Közélet

2012.11.21. 11:34

A pécsi „csodaszer” – avagy mi az igazság rák ellenszer ügyben?

A napokban nagy port kavart egy pécsi kutatással kapcsolatos bejegyzés a Facebookon, melyre egy hírportál után maga kutatást végző cég is reagált. Az alábbiakban mindkettőt közöljük.

Forrás: webbeteg.hu

---------------------------------------------------------------------------
A webbeteg.hu cikke.
---------------------------------------------------------------------------

A kézmosás jelentőségének felfedezése óta az orvostudomány legnagyobb horderejű tudományos vívmánya lenne a rák ellenszerének felfedezése, ám ez egyelőre csak álom - írta a webbeteg.hu. „Megtörtént a csoda! – Feltaláltuk a rák ellenszerét”. Ezzel az igencsak figyelemfelhívó címmel kapott immár 22 ezernél is több megosztást a legnépszerűbb közösségi oldalon egy írás, ami nem kevesebbet állít, mint azt, hogy emberek milliói kaphatják vissza a reményt, s vele együtt az életet. Az írás 2005-ben és 2008-ban is megjelent már a sajtóban, az onkológus azonban veszélyre figyelmeztet.

 – Minden daganatot elpusztítani képes szer felfedezése ellentétes az eddigi onkológiai ismereteinkkel és gyakorlatunkkal, mivel a daganatsejtek közös tulajdonságát, a fokozott osztódóképességet „kihasználó” citosztatikumok adásával sem tapasztaltuk, hogy azok minden daganat gyógyítására alkalmasak lennének, a meghatározott biológiai célpontokra ható szereknél pedig még kevésbé – nyilatkozta webbeteg.hu lapnak dr. Pikó Béla, a DRportal onkológus szakértője, hozzátéve: bár nem ismeri a szer pontos hatásmechanizmusát, de minden elméletnek a gyakorlat a próbaköve.

– Minden olyan anyagot, melyet gyógyszerként szándékozunk a jövőben használni, sikeres előzetes kísérletek, a szer biztonságos voltának és hatásának kis betegcsoporton való ellenőrzése után klinikai vizsgálatban kell ellenőrizni – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ezek nélkül legfeljebb „anekdotikus esetekről” lehet szó, amik egy-egy beteg szerencsés kórlefolyását mutatják be, s nem tartalmazzák azok adatait, akiknél a szer mégsem bizonyult.

---------------------------------------------------------------------------
A webbeteg.hu cikkére a Dr. Kulcsár Gyula felfedezésén alapuló szabadalom tulajdonosa és a szóban forgó termékeket fejlesztő és forgalmazó cég az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe.
---------------------------------------------------------------------------

Mi az igazság rák ellenszer ügyben?

A közösségi hálón vírusként terjedő november 14-én megjelent Feltaláltuk a rák ellenszerét  című bejegyzésre reagálva közöl véleményt a BAMA honlap "A pécsi csodaszer nem a rák ellenszere" címmel.

A november 14-i poszt egy 4 évvel ezelőtti 2008-as Blikk cikk szószerinti átvétele a forrás és időpont megjelenítése nélkül, amely sajtóetikai problémákat is felvet, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az eredeti posztot is tovább manipulálták. Jelenleg már olyan variációk is léteznek, amelyek név szerint említik Dr. Kulcsár Gyulát, és amelyekben a 2008-as képet is kicserélték egy újabbra pl. itt, azt a látszatot keltve, hogy a cikk mostanában íródott. A manipulátorok céljait nem ismerjük, de cselekményük ellentétes a mi szándékainkkal.

Nézzük a tényeket! Leszögezzük, hogy aktuális, hivatalos és pontos információkat a tudományos eredményeinkről, a fejlesztéseinkről és a készítményeinkről a honlapunkon talál meg minden kedves érdeklődő.

Dr. Kulcsár Gyula rákkutató biokémikus felfedezte a szervezetben működő Természetes Tumorellenes Védelmet, amely az immunrendszer mellett, azt kiegészítve képes elpusztítani a keletkező ráksejteket. Eredményeit számos nemzetközi tudományos folyóiratban publikálta. A teljesség igénye nélkül pl. első közleményét 1995-ben, egy másik fontos cikkét 2009-ben, összefoglaló magyar nyelvű cikkét pedig szintén 2009-ben. Tudományos eredményeinek és munkásságának komoly elismerését és elfogadását jelenti, hogy legújabb közleménye Európa negyedik legrangosabb német szerkesztésű daganatkutatással foglalkozó tudományos folyóiratában, az International Journal of Cancer-ben jelent meg 2012-ben.

Az Immunal Kft. - közel 20 évvel ezelőtti - megalakulása óta a Dr. Kulcsár Gyula felfedezésén alapuló magyar és nemzetközi szabadalmak alapján, a daganatos betegek számára szánt készítmények fejlesztésén dolgozik.

Termékeink 1997 óta állnak a betegek rendelkezésére, 2009 óta "speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer daganatos betegek részére" kategóriában is. Az idén 15 éves készítmény minőségét több ezer, a tápszert rendszeresen fogyasztó daganatos beteg ismeri.

Az Immunal Kft. - a kutatás-fejlesztés további sikeres folytatása érdekében - 2009-ben létrehozta saját Rákkutató- és Gyógyszerfejlesztő Központját Pécsett.

Az interneten megjelent hivatkozásokban említett infúziós készítmény, intravénás alkalmazása miatt, csak gyógyszerként kerülhet forgalomba. A gyógyszerfejlesztés még további sok-sok évet jelent. Az idén forgalomba került az általunk kifejlesztett, orálisan szedhető nagydózisú italpor, amely napi dózisában és összetételében megegyezik a tervezett infúzióval.

A 2012. szeptember végén zárult, "Gyógyászati célra szánt tápszer fejlesztése, terápiás hatás tesztelése" című, projekt, mely az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Ennek során klinikai vizsgálatokkal kívántuk igazolni a nagydózisú italpor tápszer biztonságosságát, tolerálhatóságát és a daganatos betegek életminőségére gyakorolt hatását. A vizsgálat protokoll-tervezetével megkerestük az OGYI-t illetve az ETT KFEB-t (Egészségügyi Tudományos Tanács, Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottsága), amely szervezetek tekintettel arra, hogy a vizsgálatok nem gyógyszer engedélyezéséhez voltak szükségesek azt érdemben nem értékelték és hatáskörükön kívülinek nevezték meg. A vizsgálatok ezután a regionális és helyi etikai bizottságok engedélyei alapján történtek.

Az eredmények nagyon kedvezőek: a 28 napos kezelési időszak során a készítmény napi fogyasztása biztonságosnak és jól tolerálhatónak bizonyult, és szignifikáns mértékben javította a daganatos betegek életminőségét. A betegek fizikai, értelmi, érzelmi, szociális és szerep funkciói is javultak, fáradtságérzetük, fájdalmuk, nehéz légzésük csökkent. A vizsgálati eredményeink tudományos adatok, azokat a közeljövőben publikálni fogjuk magyar és angol nyelven is, ahogy azt a sejt- és állatkísérleteinkkel is tettük eddig. 

Tudomásul vesszük és tiszteletben tartjuk, hogy rákellenes hatást csak gyógyszerekről szabad állítani, és azon munkálkodunk, hogy készítményeink vonatkozásában ezt mi is minél előbb, teljes joggal megtehessük.

Az orvos nem csak gyógyszert ajánlhat a betegeinek. Ajánlhat mindent, ami segítheti azok gyógyulását és nem árt. Azért fejlesztettük ki a nagydózisú italport, azért igazoltuk klinikai tesztekkel, hogy szedése biztonságos és hatásos, hogy ezen bizonyítékok alapján az orvos is ajánlhassa készítményeinket az arra rászorulóknak.

A cél közös, segíteni a betegeken. Ezt elvitatni senkitől sem lehet, legfeljebb számon kérni azon, aki nem tesz meg ezért minden tőle telhetőt.

Budapest, 2012. november 21.
Immunal Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!