Közélet

2015.09.03. 17:33

A martonfai polgármester kérdőre vonta Páva Zsoltot

Miközben Budapesten a Keleti pályaudvar és környéke megtelt a menekültekkel, és egyre feszültebb a helyzet, Baranyában egyelőre csend honol. Legalábbis látszólag.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Bár kevés az új információ, a Martonfára tervezett menekülttábor építésének előkészületei nem álltak le: a földmérők, hatóságok már felmérték a területet. Bosnyák András, a község polgármestere éppen emiatt jutott el odáig, hogy Pécs Város Napjának ünnepi rendezvényén kérdőre vonja Páva Zsoltot. Egy videófelvétel tanúsága szerint Bosnyák azzal „támadta le” a pécsi polgármestert a színház folyosóján, hogy mint érintett, miért hallgat a menekült-kérdéssel kapcsolatban, és mint befolyásos politikus, miért nem lép fel a tábor építése ellen. A keddi viharos beszélgetést aztán szerdán egy zárt ajtós tárgyalás követette. Páva Zsolt ezzel kapcsolatban kérdésünkre elmondta, meglepte a polgármester „erőszakos és az alapvető udvariassági normákat is mellőző viselkedése”, de nem tudja ezért elítélni. Megérti, hogy felindult, hiszen városvezetőként ő is komoly felelősséget érez a pécsiek iránt.

Hozzátette, felajánlotta segítségét Martonfa első emberének, és biztosította együttműködéséről. Megkerestük Bosnyák Andrást is, aki rámutatott, ha a tábor megépül, Pécs is rosszul jár, hiszen a menekültek várhatóan nem maradnak a táborban, hanem beutaznak/begyalogolnak Pécsre, hogy ott szervezzék meg a továbbutazást, vagy épp szórakozzanak. Jelenlétükkel teljesen felforgathatják a város életét – magyarázta.



Ezért tartotta fontosnak, hogy beszélhessen Páva Zsolttal. A polgármester hozzátette, ha rajtuk múlik, nem lesz építkezés, és ehhez minden törvényes eszközt bevetnek.

Félnek és fegyverkeznek a helybeliek Martonfán

Arról, hogy a martonfai tábor pontosan hogy néz majd ki, egyelőre kevés az információ. Bosnyák András polgármester szerint nem rendőrök, hanem fegyveres biztonsági őrök őrzik majd. Légkondicionált konténerek lesznek benne, de várhatóan bolt, imahely és étterem is épül. A bevándorlókat buszokkal hozzák-viszik, és kapnak orvosi ellátást is. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy nyitott vagy zárt tábor lesz-e végül. A martonfaiak mindesetre félnek, ezért, aki tehette, már gumilövedékes vagy riasztófegyvert is vásárolt. Az emberek és Bosnyák András is úgy látja, aggasztóan kevés rendőr maradt a területükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!