A megállóban tilos, mégis rágyújtanak

Hiába a törvény, hiába a tiltás, az ellenőrzés, olvasóink szerint továbbra is cigiznek a pécsi buszmegállókban.

Olvasóink keresték meg szerkesztőségünket, hogy hiába a törvény, hiába a tiltás, továbbra is dohányoznak a buszmegállókban. Mint írták, elvileg tilos fiatalkorúakat szeszesitallal és cigarettával kiszolgálni, ennek ellenére mégis fújják a tizenévesek a füstöt néhány pécsi buszmegállóban. „Az hagyján, hogy a fiatalok alig 16 évesek lehettek, de láthatóan az sem érdekelte őket, hogy tiltott helyen dohányoznak.”

Elegendő néhány belvárosi buszmegállót végigjárni, és máris meggyőződhetünk arról, hogy valóban továbbra is füstölögnek a megállókban.

Lapunk kérdésére Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet csoportvezetője elmondta, a felügyelet munkatársai helyszíni bírságot szabhatnak ki, ha valaki eldobja a csikket, a cigarettáspapírt, vagy a cigisdobozt. Ennek mértéke ötezer és ötvenezer forint lehet. A rendelkezések betartását a Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya ellenőrzi, illetve felkérés alapján a közterületet-felügyelettel közös ellenőrzésre is sor kerülhet. A népegészségügy egészségvédelmi bírságot szabhat ki.

– Buszmegállók várakozóhelyének 5 méteres távolságán kívül engedélyezett a dohányozás, és az arra kijelölt, hulladékgyűjtőkbe dobhatják el az elnyomott csikket a dohányosok. Az elmúlt időszakban több esetben is előfordult bírságolás, akár egészségvédelmi bírságról, akár szemetelésről beszélünk. A felügyelők tapasztalatai alapján a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően, csökkent a megállókban dohányzó személyek száma.

Súlyos bírság

Egészségvédelmi bírság – a dohányzással összefüggő tilalmak megszegése miatt – csak a 14. életévét betöltött személlyel szemben szabható ki. A bírság természetes személlyel szemben, aki tiltott helyen dohányzik, elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt használ, húszezertől ötvenezer forintig terjed. Ha a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartásáért felelős személy szabálytalankodik, százezertől kétszázötvenezerig terjed a bírság, míg intézmény, üzemeltető vagy gazdasági társaság esetében két és félmillió forint is lehet a büntetés

Hol a határ?

A buszmegállókban tábla figyelmezteti a várakozókat a dohányzás tilalmára, azonban az utasok szerint a legnagyobb probléma, hogy nincs lehatárolva a várakozóhely területe, és az 5 méteres határ. A vita pedig mindig abból adódik, ki, hol állt. Ugyanakkor az is bevett védekezés a dohányosok részéről, hogy ők nem várakoztak, csak átsétáltak a megállón. További gond, hogy a szemetesedények a várakozóhelyek területén vannak, így vagy szabályt szegnek és égő cigivel mennek oda, hogy elnyomják a parazsat, vagy előre eltapossák a földön, majd felveszik és eldobják.

A vonaton bejött

A törvény bevezetését követően komoly gondot okozott a vonatokon, hogy az utastérben ugyan betartották a szabályt, azonban a mosdókban, illetve az előterekben továbbra is dohányoztak az utasok. Éppen ezért vezették be 2011-ben a szigorítást: ha a jegyvizsgáló valakit dohányzáson ér, a figyelmeztetés mellett nyolcezer forintos pótdíjat is kiszabhat. Ha az ellenőrzéskor közegészségügyi felügyelő is jelen van, pluszban még egészségvédelmi bírságot is kaphat az utas. A helyszíni bírság ebben az esetben maximum harmincezer forint lehet. A szigorítás hatásosnak bizonyult.

Kommentek