Közélet

2012.07.22. 10:32

A kormány 25 milliárdot hagyott jóvá az Ormánság fejlesztésére

2020-ig összesen 25 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány az Ős-Dráva- programra, az Ormánság fejlesztésére. Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke szerint ezzel a térség példa nélküli esélyt kapott a felemelkedésre.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

– Huszonötmilliárd forint óriási összeg. Mire futja belőle?

– Valóban nagyon sok pénzről van szó, példa nélküli az országban, hogy ennyi jusson vidékfejlesztésre egy térségnek. Bár természetesen nem erről van szó, de hogy érzékeltessem a nagyságrendet, a területen élő 12 500 lakos mindegyikének jutna belőle kétmillió forint. Nem segélyről, nem politikai mézesmadzagról van szó, hanem olyan lehetőségről, amely révén az Ormánságban lakók kezükbe vehetik sorsukat. Kellő fegyelmet követelő programról van szó, ami csak központi irányítással valósítható meg.

– Melyek lesznek az első lépések?

– A pénz első felét 2014-ig, a másodikat 2020-ig biztosítja a kormány. Még idén megkezdődnek az Ős-Dráva-programhoz kapcsolódó tényleges munkák, elsősorban Cún és Szaporca térségében. Ezen a területen hatszázmillió forintos beruházás keretében egy vízvisszatartási rendszert építünk ki, amely egy ezerhektáros területnek biztosítja a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen vízpótlást. Ezenkívül egy komplett ökoturisztikai látogatóközpontot hozunk létre egymilliárd forintos költségvetéssel. Utóbbi részeként történelmi játszóteret, látványkertészetet, őshonos állatokat bemutató farmot is tervezünk. Az elképzelés része az is, hogy az igényes népzenének teret adó fesztiválokat szervezünk. Azt szeretnénk, ha divatba jönne az Ormánság. A közeljövőben megtervezzük az Ős-Dráva-program egyes elemeit, a vízkormányzási rendszert, a tájhasználatváltás lépéseit, az erdősítést, valamint szeretnénk visszaállítani a térségben a régi híres állattenyésztést, újra beindítani a tej- és húsfeldolgozást. Ugyanakkor nagyon fontos a vízi turizmus, a kerékpáros turizmus és a falusi turizmus fellendítése.

– Hogyan tudnak mindebbe bekapcsolódni a helybeliek?

– Sok ormánsági családban már most is azt tapasztalják a gyerekek, amit évtizedek óta nem: ha reggel felébrednek, s az apjuk felől érdeklődnek, azt a választ kapják, hogy apa dolgozik. Jelenleg ugyanis már 430-an dolgoznak az Ős-Dráva- program részeként, s ez a szám többszörösére emelkedhet majd. Azt reméljük, hogy ha az Ormánságban élők azt látják, hogy egy faluban valaki kialakít egy kétszobás vendégházat, akkor más is hasonlóba fog.

– Igen, de miből? Kevés embernek van pénze vállalkozás indítására.

– Ezért hoztunk létre egy olyan önerőalapot, amely biztosítja, hogy a ma még hátrányosabb helyzetben lévők is eséllyel induljanak. A jelentkezők nemcsak támogatást, hanem a gyakorlati tennivalókat illetően is számíthatnak segítségre. Hangsúlyozni szeretném, az emberek képzésére is szükség van, meg kell tanítani, hogyan éljenek új, kivételes lehetőségeikkel.

Útfelújítási program kezdődött az Ormánságban

A Királyegyháza-Sellye összekötő út felújításának projektindítóját tartották tegnap Okorágon. A 19,1 kilométeres szakaszt a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében, csaknem 2 milliárd forintból hozzák rendbe. Ez az ország harmadik legnagyobb mellékút-felújítási projektje 2013 év végéig, melynek gazdája a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Tiffán Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, ez a beruházás csaknem ötezer ember életébe hoz változást. Mint mondta, a kormány döntése alapján, az Ős-Dráva-programon belül 25 milliárd forint érkezik. Ahhoz, hogy a program megvalósuljon, elengedhetetlen az ormánsági utak felújítása, mert a fejlesztésekhez jó minőségű úthálózatra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!