Közélet

2012.09.14. 08:04

A meteorológus szerint nem láthattak havas esőt a Zengőn

Csütörtök este havas esőről számolt be olvasónk - ami a meteorológus szerint nem eshetett. Mire számíthatunk a következő napokban?

bama

Pár napja még rövidnadrágban jártunk, most pedig már a kabát is előkerült. Csütörtökön megérkezett a hidegfront, ami drasztikusan megváltoztatta időjárásunkat. Egy nap alatt 18 fokot esett a levegő hőmérséklete. Pécsen 11 fok volt a napi maximum hőmérséklet tegnap, míg Pécsváradon a Zengő tövében ennél is alacsonyabb volt. A baranyai megyeszékhelyen majdnem egész nap esett az eső, míg a Zengőn havas esőről számolt be olvasónk.

Frissítve: A Nefela Jégesőelhárítási Egyesülés Hármas-hegyi megfigyelőállomásán szolgálatot teljesítő meteorológus szerint ugyanakkor kizárt a havas eső lehetősége.

– A hőmérséklet nem süllyedt plusz 8 Celsius fok alá, ugyanakkor az eső szinte megállás nélkül esett. Ilyen időjárási viszonyok mellett nem alakulhatott ki havas eső. Magyarország területén még biztosan nem jelentkezett ilyen formában csapadék az elmúlt napokban. A Kőszegi hegységben lett volna erre leginkább lehetőség, mert ott 5 fokkal hidegebb volt a hőmérséklet, azonban ott sem tapasztaltak ehhez hasonló jelenséget.

Azt is megtudtuk, hogy a Zengő csütörtökön és pénteken is ködfelhőbe burkolózott, a látótávolság a húsz métert sem érte el. Ilyen körülmények között nehéz felmérni a csapadékviszonyokat, akár a ködmozgást is havas esőnek vélheti az avatatlan szem.

Mi várható a jövő héten?

A pogányi meteorológiai szolgálat ügyeletese közlése szerint holnap esős napra számíthatunk, míg vasárnap szárazabb lesz. A következő hét elején kisebb melegedés várható, a napi csúcshőmérsékletek 20-25 fok körül alakulnak. A hét közepén újabb hidegfront érkezik, így úgy tűnik, a 30 fokoktól most már egy időre biztosan elbúcsúzhatunk.

Tekintse meg folyamatosan frissülő háromnapos időjárás-előrejelzésünket!

<!-- A meteorológus szerint nem láthattak havas esőt a Zengőn Csütörtök este havas esőről számolt be olvasónk - ami a meteorológus szerint nem eshetett. Mire számíthatunk a következő napokban? bama -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!