresztúr#Botykapeterd#Patapoklosi#páprád#Udvar#sumony#Matty#székelyszabar#Regenye#versend#pécsvárad#Zaláta#Magyarmecske#Drávacsehi#Magyarsarlós#Basal#Lánycsók#Kistamási#Vásárosbéc#maráza#gyod#Kisszentmárton#aranyosgadány#mágocs#Mozsgó#kisherend#Okorág#Kiskassa#Vejti#Gyöngyfa#drávaszabolcs#Pellérd#Felsőegerszeg#Martonfa#Bodolyabér#Orfű#Bicsérd#szászvár#Boldogasszonyfa#Ófalu#drávapiski#Siklósbodony#Kórós#Szágy#palkonya#Vékény#Baranya Megyei Közgyűlés#Ózdfalu#Nagynyárád#Varga#Magyarbóly#Szőkéd#szellő#Szilágy#Somogyviszló#Baranyahídvég#Kisnyárád#Abaliget#Kákics#Hetvehely#Márok#Szűr#lothárd#Pócsa#Belvárdgyula#Feked#mohács#Dencsháza#Illocska#Görcsönydoboka#Gordisa#Tékes#nagykozár#Egyházasharaszti#Ellend#Gyöngyösmellék#Kásád#Zádor#Nagyváty#véménd#birján#Magyarszék#Mecsekpölöske#Villány#keszü#szőke#Teklafalu#szajk#Hegyszentmárton#Bikal#Kátoly#komló#töttös#Ivánbattyán#Hásságy#Babarc#Kacsóta#nagyharsány#Drávafok#Dinnyeberki#Lippó#Csertő#Kisdobsza#Somogyapáti#Tengeri#Bisse#Romonya#Marócsa#Nagybudmér#Harkány#nagytótfalu#Rádfalva#Csarnóta#Adorjás#siklósnagyfalu#Drávasztára#Vásárosdombó#kisharsány#Erdősmárok#Szabadszentkirály#Ipacsfa#hobol#Kisvaszar#Szentlőrinc#Magyaregregy#Bogád#Pécsbagota#Pereked#Besence#várad#palotabozsok#Velény#Pécs#Liptód#Téseny#Nyugotszenterzsébet#Tófű#drávacsepely#Kétújfalu#himesháza#borjád#Nagyhajmás#Szilvás#Tarrós#Ivándárda#Kisdér#Vázsnok#Endrőc#Köblény#bár#túrony#Szebény#zók#Homorúd#alsómocsolád#Siklós#Tótszentgyörgy#Kémes#drávapalkonya#Óbánya#Sárok#Bosta#Máriakéménd#Cún#szalánta#Horváthertelend#Kislippó#Mecseknádasd#Helesfa#Merenye#Szárász#Gerényes#sósvertike#Sellye#Egyházaskozár#Baksa#Bogdása#szederkény#Kisbudmér#Cserkút#Sámod#Lapáncsa#Sásd#Majs#Drávaszerdahely#Máza#Kékesd#markóc#Szörény#Bürüs#Drávakeresztúr#Somberek#geresdlak#Lúzsok#görcsöny#Piskó#Újpetre#dunaszekcső#szentdénes#kökény#felsőszentmárton#Pécsudvard#Szentlászló#Kishajmás#csonkamindszent#gerde#Mánfa#Márfa#Ág#kistapolca#Bóly#bezedek#Magyarlukafa#kővágószőlős#Mindszentgodisa#Kemse#Szava#Nagypall#Mekényes#Okorvölgy#Hosszúhetény#Ibafa#Erzsébet#magyartelek#Kisbeszterce#Ócsárd#Kovácsszénája#nagydobsza#Kistótfalu#Sátorhely#Zengővárkony#Szaporca#Szalatnak#Kővágótöttös#Molvány#Kisjakabfalva#liget#Kisasszonyfa#Kölked#alsószentmárton#Garé#gödre#Szulimán#Oroszló#Diósviszló#Nagypeterd#Baranyajenő#Baranyaszentgyörgy#Drávaiványi#pogány#Vajszló#Berkesd#szemely#Bakonya#Kovácshida#egerág#Bogádmindszent#Rózsafa#Olasz#Csányoszró#Fazekasboda#Kárász#Tésenfa#Lovászhetény#Kozármisleny#Husztót#Bükkösd#Somogyhatvan#Almamellék#Tormás#cserdi#Nemeske#Old#Monyoród#Hegyhátmaróc#Magyarhertelend#Bakóca#meződ#Szentkatalin#Boda#Pécsdevecser#Katádfa#Hirics#beremend#Áta#Gilvánfa#Nagycsány#Apátvarasd#Peterd#Somogyhárságy#királyegyháza#szigetvár#Szentegát#Palé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!