Közélet

2015.09.17. 10:21

A migránsok átlépték a baranyai határt, Illocskán bukkantak fel

Szombaton is több ezer migráns érkezett Baranyába. Beremendre 2-3 óránként érkezett 10 busz. Koordináltan zajlott a migránsok átadása, átvétele. Egy részüket Magyarbólyban vonatra tették, más részük busszal ment az osztrák határhoz.

dg, zsj, KEI, bama.hu, bsa, MTI, index.hu (nagykép: Laufer László)

19:28 - Elindultak Magyarbólyba, a vasútra

Beremenden végeztek az átszállítással, a tíz busznyi menekült felfért öt csuklósra, a konvoj elindult a szomszédos faluba. Ma három óra volt a procedúra, ez egy kis javulás tegnaphoz képest.

18:07 - A horvát belügy szervezi a fuvarokat

Tudósítónk egy horvát tévéstől kérdezte, hogy ki szervezi, finanszírozza a buszoztatást. Mint elmondta, a horvát kormány, ezen belül a belügyminisztérium szervezi a fuvarokat. Azt is elmondta, hogy a menekültek továbbra is csoportosan lépik át a szerb–horvát zöldhatárt Tovarniknál, majd onnan busszal az Opatovac mellett levő sátortáborba szállítják őket. Nos, most ebből a táborból szállítják Beremendre a migránsokat.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: Babos Attila
[/caption]

17:01 - Zajlik az átléptetés Beremenden

Csakúgy mint tegnap, ugyanolyan lassan, alaposan vizsgálják át a rendőrök a migránsokat. Az átszállítás, majd a vonatoztatás valószínűleg éjszakába nyúlik majd.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: Babos Attila
[/caption]

Tudósítónk közben azt is jelentette, hogy a végleges, háromméteres kerítésépítés is zajlik, nincs megállás. A legfrissebb képgalériánkban erről is láthat felvételeket.

16:38 - Most érkezett első konvojnyi migráns Beremendre

Hajnal óta most érkezett az első konvoj Beremendre, a határhoz. Kollégánk 6-8 buszt lát a horvát oldalon, de elképzelhető, hogy tíz is van.

A menetrend ugyanaz lesz mint tegnap. Motozás, átszállítás, majd irány Magyarbóly, ahol információink szerint egy 12 kocsiból álló vonat viszi majd tovább a migránsokat.

A sajtó képviselői azt találgatják, hogy a rendőrök mozgásából ítélve elképzelhető, hogy a horvát fél ma nem is egyeztetett, lehet, hogy nem is szóltak.

14:10 - Van-e utánpótlás, vagy csökken a migránsáradat?

Van és nem. Hétfőn délelőtt tíz óráig körülbelül ötezer közel-keleti migráns érkezett Szerbiába Macedóniából - számolt be a Vöröskereszt legfrissebb migrációs adatairól a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). A vesti.mk című macedón portál ugyanakkor hétfőn azt közölte, hogy a balkáni országon csak vasárnap több mint négyezren utaztak át. A macedón-görög határ melletti Gyevgyelijából mintegy 2800 embert vittek vonatokkal a macedón-szerb határ melletti Tabanovceba, további legalább 800 migráns pedig máshogy kelt útra.

13:38 - Busz, busz, vonat, vonat

Hajnalban gördült be a beremendi határra egy busz migránsokkal, azóta nem érkezett egyetlen jármű sem. A menet hasonló a vasárnapihoz, busz beérkezik a határra, átszállnak a menekültek a magyar buszokra, onnan irány Magyarbóly, átszállás vonatra, és irány Szentgotthárd.

Tudósítónk közölte: Magyarbólyban még mindig ott vesztegel az a horvát vonat, amelyiken állítólag lefegyverezték a horvát rendőröket.

13:16 - Magyarországgal válságos Horvátország viszonya

Tagadhatatlan, hogy Horvátországnak válságos a viszonya Magyarországgal, Szlovéniával pedig feszült - jelentette ki Mate Granic volt külügyminiszter az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában hétfőn.
Olyan világméretű migrációs válságról van szó - a legnagyobbról a második világháború óta -, amelyre sem a világnak, sem az Európai Uniónak nincs válasza - mondta.

Macedónia és Szerbia megtette, amit tudott. Amikor pedig Magyarország eldöntötte, hogy kerítést épít szerbiai határán, Horvátországnak kész tervekkel kellett volna előállnia, és nagy regisztrációs táborokat kellett volna létesítenie a szerb, a magyar és a szlovén határon - tette hozzá.
A volt külügyminiszter szerint komolyan kell venni Magyarországnak azt a fenyegetését, hogy meggátolja Horvátország csatlakozását a schengeni zónához.
"Meg tudják tenni, és ha nem javulnak a viszonyok, meg is teszik" - mondta.
Arra a kérdésre, hogy Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a tranzitfolyosó létrehozásával rákényszerítette-e a magyar kormányt, hogy fogadja a migránsokat, Granic azt válaszolta: "a magyarok azért nyitották meg a határokat, mert Németország erre kérte őket, nem pedig a horvát nyomás miatt". (MTI) 

09:01 - Drónnal forgattak a magyar-horvát határon épülő kerítésről



08:57 - Csaknem 19 ezer határsértőt fogtak el a hétvégén

Országszerte 18 757 határsértőt fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt péntektől vasárnapig - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn.

A rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás szerint a magyar-szerb határszakaszon 950 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek.
Az utóbbi 72 órában 11 emberrel szemben közokirat-hamisítás, további három emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

07:51 - Katonák vonultak a déli határra

Építik a katonák az ideiglenes biztonsági határzárat a magyar-szerb-horvát hármashatártól a határfolyóig, a Dráváig. Katonai konvojok vonulnak, a katonák a rendőrökkel együtt készülnek a közös tevékenységre, és rövidesen áttelepül a Dunántúlra az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Előretolt Vezetési Pontja. Mindezek a jelek is bizonyítják: a Határozott Fellépés 2015 gyakorlat súlypontja a Dunántúlra helyeződik át.

4000 katona vonult azokba a megyékbe, amelyekben a kormány válsághelyzetet hirdetett. Katonai szolgálatot teljesítenek Baranyában Ilocskánál, Beremenden, Udvardnál, Drávaszabolcsnál, de Gyékényesnél és Letenyén is jelen vannak.

07:36 - Horvátország felé nem járnak a vonatok

A gyékényesi és a magyarbólyi határállomáson keresztül bizonytalan ideig szünetel a személyvonat-forgalom Horvátországba, és onnét Magyarországra, tájékoztatta lapunkat érdeklődésünkre a MÁV Zrt.

A Budapest−Zágráb viszonylatú, eredetileg a Gyékényes−Kapronca határátmenetet használó Agram InterCity, valamint a Rippl-Rónai InterCity csak a belföldi szakaszon közlekedik.

A Pécs−Villány−Magyarbóly−Pélmonostor vonalon is a vonatok csak a magyarországi szakaszon, Magyarbólyig járnak. A Baranyában közlekedő vonalakon a korlátozások nem okoznak fennakadást a belföldi vonatforgalomban.

Szerbia és Montenegró felé közvetlen vonatok Pécsről a jelenleg érvényes menetrendi időszakban nem indulnak, a korlátozás bevezetése előtt is villányi és pélmonostori átszállással lehetett utazni. Szerbia felé a Kelebia−Szabadka útvonalon az Ivo Andrić és a Beograd nemzetközi gyorsvonat korlátozás nélkül közlekedik.

_____________________________________________________

                                         VASÁRNAP

22:00 - Újabb tíz busz érkezett a beremendi határra

A HírTv tudósítása szerint újabb tíz busz érkezett meg kilenc óra körül a beremendi határra. Csakúgy, mint a délutáni csoportra, rájuk is alapos motozás vár. Éjfélkor, illetve azt követően fogják elhagyni a helyszínt a migránsok. Hogy őket hova viszik, arról nincs információ. Ezt követően éjszaka már nem érkezik több busz Beremendre.

21:10 - Magyarbólyban várakoznak a migránsok

Vonatra szálltak azok a migránsok, akik délután három után értek a beremendi határhoz. Onnan este hét óra előtt szállították át a magyarbólyi vasútállomásra, most pedig a vonatokon várakoznak. Ma nem kapkodják el az elszállítást, úgy tűnik. Lehet, hogy azért, mert Ausztria is megtelni látszik?

19:55 - Épül a háromméteres kerítés

A gyoda (gyorstelepítésű drótakadály) után elkezdték építeni a rendes kerítést is a magyar-horvát szakaszon. A beremendi határátkelő mellett már állnak a cölöpök.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Épül a háromméteres (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

18:51 - Elmentek a buszok Beremendről

Nyolc busz indult el Magyarbólyba, ott egy üres szerelvény várja a migránsokat. Több mint három és fél óra volt az átszállás. A beremendi határátkelő megnyílt, startolhat rajta a forgalom. Arról nincs információ, hogy jönnek-e még ide migránsbuszok ma.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Sóki Tamás (MTI)
[/caption]

17:54 - 700-800-an lehetnek Beremendnél

Egy önkéntes segítőtől megtudtuk, hogy a várakozó migránsokat ellátták étellel-itallal. Mindenki szírnek vallja magát, sok a gyerek, a családos menekült. Nyugalom van, fáradtak a menekültek. Azt is elmondta a helyszínen tudósítónknak, hogy az előzetes számokhoz képest nem jöttek ezren, körülbelül 700-800 migráns lehet most a beremendi határnál. A ruházatátvizsgálás zajlik, bicskákat, borotvákat, öngyújtókat vesznek el a rendőrök.

17:44 - Ha lassan is, de telnek a buszok

Magyar oldalon megtelt négy csuklós busz, odaát még körülbelül két buszt kell teljesen átszállítani. A lassulás oka az lehet, hogy teljes ruházatátvizsgálást hajtanak végre a magyar hatóságok.

16:53 - Ma lassabb az átszállítás valamiért Beremenden

Tudósítónk jelentette Beremendről, hogy eddig két busz telt meg, de azok sem gördültek ki a műveleti területről. Az elmúlt napokban ennél azért gyorsabban forogtak a buszok. Már lassan két órája megérkezett a konvoj. Az M1 jelentette egy órája, hogy flottul megy az átszállás, nos ez most nem úgy tűnik.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Belassultak (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Időközben Hegyeshalomnál lezárták a határt. Lehet, hogy ez az oka a mai beremendi lassulásnak?

16:39 - Így gördítették be a magyar katonák az acélkapukat a beremendi határra

A határ természetesen nincs lezárva, hiába látszik ez a videó végén. Nyilván az csak a próba miatt lett becsukva. Az a jövő zenéje, hogy ez a kapu bezáródik-e valamikor.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, "script", "facebook-jssdk"));
">">Ulaz u Maðarsku na graniènom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo-Beremend. Je li vi¹e nalik ulazu u logor ili ulazu u dr¾avu èlanicu Europske unije, èija je èlanica i na¹a zemlja?Kako teku radovi na ograðivanju Maðarske od Hrvatske --> bit.ly/1Krf2Dy

Posted by HRT Vijesti on 2015. szeptember 20.

16:05 - Flottul megy az átszállítás - jelentette az M1 riportere

Egészen pontosan 10 busz érkezett Beremend közelébe, a határ horvát oldalára. Motozás után szállhatnak át a migránsok a magyar járművekre. Valószínűleg Magyarbólyba szállítják tovább őket, ahol vonattal folytathatják az útjukat.

15:54 - Tovarnikból mennek Beremendre

Miközben Beremenden még az első turnust szállítják át, Tovarnikból elindult a következő konvoj. Mint az M1 ott tartózkodó tudósítója elmondta, öt óra után fognak a határhoz érni. Szerintünk még később. Az út 100 km, ezek a buszok körülbelül 60-70-nel mehetnek a konvojban.

15:08 - Megjöttek a buszok Beremendre

A vártnál egy-két órával később, de befutott az első vasárnapi konvoj Beremendre. A határátkelő ilyenkor műveleti terület, a közelbe senkit sem engednek be. Kintről annyit látni, hogy néhány magyar busz már bement az átkelőhöz, s valószínűleg a már megszokottak szerint szállítják át a migránsokat.

14:00 - Továbbra sem jöttek buszok Beremendre

Bár kora délutánra jósolták, egyelőre nem jött még egy busz sem Horvátországból. Kollégánk jelentette, hogy a rendőrök épp váltották egymást, más érdekesség nem történt.

13:42 - 1000 migránst várnak Beremendre

Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta: Beremenden 1000, Letenyénél 400, Gyékényes 2500 migránsra számítanak és arról is van információjuk, hogy Barcsra 8 busszal szállítják őket. Az országba érkezőket buszokról vonatokra szállítják át, és a regisztrációs pontokra viszik.

13:30 - 120 rendőr várja a migránsokat Beremenden

Egyelőre még nem érkezett meg a tíz buszból álló konvoj a baranyai határátkelőre. Ma reggel óta még egy darab busz sem érkezett. A katonák a lehetséges horvát C-tervre reagálva lezárható kaput is telepítettek a határállomásra - hangzott el az M1 Híradójában.

13:25 - Újra vonat jön Horvátországból Magyarbólyba?

Magyarbólyban, ahová pénteken átérkezett már egy menekültvonat több mint 800 utassal, ilyen hírek terjednek most - írja az index.hu. Az újságírókat nem hivatalosan arról tájékoztatják, hogy nagyjából három óra alatt érkezhet meg a magyar határhoz a szerelvény.

13:21 - Van-e utánpótlása a menekülteknek?

Van. A legnagyobb nyomás továbbra is a szerb határ melletti tovarniki körzetre nehezedig, ahol jelenleg 4900 migráns tartózkodik, akiket a nap folyamán buszokkal és vonattal szállítanak majd a horvát hatóságok a magyar határra. A szerb-horvát határok nagy része zárva van, de folyamatosan érkeznek a zöldhatáron az illegális bevándorlók.
   
Jelentések szerint Tovarnikban ötezer fő befogadására alkalmas sátortábort építenek a horvát hatóságok az esős idő miatt, hogy ideiglenesen ott tudják elszállásolni a migránsokat. A munkálatok még folynak.

12:26 - Új terve van a horvát kormánynak, ha Magyarország lezárja határait

Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy lezárja a határait, a migránsok felügyelet nélkül, szervezetlenül érkeznek majd Magyarországra a horvát kormány "C-terve" szerint  - írta a Vecernji List című horvát napilap vasárnap. Bővebben erről itt olvashat!

12:09 - Csendesen telt a délelőtt Baranyában

Délután egy óra körül 8-900 migráns érkezhet konvojba Horvátországból. Beremendről Magyarbólyba szállítják, és vonatra rakják őket a tervek szerint.

09:49 - 40 busz várakozik Beremenden, de délelőtt nem várnak ide migránsokat

A legfrissebb hírek szerint délelőtt nem jönnek buszok Horvátországból. Délután egyig, kettőig nem várható, hogy Beremendre migránsok érkezzenek. Mindenesetre a magyar fél készen áll, 40 busz vár. A menetrend délután az lehet, ami tegnap is volt. Menekültek gyors át-, majd továbbszállítása.

09:31 - Szumma: 4740 migráns érkezett

Szombaton a horvát-magyaron szakaszon 4740 migráns érkezett. Vasárnap reggel 6 óráig a magyar-horvát határszakaszon további 3100 illegális bevándorló érkezett. Hogy ebből pontosan mennyien érkeztek Baranyába, azt hamarosan közöljük, mert rákérdeztünk a rendőrségtől.

08:20 - Várják a bevándorlókat Magyarbólynál

Rendőrök várakoznak Magyarbólynál a vasútállomás melletti parkolóban. Bent áll már egy vonat, de még üres. Minden jel arra utal, hogy hamarosan újabb tömeg érkezik - mondta az M1 tudósítója. Szombaton, ahogy azt megírtuk, az utolsó vonat este 11 óra körül hagyta el a községet. A beremendi ideiglenes tranzitzónából szállították oda a menekülteket, majd szállították tovább őket Ausztriába.

_____________________________________________________

                                           SZOMBAT

00:10 - Magyarbólyból este 11 előtt indult el a vonat

Villányban még öt kocsit csatoltak a szerelvényhez Szentgotthárd felé. Ott még körülbelül 300-an szálltak fel a vonatokra. A magyarbólyi vasútállomás kiürült, rendőrök sem maradtak ott. Az éjszaka folyamán nem jön már több migránsbusz/vonat Magyarbólyba.

22:30 - Kilenc után érkezett az utolsó mai turnus Beremendre

A magyar–horvát határhoz este újabb 10 busz érkezett menekültekkel, számolt be róla a HírTv kilenc óra után. A tudósításuk szerint a menekültek horvát oldalról magyar oldalra jutása nagyon olajozottan történik. Úgy értesültek, hogy több busz ma este már nem érkezik. A határnál a Betyársereg tagjai is felbukkantak, őket igazoltatni akarták a rendőrök, de erre a hírre inkább elmentek.

21:36 - Órák óta vesztegel a vonat Magyarbólyban

Vizet és ételt osztanak a menekülteknek, mert még további órákat várniuk kell, míg a horvát határról további embereket hoznak a magyarbólyi állomáson álló vonathoz - írja az index.hu. Két férfi már azon is összeveszett, hogy ki menjen hamarabb WC-re.

19:45 - A zöldhatárról szállítottak migránsokat Magyarbólyba

Magyarbólyban a vasútállomáson tíz kocsiból álló szerelvény várja a migránsokat. Többségük szír állampolgár, a zöldhatárról hozták őket, vélhetően Szentgotthárdra indul majd a vonat, miután megtelik.

19:37 - Beremendről Magyarbólyra viszik a menekülteket

A délután Horvátországból buszokkal a beremendi határátkelőre szállított menekülteket a magyar oldalról a buszokkal a magyarbólyi állomásra vitték, és onnan egy tízkocsis szerelvénnyel mennek majd tovább, feltehetően Ausztria felé. A vonatra további mintegy kétszáz menekültet várnak, ezért várhatóan még órákig itt fog vesztegelni. Az elcsigázott embereknek épp ételt és italt osztanak - írta az index.hu.

19:30 - 1836 migránst fogtak szombat hatig Baranyában

Mint a bama.hu megtudta, ma este hat óráig 1836 főt fogtak el. Az M1-en ezt a számot Bakondi György miniszterelnöki megbízott is megerősítette. A migránsok kezdetben a zöldhatáron érkeztek, majd a beremendi határátkelőhelyen keresztül jöttek. A mai napon rendkívüli esemény nem történt a belépésekkel kapcsolatban.

18:23 - Tízesével mennek a buszok Beremendről, megállapodtak a horvátokkal

A buszkonvojt rendőrségi autók vezették föl, a végét pedig a honvédség járművei zárták - hangzott el a HírTv tudósítójától. Mindegyik buszon 4 egyenruhás utazott, maszkot és kesztyűt viselve. A magyar és horvát hatóságok abban állapodtak meg, hogy egyszerre csak 10 busznyi menekült fog érkezni a horvát–magyar határra, mert ez még kezelhető mennyiség. Rendőrségi hírek szerint a következő napokban, hetekben folyamatosan szállítják majd innen a menekülteket, akár sok tízezret is. A hatóságok legalábbis így készülnek.

A tízes turnusok két óránként indulnak, hogy ne legyen torlódás.

18:06 - Folyamatosan jönnek a buszok Beremendre

Az M1 híradóban elhangzott, hogy 35-40 busz vár a határ magyar oldalán. A tegnapihoz képest nagyobb a katonai és rendőri jelenlét. Továbbra is műveleti terület azokban a percekben, amikor fordulnak a buszok, de amikor épp nincs érkező menekültjárat, akkor engedik a határátkelést mindenkinek.

16:00 - Pécsen keresztül jött migránsbusz

Azt pontosan nem tudjuk honnan jöttek, de szállítják a menekülteket, Pécsvárad felé a 6-oson hagyták el a várost. Kollégánk jelentette, hogy nem is volt teljesen tele a busz.

15:31 - Megváltozott a logisztika a beremendi határátkelőn

Azért nyilvánították a műveleti területté a beremendi határátkelő magyar részét, mert a tegnapi nappal ellentétben ma már nem jöhetnek át a menekültekkel teli buszok Magyarországra, ehelyett a magyar buszok mennek át Horvátországba és hozzák át onnan az embereket - írja az index.hu.

14:43 - Műveleti terület lett a beremendi határátkelő

Műveleti területté nyilvánították a beremendi határon azt a helyet, ahol pénteken a buszok még megfordultak. A határállomáson lévő kapuk mögött van négysávos út, a rendőrök azt mondták, hogy ez műveleti terület, a helyszínen lévő újságírókat most szólítják fel, hogy távozzanak onnan a kerítésen kívülre - írjaz az Index.hu. Bár hivatalosan nem mondtak semmit, úgy tudni, nem azért, mert határzárat akarnának elrendelni, hanem hogy a menekülteket ide, illetve innen elszállító buszok jobban elférjenek.

14:06 - 8-10 busznyi menekültet várnak Beremendre

8-10 busznyi menekült fogadására készülnek az önkéntes szervezetek Beremendnél, jelentette a helyszínről az index.hu. Állítólag ez csak első kör, és többen is jönnek majd, de a magyar hatóságok ennyit tudnak egyszerre kezelni. Beremendre közben üres BKV buszok is érkeznek, már 37 vár arra, hogy a regisztrációs pontokra szállítsa a menekülteket.

13:34 - Épül a kerítés, vonulnak a katonák

Olvasónk jelentette, hogy Villány-Virágos közelben, az elkerülőúton vonulnak a katonák Beremendre, a magyar-horvát határhoz kerítést építeni. A kerítést szállító teherautó eddig ismeretlen okok miatt még a délelőtt folyamán Borjádon visszafordult.

13:20 - Kovács Zoltán kormányszóvivő cserbenhagyásról beszél

A horvátok cserbenhagyták a magyarokat és az Eu-t, folyamatosan szállítják a migránsokat a horvátok - mondta Kovács a mohácsi sajtótájékoztatón. Bakondi György főtanácsadó a ma már ismertetett számokat sorolta fel. Röviden kitért arra, hogy a tegnapi magyarbólyi esetet a rendőrség vizsgálja, de konfliktus nem volt a két ország rendőrei között.

12:48 - Pluszpénz jár a besegítő buszosoknak

A magyar kormány köszönetet mondott a Volán társaságoknak a migránshelyzet kapcsán elvégzett többletfeladatokért.

A kormány elismerte, hogy a közlekedési központok munkatársainak áldozatos és kitartó munkája nagymértékben hozzájárult a bevándorlási krízis okozta helyzet hatékony kezeléséhez, a társaságok munkavállalói ebben a kiélezett helyzetben is nagyszerű munkát végeztek. 

A feladatban részt vevő munkatársak a munkáért járó plusz járandóságot kapnak. Valamennyi Közlekedési Központ a társasági szabályoknak megfelelően, rendkívüli helyzetben és körülmények között végzett munkáért járó, az ezen teljesítmények utáni béreket a tárgyhavi járandóságokkal együtt fizették, illetve fizetik ki a munkavállalóknak, beleértve az esetleges túlórákat is.

 A VOLÁNBUSZ Zrt. a 2015. szeptember 4-én történt mozgósításban összesen 64 darab autóbusszal vett részt, mely a szokásos napi rendszerességű szállítást jelentősen meghaladta, valamint a  járművezetőktől is jelentős többlet erőfeszítést igényelt. Mindezért a feladatban résztvevő autóbuszvezetőknek, illetve a háttérmunkát végző szervező munkatársaknak, összesen 74 főnek a társaság szeptember 8-án plusz járandóságot fizetett ki.

11:12 - Baranyába 1200 menekült érkezett éjféltől délelőtt 10-ig

Szombaton, délelőtt tíz óráig mintegy 1200 migráns érkezett Magyarországra a magyar-horvát határ Baranya megyei szakaszán, írja az MTI. Az éjszaka egyébként nyugalomban telt, a bevándorlók többsége Beremendnél lépte át a határt, onnan buszokkal szállították el őket, mások a zöldhatáron keresztül érkeztek.

10:16 - Nem volt megállapodás, a horvátok rákényszerítik a menekülteket hazánkra

"Nem volt megállapodásunk Magyarországgal", mondta a horvát kormányfő azzal kapcsolatban, hogy péntek este előzetes egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett egy vonattal Magyarbólyra, az utasokat pedig negyven horvát rendőr is átkísérte a magyar oldalra.

Zoran Milanovic szerint "úgy kényszerítettük rá őket, hogy fogadják a menekülteket, hogy felküldtük az embereket, ezt fogjuk tenni továbbra is".

09:48 - A honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes tartalékos katonák részleges behívását

A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását - közölte a Honvédelmi Minisztérium közleményben szombaton az MTI-vel.

A most behívottak elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár védelmében, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt.

09:43 - A magyar fél felkészült

Folyamatosan újabb buszok érkeznek Beremend közelébe, az is lehet, hogy ezek már egy szentgotthárdi fordulóból térnek vissza. Siklóson a volt laktanyával szemben rendőrök állomásoznak, tehát a rendőri utánpótlás is adott.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: Löffler Péter
[/caption]

09:29 - Már nincsenek őrizetben a horvát vonatvezetők

Szombat reggel elengedték a magyar hatóságok azt a két horvát vonatvezetőt, akik áthozták a migránsvonatot Magyarbólyba - írja a horvát sajtó. A horvát miniszterelnök szombaton kilenckor Pélmonostorban találkozott a masinisztákkal. Az index.hr szerint egy megállapodás része volt, hogy a migránsvonat Magyarbólyba érkezett.

09:16 - A magyarbólyi vasútállomás kihalt

Itt se rendőrök, se buszok, senki nincs. Arról a településről beszélünk, ahol tegnap egy incidens során a magyar rendőrök lefegyverezték a horvátokat. Láthatóan ide már nem várnak senkit Horvátországból. A tegnapról itt maradt horvát vonat még a vasútállomáson áll amúgy.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: Löffler Péter
[/caption]

08:54 - Éjszaka még jöttek, azóta nem

Beremenden az a helyzet, hogy már órák óta nem jött utánpótlás Horvátországból. A szerb-horvát határon, lent Tovarnikban lehet utánpótlás, de egyelőre még onnan nem érkeznek buszok. Egy a helyszínen tartózkodó tv-stáb arra számít, hogy késő délután-este lehet majd nagyobb forgalom.

A magyarok készen állnak: 15, busz, több tucatnyi rendőrautó, sok katona, tucatnyi mobil-wc, két mentő várja az újabb migránshullámot - ha lesz. A határ mindkét oldalán szemetet szednek, de nem nagyon van mit, mert rend van.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: Löffler Péter
[/caption]

08:41 - Beremendre érkeztek kollégáink

Ahol most nyugalom honol. Migránsok nincsenek, a horvát oldalon se vár senki. A magyarok mindenesetre felkészültek, hiszen 15 busz várakozik, és a szükséges rendőri erők is készenlétben vannak. De más egyelőre nem történik.

08:22 - Buszok buszok hátán

Tudósítóink útban vannak Beremendre ma is, útközben Kapos Volán kötelékébe tartozó buszok között szlalomoznak. Tehát még ma is érkeznek buszok Beremendre. Legalábbis erre készül a magar fél.

08:05 - Több ezer menekült érkezett Szentgotthárdra

Több mint harminc busz érkezett 2400 migránssal Szentgotthárdra péntek estig. Szombat hajnalban befutott egy vonat is 1200 menekülttel, majd 8 óra körül újabb vonat érkezik. A menekültek nem mentek be a befogadóállomásra, hanem átsétáltak Ausztriába.

A kerítés elkészült

Az M1 beszámolója szerint elkészült az első védvonal a magyar-horvát határ 41 kilométeres szakaszán.

A "Zsaruellátók" is megindultak

Péntek este egy kisebb csomaggal már megjelentek Beremenden azok a civilek, akik a határon szolgáló rendőröknek gyűjtenek élelmiszert. Az ott kialakult helyzetet látva aztán újabb felhívást tettek közzé: első sorban szendvicsre és kávéra lenne szükség, de minden mást szívesen fogadnak, amire még a rendőröknek szüksége lehet. Az adományok el is kezdtek áramlani, Bajáról például több száz szendvicset ajánlottak fel. Az önkéntesek a tervek szerint ma délben indulnak a határra, addig folyamatosan lehet jelezni a segítő szándékot a Zsaruellátó Pécs nevű Facebook csoportban.

00:32 - Pénteki mérleg: rendőrségi közlemény

Tömegesen érkeztek illegális bevándorlók - a magyar-horvát határszakaszon keresztül - 2015. szeptember 18-án Baranya, Somogy és Zala megyébe.

Beremenden, Magyarbólyon, Gyékényesen, Nagykanizsán és Letenyén közel 5000 személlyel szemben intézkedett a rendőrség, akiket a regisztrációs pontokra, Vámosszabadiba és Szentgotthárdra kísértek.

Magyarbólyon a magyar államhatárt átlépő vonat mozdonyvezetőjét és annak személyzetét a rendőrök előállították, a szerelvényt Magyarország területére bekísérő - szolgálati lőfegyverrel nem rendelkező - horvát rendőröket igazoltatták, majd visszakísérték a horvát államhatárig.

-------------------------------------------------------------------------------

                                             PÉNTEK

23:40 - Hogy is volt ez a lefegyverzés?

Munkatársunk Magyarbólyban volt, amikor megérkezett a vonat. Mint megírtuk itt fegyverezték le a horvát rendőröket a magyarok, akik nyilvánvalóan nem tanúsítottak ellenállást, a helyszínen lévő újságírók ebből legalábbis nem tapasztaltak semmit.

Ugyan az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a két szerelvény egymás mellé állt be, és az eseményeket nehezen lehetett követni, mert rendőrsorfal védte a helyszínt, ám az biztos, ezt jól lehetett követni, hogy a horvát rendőrök a magyarokkal együttműködve dolgoztak, vagyis nem úgy tűnt, mintha előtte lefegyverezték volna őket, vagy bármilyen konfliktus történt volna köztük, így lehetséges, hogy erre már csak később került sor.

A nol.hu tudósítója is azt írja (aki egyéb érdekességekről is beszámolt a vonat magyar földre lépéséről), és a sajtóban megjelenő képek is azt tanúsítják, hogy a fegyverek a több órán át tartó munka közben a horvát rendőrök oldalán voltak.

A délutáni magyarbólyi eseményekről az M1 hírfolyama is többször élőben számolt be, a felvételeken is látszott, hogy a két ország rendőrei együtt dolgoztak, és az M1 tudósítója sem említette, hogy bármiféle incidens történt volna.

Időközben visszatérhettek Horvátországba a lefegyverzett horvát rendőrök - erről számolt be az Euronews hírcsatorna.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, "script", "facebook-jssdk"));
">22:35 BeremendVisszatérhettek Horvátországba a lefegyverzett horvát rendőrök!

23:18 - 4400 menekült érkezett Horvátországból, nagy részük Baranyába

Igen, volt egy ilyen filmsorozat is, de ez nem az a 4400. (Arról szólt, hogy rejtélyesen eltűnt emberek egyszercsak ugyanolyan rejtélyes körülmények közt visszatérnek.)

Csak ma tehát 4400 menekült érkezett eddig Horvátországból magyar területre, és a horvátok folytatják tovább a szállítást buszokon, vonaton. Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó is megerősítette, hogy valamennyi menekültet tranzitzónába vitték, ahol regisztrálják őket.

23:06 - Nincs megállás Beremenden

Továbbra is buszoztatnak a horvátok a beremendi határátkelőhöz. Pontos számot nem tudunk, de nagyjából 35 busz érkezett eddig pénteken. A forgatókönyv változatlan: a magyarok továbbszállítják őket Szentgotthárdra, Vámosszabadiba.

22:46 - A kormányszóvivői tájékoztatón kérdezett munkatársunk arról, hogy volt-e egyezség a horvátokkal

A beremendi határátkelőhöz jóval előbb megérkeztek a rendőrök, mielőtt az első migránsbusz megérkezett volna a horvát oldalról, illetve akkorra már el kellett indítani Siklósról a már legalább 12 órája ott állomásozó buszokat. Emiatt a Dunántúli Napló azt kérdezte a kormányszóvivőtől és a biztonságpolitikai főtanácsadótól, hogy ez miként volt lehetséges a horvátokkal való megegyezés nélkül, hiszen a forgatókönyv éppen ezt sugallja. A menekültek átvétele ugyanis gyors és rugalmas volt. Azt is megkérdeztük, hogy ha mégsem egyeztek meg, akkor miért nem fordították vissza a buszokat és a vonatot, valamint, hogy a baranyai határ közelében történt nagyon egyszerű regisztrációt követi-e valamikor és valahol egy alapos, rend szerinti ellenőrzés.

A kormányszóvivő még egyszer azt mondta, hogy nem volt megegyezés a horvátokkal, de voltak már előzetesen információik a menekültek érkezéséről, ezért tudtak lépni. A főtanácsadó pedig úgy felelt, hogy egyrészt humanitárius okokból nem fordították vissza a menekülteket, és később, még a magyarországi táborokba érkezés előtt rendes regisztráció elé kell nézniük.

22:41 - Horvát belügyminiszter: Volt valamilyen incidens

"Valamilyen incidens volt, de elengedték őket. Ilyen az eljárás", mondta Ranko Ostojic. A horvát belügyminiszter így reagált a rendőrök lefegyverzésére. A zágrábi belügy eddig tagadta, hogy bármi is történt volna, azt állítva, hogy a "rendőröket nem tartóztattak le". Mindezt az Origo-n olvastuk.

22:39 - Váltásban segítenek az orvostanhallgatók

A határvidékre önkéntescsapatot indított a pécsi külföldi egyetemistákat összefogó Students help refugees Pécs (Diákok segítik a menekülteket) csoportja. A szeptember elején alakult közösség egyik szervezője, a norvég Gunnhild Strokkenes megkeresésünkre elmondta, Pélmonostorra indult pénteken egy csapat 3 autóval. A mintegy tucatnyi külföldi önkéntes a képlékeny helyzetben készen áll, hogy ott nyújtson segítséget, ahol arra szükség van - a legfrisebb információkért kapcsolatban állnak a Vöröskereszt és más karitatív szervezetek helyszínen dolgozó képviselőivel. További részletek itt!

Mások is segítenek, itt például Beremenden:

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: Babos Attila
[/caption]

21:35 - Pécsen haladt át a migránsvonat

Kilenc óra után érkezett a pécsi vasútállomásra a Magyarbólyból induló vonat. Mintegy öt percet állt, senki nem szállt le, sem fel, majd továbbindult. Nem tűnt túlzsúfoltnak, az ablakokból migránsok integettek nekünk. A peronon tucatnyi rendőr posztolt, de egyéb dolguk nem akadt.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: dg
[/caption]

21:33 - Incidens Magyarbólyban: lefegyverezték a magyarok a horvát rendőröket

Bár a helyszínen lévő tudósítónk nem észlelt konfliktust, de mint utóbb kiderült, komoly incidens történt a magyarbólyi vonat érkezésekor.

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta Beremenden tartott tájékoztatóján, mindenféle egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett vonattal Magyarbólyba, 40 horvát rendőr kísérte őket, velük szemben egyébként a magyar hatóságok eljártak, a mozdonyvezetőt letartóztatták.

Előzetes értesítés nélkül 40 felfegyverzett horvát rendőr lépett be Magyarország területére, ezért őket a magyar rendőrök lefegyverezték.

Kovács Zoltán szerint ezzel a lépéssel Horvátország súlyos határsértést követett el. Az ügyet a magyar hatóságok vizsgálják. Bakondi György, miniszterelnőki főtanácsadó elmondta, hogy a piros jelzésen jött át a vonat.

19:57 - Folyamatosan érkeznek a buszok Beremendre

Az éjszaka folyamán akár több ezer migráns érkezhet a beremendi határállomásra. A magyar hatóságok felkészültek, 23 busz vár jelenleg is a migránsáradatra. Egy rendőrváltás is volt ma már. A menetrend továbbra is az lesz, hogy az egyszerű regisztráció után buszokra szállítják őket, és a regisztrációs pontokra - várhatóan Szentgotthárdra és Vámosszabadiba szállítják őket.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] fotó: Katus Eszter
[/caption]

A legfrissebb hír, hogy már Tovarnikból is Beremendre indulnak a buszok. A dél-horvát határetkelőről eddig Zágráb irányába mentek a buszok.

19:14 - Beremendről Vámosszabadiba és Szentgotthárdra szállítják a migránsokat

Autóbuszokkal viszik el a Baranya megyei Beremendről azokat a migránsokat, akik péntek délután lépték át a magyar-horvát határt - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.  Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az illegális bevándorlókat Vámosszabadiba, illetve Szentgotthárdra szállították a regisztrációs pontokra.

A rendőrség azt reméli, a bevándorlók együttműködőek lesznek - tette hozzá. Az MTI tudósítójának becslése szerint a magyar hatóságok mintegy 1500 migránst engedtek be Magyarországra a beremendi határátkelőhelyen keresztül.

18:47 - Többen vannak 830-nál Magyarbólyban

A vasútállomáson több szírrel beszéltünk, akik elmondták, nem is tudják, hogy hol vannak, nem tudják, hova mennek, az újságíróktól kapnak tájékoztatást, hogy ez Magyarország, és regisztrálni fogják őket. Valójában 1000-1200 fő lehet a vonaton, a vasutasok tudtak 830-ról, és erősen telik a vonat.

Voltak, akik Tovarnikból jöttek, olyannal is beszéltünk, aki 2 és fél éve Törökországban élt már, de most onnan áll tovább.

18:25 - Pélmonostor kiürült

Az index.hr szerint már nincs migráns a határközeli horvát városban. Úgy tudjuk, Beremendre csaknem 30 busz érkezett ma. Mindeközben Magyarbólyban kb. 45 percig tart még az átszállítás. Rendezett körülmények között, kisebb csoportokban engedik átszállni a migránsokat a horvát vonatról a magyar vonatra.

18:26 - Az állomás után a határon is segítenek

A pécsi Mig-Szol Csoport ma este a horvát határra is segítséget indít - ők korábban a pécsi állomáson átutaztatott menekültek ellátásához szerveztek önkénteseket és adományokat. A terv szerint 19.00-19.30 táján indulnak, a találkozó a Főpályaudvarnál kialakított raktárnál lesz. A felhívás szerint tolmácsra is szükség lesz és elemlámpával is készüljön, aki csatlakozna hozzájuk.

A csoport egyelőre gyűjti az információkat arról, hogy hol tudnak a leginkább segíteni - értesülések szerint a Siklósra szállított menekülteknek is szükségük lesz adományokra - vizet, ruhaneműket, élelmiszert is fogadnak.

Időközben a budapesti segítőcsoportból is jelezték, hogy néhány fővel indulnak Beremendre takarókkal és más ellátmánnyal.

Bővebb infók a csoport Facebook-oldalán.

18:18 - 830 menekült volt a pélmonstori vonaton, krikettrajongók is

A helyszínen tartózkodó kollégánk tudta meg a pontos adatot: 830 menekülttel gördült be a hat vagon Magyarbólyba. Sok pakisztáni is volt a vonaton, egyikükkel sikerült beszélnünk, aki elmondta, hogy a célja Barcelona, mert olyan helyre akar menni, ahová viszonylag kevesebben tartanak. Megkérdeztük, hogy esetleg  a focicsapat miatt menne-e a katalán városba, de azt mondta, nem is szereti a focit, ő a krikettért rajong. Erre a többiek is elkezdtek helyeselni a háttérbe.

Amúgy ezek a srácok nem tudják, hol vannak, kollégánk mondta, hogy ez Magyarország, ennek a hírnek nagyon örültek, de elmondták, hogy a horvátok is rendesen bántak velük.

18:03 - Egyszerű regisztráció zajlik

A horvát rendőrök szálltak csak le a vonatról, zajlik az úgynevezett egyszerű regisztráció. Ez abból áll, hogy hányan vannak, férfi-nő-gyerek arányt jegyzik fel. Ezt követően kezdik meg az átszállítást.

17:55 - Kíméletes átszállításról beszélnek a rendőrök

A rendőröknek mondták, hogy sok gyermekes van a vonaton, ezért kíméletesen segítsék az átszállást. Sokan nagyon fáradtak, már két órája vonatoznak, és még három és fél órás út előtt állnak.

17:49 - Megérkezett a pélmonostori vonat

Magyar mentesítő vonat is megérkezett Magyarbólyba, amelyre átszállítják a menekülteket. A vonat úticéljáról csak találgatások vannak egyelőre.

17:31 - Még nem jött meg a migráns vonat

Tudósítónk Magyarbólyban van a vasútállomáson, mint jelentette, nem érkezett még meg az 1000 menekültet szállító vonat. Nagy a készültség, sok rendőr van. Ám időközben még öt busznyi migráns érkezett Beremendre Pélmonostorból, ezért Magyarbólyból további buszokat csoportosítottak át Beremendre. elképzelhető, hogy ezért áll valahol a vonat.

17:20 - Megérkeztek a legfrissebb képeink

 

A képre kattintva egy adag a mai napról. Nézzék!

16:55 - 20 perc és itt a vonat

Hamarosan befut Magyarbólyba az 1000 menekülttet szállító vonat

16:45 - Elindult a vonat ezer menekülttel

A vonat a közel ezer menekülttel nemrég indult el Pélmonostorról. A horvát város majdnem kiürült, néhány száz menekült maradhatott, akik szétszórva lehetnek parkokban. Információink szerint Magyarbóly felé tartanak.

16:40 - Elindult a szülés, Szigetvárra vitték a menekült nőt

Információink szerint a szigetvári kórházba szállítottak egy migráns nőt ma délután, miután elindult a szülés. Úgy tudjuk, császármetszéssel jöhet majd a világra a kisbaba.

16:26 - Beszédes a rendőrségi közlemény a helyzetről - ja, nem!

Egy nagyobb létszámú, illegális bevándorlókból álló csoporttal szemben intézkednek a rendőrök a beremendi határátkelőhely térségében. Az illegális bevándorlókat a rendőrök a kijelölt regisztrációs pontokra szállítják.

16:24 - Vonat indult 1000 menekülttel, a buszok fordulni fognak

A horvát sajtó arról számolt be, hogy Pélmonostorból újabb 1000 migráns érkezik a magyar határ felé, ezúttal vonattal. A buszok pedig fordulnak, összeszedik a pálmonostori menekülteket, és azokat is Beremendre hozzák.

A menekültek azonban nem akarnak Magyarországra jönni - írja a vecernji.hr.

Az Index arról számolt be, hogy egyenesen Vámosszabadiba viszik a migránsokat Beremendről.

15:44 - Két csuklós busz indult el Siklósra

Az átszállás után máris elindultak, motozás nem volt, a rendőrök csak azt kérdezték, hogy milyen állampolgárságúak a menekültek?

A buszok egyelőre csak félreálltak, majd konvonjban fognak elindulni.

15:36 - Nagyjából ezerötszázan érkezhettek

A horvát sajtó azt állítja, hogy a 23 buszon 1500 menekültek szállítottak Petárdára (ez a határ horvát oldala). Kollegáink a határon beszéltek egy szír családdal, akik megkérdezték, hogy hol vannak. Elmondták, hogy Németországba mennének, és fogytán a pénzük.

15:34 - Tíz helyen folyik a kerítésépítés Baranyában

Hoppál Péter nyilatkozott Pécsen, és azt mondta, hogy tíz ponton folyik a 41 kilométeresre tervezett ideiglenes műszaki határzár építése a magyar–horvát határon, az első védvonal egy napon belül elkészülhet.

15:29 - Horvát buszról magyar buszra szállnak

Megérkeztek a tranzitbuszok Siklósról, rendőrsorfal mellett megkezdik átszállítani a menekülteket. Ebből annyi látszik, hogy a regisztrálásuk nem a helyszínen történik majd, hanem továbbszállítják őket.

Közben kollégánk az M6-osról jelenti, hogy Pest irányából újabb csuklós BKV buszok érkeznek Baranyába.

15:15 - Néhány migráns a zöld határ felé került volna

Húsz menekült megpróbált a napraforgós részen bejönni a beremendi határrészen, a magyar katonák útjukat állták.

15:10 - Szírek vannak a buszon

A helyszínen tartózkodó kollégánknak sikerült beszélnie egy szír migránssal, aki elmondta, hogy ők legálisan akarnak Németországba jutni. Azt is elmondta, hogy nem tudták, hogy Magyarországra szállítják őket, ők azt gondolták, hogy Zágrábba mennek.

A határ túloldaláról taps és éljenzés hallatszik. A sajtó munkaársait a magyar oldalról hátrébb terelték.

15:05 - Most szállnak le a buszokról a határátkelő horvát oldalán

A magyar oldalon egyelőre kivárnak a rendőrök. Körülbelül 150 rendőr várja a migránsokat. Sajtóhírek szerint Siklósra szállítják majd őket, ott fognak regisztrálni.

14:51 - Megérkeztek a buszok Beremendre

A migránsok most szállnak le a határ túloldalán. A magyar katonák, rendőrök felsorakoztak a határ magyar oldalán. A másik oldalon húsz autóbusznyi migráns érkezett - írja a horvát sajtó.

14:30 - Beremenden készültség kezdődik - jelenti tudósítónk

Annyira még nem komoly a helyzet, hiszen egyelőre hat rendőrautó vár a beremendi határátkelőn. Több tévéstáb is ott vár. Katonák is érkeztek ide kettő darab Humvee típusú páncélozott terepjáróval.

Közben az index.hr arról ír, hogy a jelek szerint csak Pélmonostorról küldik Magyarországra a menekülteket, a horvát sajtó szerint hatszázat egyenesen a beremendi határátkelőre. Eszékről Zágrábba viszik a migránsokat.

14:05 - Elindultak a buszok Pélmonostorról a magyar határ felé

Két órakor startoltak a buszok, hamarosan kiderül, mi a pontos célpont.

13:44 - Kölkednél már épül a kerítés

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Katus Eszter, Dunántúli Napló
[/caption]

12:52 - Tíz busz és vonat indul Pélmonostorról Magyarország felé

Tíz busz és vonat indul menekültekkel Pélmonostorról - írta a vecernji.hr. A vasútállomáson teljes káosz uralkodik, ablakokon másznak be a migránsok.

A horvátok továbbengedik a menekülteket

Horvátország nem regisztrálja tovább a menekülteket és nem biztosít számukra szállást - nyilatkozta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken Zágrábban, rendkívüli sajtótájékoztatón. "Vizet, ételt és orvosi ellátást kapnak. Utána folytatják útjukat tovább. Az Európai Uniónak tudatosítania kell, hogy Horvátország nem lesz hotspot a menekülteknek. Van szívünk, de az agyunkat is használni kell".


12:10 - Egy nap alatt elkészül a kerítés a határon, Beremend lesz Röszke

Éjszaka kezdték el építeni a kerítést a határon, közölték a pécsi sajtótájékoztatón. A 41 kilométeres határzárt egy nap alatt fejeznék be.  A tranzitállomás Beremenden épül fel, várhatóan hétvégén már működik is.

12:07 - Így melegedtek a migránsok Pélmonostoron

[caption id="" align="alignleft" width="430"] MTI Fotó: Mohai Balázs
[/caption]

Mindez még ma hajnalban történt a horvát település vasútállomásán.

11:23 - Hová tűntek a tegnapi migránsok?

A MTI információi szerint újra vannak menekültek a szentgotthárdi ipari park területén kialakított ideiglenes gyűjtőponton. Még éjszaka, aztán reggeli is Pécsről hoztak migránsokat. Összesen tizenegy busszal, négyszáz körüli létszámmal hoztak a nyugati határszélre migránsokat.

11:20 - Afgánok érkeznek Röszkéről

Az Illocskán elfogott menekültek afgánok. Beszámolójuk szerint Röszkéről érkeztek.

11:13 - Épül a határzár, jönnek a menekültek

Hasonló a helyzet a tegnap délutánihoz. Kisebb csoportokban érkeznek a menekültek. Jelenleg Illocskán fogtak el 11 főt. Információink szerint a határzár építése elkezdődött. Jelenleg a földmunkákat végzik, az első kerítés valószínű Beremenden készülhet el.

11:03 - Éjféltől húsz fő lépte át a horvát-magyar határt

Baranya megye déli részén 453 illegális bevándorlóval intézkedtek a rendőrök 2015. szeptember 17-én 24 óráig. Azóta húsz személyt állítottak elő.

10:58 - Migránsokat hoznak Siklósra

Két rendőrségi kisbusz érkezett a városba, tudósítónk beszámolója szerint 10-15 fő lehet a járműben. A menekülteket a volt határőrségi, most rendőrségi parancsnoki épület területén helyezik el.

10:10 - Több mint ötven busz Siklóson

Tudósítunk közölte, rengeteg üres buszt irányítottak Siklósra. Szekszárdról, Zalából, Budapestről is érkeztek járatok. Hogy meddig maradnak, arra nem kaptunk választ.

A budapesti kék buszok pedig így sorakoznak:

Úgy tudjuk a határon elfogott menekülteket, ezekkel a járművekkel szállítják tovább, feltételezhetően Pécsre.

Horvát lap: taxikkal indultak el a migránsok Zágrábba

A magyar határ melletti Pélmonostor (Beli Manastir) városából taxikkal indultak el a migránsok Eszék és Zágráb irányába - jelentette a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

Miután a hatóságok úgy döntöttek, hogy a horvát-szerb határ menti Tovarnikból is a Baranyai háromszögben fekvő, a magyar határhoz közeli Pélmonostorra szállítják tovább az illegális bevándorlókat - akik a horvát-szerb határátkelők lezárása ellenére is folyamatosan érkeznek Horvátországba -, a migránsok egy része mégsem Magyarország felé vette az irányt, hanem taxival indult délre, Eszékre, ahonnét menetrend szerint indulnak járatok a fővárosba, illetve Zágrábba, ahonnét pedig Szlovénia felé mennének tovább.

A lap újságírója a tarifákról is beszámolt: a 35 kilométerre lévő Eszék városáig 40 eurót, míg Zágrábig fejenként 150 eurót kérnek a taxisok.
A horvát belügyminisztérium adatai szerint pénteken 8 óráig 13 300 illegális bevándorló lépett Horvátország területére. (mti)

Pélmonostor megtelt

Több ezer migráns érkezett a horvátországi városba, buszokkal, vonatokkal. Többen gyalog indulnak Eszék irányába, mert arra számítanak, hogy onnan könnyebben eljutnak Németországba.

09:50 - Siklóson nagy a készülődés

Siklóson tudósítónk jelentése szerint nagyon komoly a rendőri készültség. A jelek szerint innen indulhatnak adott esetben a hatósági emberek a határ azon pontjaira, ahol migránsok jelenhetnek meg.

09:19 - Beremenden és Ilocskán teljes a nyugalom

Beremenden és Ilocskán jártak az elmúlt fél órában tudósítóink. Mindkét településen csendes, nyugodt helyzettel találkoztak, migránsokat nem láttak.

09:15 - Hat megyében van válsághelyzet

Csongrádban és Bács-Kiskunban továbbra is fenntartják, viszont Baranya és Somogy mellett Zala és Vas megyére is kiterjesztették a válsághelyzetet. A péntek reggel nyolc órától - legfeljebb 2016. március 18-ig - hatályos döntés a Magyar Közlönyben jelent meg. (MTI)

09:05 - Hol helyezzék el a menekülteket? Laktanya, volt óvoda, határőrségi épület

Siklóst is megkereste a rendőrség, hogy adott esetben tudnak-e ott elszállásolni menekülteket, de a volt laktanya „kibelezett" épülete erre nem alkalmas. Ők egyedül a volt óvoda épületét tudnák e célra felajánlani, ám ott, ha matracokat is tesznek csupán le, legfeljebb hatvan embernek tudnak éjjelre menedéket adni.
Információink szerint azonban az korántsem elképzelhetetlen, hogy a volt laktanyával szemben a volt határőrségi, most rendőrségi parancsnoki épület területén gyűjtenék össze a dél-baranyai zöldhatáron elfogott menekülteket, azonban őket onnan nagyon rövid időn belül továbbszállítanák Siklósról.

09:01 - 2500 rendőr és katona a baranyai határon

"Ugyanazt az akciót kell végrehajtani, mint amit végrehajtottunk a szerb-magyar határon" - Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Közölte, hogy több száz rendőrt és katonát vezényeltek a magyar-horvát határhoz. Tájékoztatása szerint 600 katona már a helyszínen van, a nap folyamán további 500, hétvégéig pedig még másik 700 katona érkezik. Emellett ott van már mintegy 200 rendőr, akikhez pénteken még 100-an, a hétvégén pedig további 500-an csatlakoznak. (mti)

08:50 - Lapáncsáról jelentjük: egy menekült megsérült

Ma reggel közel tíz menekült érkezett a településre. A közeli erdőben fogták el őket a rendőrök, az egyik férfi megsérült, kificamodott a bokája.

08:40 - Szírek, afgánok érkeztek (rendőrségi közlemény)

Baranya megye déli részén 453 illegális bevándorlóval intézkedtek a rendőrök 2015. szeptember 17-én 24 óráig.
A legtöbb személyt a Mohácsi Rendőrkapitányság illetékességi területéről állították elő, többségük szír, valamint afgán állampolgárnak vallotta magát.
 
A külföldiek együttműködtek a rendőrökkel, ellenállást nem tanúsítottak, kényszerítő eszköz alkalmazására nem került sor, személyi sérülés nem történt.
 
Az éjjeli órákban a rendőrök nem észleltek újabb határsértőket a Baranya megyei határszakaszon.
 
A rendőrség a térségben a szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot.

08:18 - Illocska kiürült

Tegnap az első migránsok a baranyai településen jelentek meg, a nap folyamán többen érkeztek. Információink szerint az utolsó menekültek hajnali egykor érkeztek, akiket tovább szállított a rendőrség.

08:04 - 1100 katona érkezik a baranyai határra

Több mint 4300 katona van a déli határ mentén, tudta meg a bama.hu. A baranyai szakaszra éjszaka ötszázat vezeényeltek, őket még hatszáz követi.

07:47 - Orbán: megkezdődött a határzárépítés a horvát határon

Péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

07:16 - Ötszázan érkeztek eddig, épülhet a kerítés

Nem érkezett több migráns az éjszaka folyamán - tudtuk meg a rendőrség ügyeletesétől. Információink szerint a határon a kerítés építése napokon belül elkezdődhet, mint megtudtuk, több helyről is beszerezték az építéshez szükséges drótokat, amit már a határra le is szállítottak.

Pélmonostor: több mint 2000 menekült érkezett

Káosz uralkodik a horvátországi Pélmonostoron. A vecernji.hr beszámolója szerint több vonattal, buszokkal hozták estig a migránsokat a városba, akiket a helyi átmeneti táborban helyeztek volna el. Jóval többen érkeztek, mint amit betudtak fogadni. Sokan sátrakban éjszakáztak. Nem tudták hol vannak, többen azt gondolták, Szlovéniába érkeztek.



Az M1 tudósításe szerint a horvát táborba katasztrófális állapotok uralkodnak, az ellátás akadozik, alig van víz és áram.

                                       CSÜTÖRTÖK

23:17 - Siklósnál öt csuklós BKV busz várja a menekülteket

Az Index írja, hogy a Baranya megyébe érkező menekülteket előbb a siklósi rendőrkapitánysághoz szállítják rendőrautókkal, majd onnan mostantól csuklós BKV buszokkal viszik tovább valamelyik befogadóállomásra, mondta az M1 helyszíni tudósítója.

22:55 - "Csirifiszkió, mi van?" Így érkeztek meg a migránsok Baranyába, így vitték el a rendőrök őket - helyszíni videónk Illocskáról

22:48 - Kerítés épül a horvát-magyar határon is

"Meg fogjuk védeni Magyarországot, Magyarország és a schengeni övezet határát!" - közölte Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy a szükséges előkészületek után megkezdődik a horvát-magyar határon is a fizikai határzár építése. (kormany.hu)

Mint megírtuk, Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy kerítés épül a horvát határon is.

22:00 - Rendőrség: az útvonal még nem határozható meg, új adat: 500 menekült eddig

Mint megtudtuk, továbbra is kisebb csoportokban lépik át a határt Baranyában. A jelenlegi adatok szerint közel 500-án jöttek már be az országba. Egyes információk szerint Mohácsnál is megjelentek a migránsok, ám ezt a rendőrség nem erősítette meg. A közlésük szerint pontos útvonal a menekülteknél még nem határozható meg.

Készenlétben az önkéntesek

A pécsi MigSzol segítőcsoport tagja szeretnének segíteni a baranyai menekülteken, azonban Garzó Gábor, a csoport egyik vezetője egyelőre türelmet kért az önkéntesektől. Garzó hangsúlyozta, a raktárban minden készen áll, hogy ha kell, segíteni tudjanak, de jobb megvárni a biztos információkat, és csak azután megkezdeni a szervezést.

21:11 - Pélmonostori helyzetjelentés

A közmédia hírcsatornájának tudósítója Pélmonostorból, az ottani menekülttáborból jelentkezett. Elmondta, hogy kétezer ember tartózkodik a 600 fő számára kialakított laktanyában. Balkáni állapotok uralkodnak, nincs áram, nincs víz. Sokan inkább az épületen kívül térnek majd nyugovóra. Elhangzott, hogy éjszaka biztos nem indulnak útnak ezek a migránsok, de hajnalban valószínűleg továbbállnak. Mivel a magyar határtól néhány kilométerre vannak, könnyen kitalálható, hogy merre indulnak reggel a pélmonostori menekültek.

20:46 - Bakondi György, miniszteri biztos nyilatkozott a baranyai helyzetről

Bakondi György az M1 hírfolyamában elmondta, hogy rendőri erőket csoportosítottak át Baranyába, de azt nem kívánta elárulni, hogy mekkora erőről van szó. Azt is elmondta, hogy még tájékozódnak arról, hogy Horvátország hogyan reagál a migránsválságra. Elmondta, hogy érzékelték, hogy Baranya felé is megindultak a nap folyamán a menekültekek, nagyjából eddig 200-an jutottak be Baranyán át Magyarországra.

20:30 - Kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek a menekültek Baranyába


Mint Popovics Dejantól, a Baranyai Rendőrfőkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk, a megyében 80 km szárazföldi határszakaszt, összesen 142 km-nyi szakaszt védenek.  A 80 km-es szakaszon folyamatosan pásztázzák a területet. Mint megtudtuk, kisebb csoportokban még most is érkeznek migránsok, úgy mint egész nap folyamán. Az éjszaka is megfelelő számú erőt vezényelnek a helyszínekre.

20:29 - Baranyára is kiterjesztik a válsághelyzetet

A horvátokat keményen bíráló Szijjártó Péter külügyminiszter sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Baranya és Somogy megyére is kiterjesztik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet - írja az index.hu. Azt mondta, megvédik Magyarország határát és a schengeni határt is. Az előkészítés után azonnal megkezdik a fizikai akadály építését a szükséges horvát szakaszokon.

„Horvátország alkalmatlan ahhoz, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez" – mondta Szijjártó, aki szerint a horvát bevándorlásügyi rendszer egy nap alatt összeomlott.

19:30 - Szlovénia? Ezt gondolják a menekültek

Információink szerint többen érkeznek át még most is Illocskán. A menekültek azt gondolják Szlovéniába érkeztek.

Megérkezett a vonat Pélmonostorra

900 menekült utazott rajta.

18:28 - Kétszáz migráns érkezett át a zöldhatáron

Mint megtudtuk a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól, eddig kölbelül 200 menekült érkezett át a horvát határon Baranyába. Az illegális átlépőket rendőrségi objektumokba szállították, közölte a rendőrség.

Elindult a vonat Pélmonostorra

A vecernji.hr beszámolója szerint 900 migránssal elindult a vonat Vinkovcéből Pélmonostorra. Az út körülbelül 70 percig tart majd.

17:37 - Oldon is felbukkant 50-60 migráns

A polgármester értesítette a szerkesztőségünket, hogy az ő falujukban is felbukkantak a menekültek. Itt is helikopter vizsgálja át a területet.

17:31 - Megvan, hogy miért jön Magyarország irányába a vonat

A három poszttal lentebbi kérdésre a válasz az hogy, Pélmonostorban egy egykori laktanyába szállítják a migránsokat vonattal - írja az index.hr. No de onnan hova mennek majd vajon?

17:20 - Öngyújtókat koboztak el Sárokon és Illocskán

Információink szerint a rendőrség azokat a helyeket ellenőrzi a horvát határon, ahonnan a migránsok Magyarországra  jöhetnek. Jól belátható a terület, nagyobb illegális csoportok megjelenésére nem számítanak. Megtudtuk, a menekültek átvizsgálása során szúró-, vágóeszközöket nem találak. Egyedül az öngyújtókat kobozták el. Több sároki lakos beszámolt róla, hogy a menekültek nagyon barátságos voltak, sokuk vizet kért és a mobiltelefonjukat akarták feltölteni.

17:12 - A rendőrségi közlemény is megérkezett - Illegális bevándorlókat fogtak el Baranya megyében

A zöldhatáron jöttek Magyarország területére.

Baranya megye horvát határszakaszának közelében több, külföldi személyekből álló csoportot vontak intézkedés alá a rendőrök 2015. szeptember 17-én a délutáni órákban. A külföldiek magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni, így őket a rendőrök előállították, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben.
 
A rendőrség a szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot.

17:03 - Pélmonostor felé vonatoztatják a horvátok a migránsokat - de miért?

A vecernji.hr beszámolója szerint 900 migránst 11 vasúti kocsival utaztatják Ilacából Vinkovcéba - és most jön a meglepő rész: innen Pélmonostorra folytatja útját a vonat. Pélmonostor pedig a magyar határ közelében van. Az eddigi hírek arról szóltak, hogy a dél-horvátországi határátkelőről Zágrábba viszik a menekülteket.

16:53 - Már 100 fő felett az elkapott migránsok száma

Eddig több mint száz főt fogtak el ma Illocska közelében. A baranyai határszakaszt helikopterrel vizsgálta át a rendőrség. Beremend környékét pásztázták, de nem találtak további menekülteket arrafelé. Kollégáink most elindultak Sárokra, megnézni, hogy ott mi a helyzet.

16:44 - Több tucatnyian Sárokon is felbukkantak

Információink szerint ötven-hatvan afgán migráns jelent meg Sárokon, akik körülbelül tíz, 2-6 éves gyerekekkel jöttek. Az elmondásuk szerint buszokkal hozták őket a határra, és onnan gyalog indultak tovább. A rendőrök megjelentek a településen, buszokra rakják és tovább szállítják őket.

16:29 - Folyamatosan hozzák az újabb menekülteket

Újabb és újabb migránsokat hoznak be a töltésről. Eközben kialakítottak egy tranzitzónát Illocskán, most körülbelül ötven menekült tartózkodik ott - innen valószínűleg Pécsre szállítják őket. Kisebb csomagokkal érkeznek, szemeteszsákokat raktak ki nekik. Szírek, irakiak is vannak az afgán többségű bevándorlók között. A polgármester elmondta, hogy éjszakára gondoskodnak szállásról.

Egy nagyobb területen, a falu focipály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!