Közélet

2011.09.09. 19:59

A Pécsi Tüke lesz az új fizetőeszköz?

A soproni Kékfrank mintájára a pécsi városvezetés is támogatja a helyi pénz – Pécsi Tüke – bevezetését, az ezzel kapcsolatos felmérés és előkészítés már megkezdődött.

H.Zs. (Dunántúli Napló)

Helyi pénz – a Pécsi Tüke – bevezetését szorgalmazza Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Az ezzel kapcsolatos felmérést és előkészítést a Pécs-Baranyai Origóház Egyesület végzi. Mint Kis Varga István egyesületi elnök, polgármesteri megbízott elmondta, Pécsett is túlságosan sebezhető a gazdaság, egymást váltják a foglalkoztatók, ezáltal nem csak az általános válság, hanem a helyi nehézségek miatt is kiszolgáltatott helyzetben vannak az itt élők. Ezért is indokolt a Pécsi Tüke bevezetése, amely 2012 végére várható.

– A helyi fizetőeszköz előnye, hogy mindig van fedezete, amelyet a megfelelő termékkibocsátás garantál – mondta Kis Varga István. – A számos országban működő helyi pénzek arra késztetik a lakosságot, hogy a helyben gyártott termékeket, szolgáltatásokat vásárolják, felhalmozás helyett költésre ösztönöznek, emellett nagyon fontos a közösségépítő és formáló szerepük is.

Mint Kis Varga István elmondta, az egyes lakóközösségekben, városrészekben területi alapon kell megkeresni és beindítani azokat a tevékenységeket amelyek a rendszer alapját képezhetik, az önkormányzat, az egyetem, a kamarák és a környező települések bevonásával. A program beindításához szükség van a helyi termékek gyártása, a mezőgazdasági tevékenység elterjesztésére, a kisvállalkozások megerősítésére, a saját kézműves háttér megteremtésére.

– A meglévő pénzeszközökön felül kibocsátott helyi készpénz-helyettesítők lényegesen megnövelik a helyi gazdaság erejét és a helyi vásárlóerőt, valamint csökkentik a pénzkiáramlást a régióból. Fontos, hogy helyi fizetőeszköz használata mellett a készpénz leköthető betétként a bankban (ezáltal kivonódik a forgalomból), viszont a helyi pénzhelyettesítők mindig forgalomban maradnak, így jóval többször cserélnek gazdát. A helyi eszköz nem hagyja el a régiót – hiszen máshol nem fizetőeszköz –, a helyben maradó jövedelmek utáni adóbevételek pedig az önkormányzathoz kerülnek.

-------------------------------------------------------------------------
Korábbi cikkek a helyi pénzről

* Közelebb a megvalósuláshoz a helyi pénz
* Helyi pénz: Fabatka, Zsákbamacska a jelöltek között
* Helyi pénz Baranyában?
---------------------------------------------------------------------------

A Tükekártyához csatlakozna az új fizetőeszköz is

Az új fizetőeszköz a Pécsi Tüke nevet kapná, és a már bevált, tavaly nyáron indult Tükekártya rendszerhez csatlakozna, amelyet a pécsiek vehetnek igénybe saját városukban. Elsőként a városi intézményeket, kulturális, szabadidős és sport-létesítményeket kapcsolták be a városkártya nyújtotta előnyök rendszerébe, így a tulajdonosok minimum 10-30 százalékos kedvezményt kaphattak és kaphatnak ma is egyre több üzletben és szolgáltatónál egyaránt. A Tükekártya célja is hasonló, mint a helyi pénzé, a helyiek kedvezményesen vásárolhatnak a pécsi vállalkozásokban, ezzel erősítve a helyi gazdaságot.

A tervek szerint a fizetőeszköz (az euró mintájára) egyik oldalán a Pécsi Tüke felirat, a címlet és egyéb grafikai elemek lennének, a hátoldalra pedig a különböző városrészek más-más ismert épületet, személyt helyezhetnének el.

A soproni Kékfrank volt az első magyar helyi pénz

Több mint egy évvel ezelőtt vezették be Sopronban a Kékfrank elnevezésű helyi fizetőeszközt, amely az ott élők szerint bevált. A természetbeni juttatások utalványaihoz hasonló fizetőeszköz nemcsak papíralapon, hanem a helyi vállalkozások egymás közötti elszámolásánál, mint számlautalvány is elérhető, lejárati idő hiányában pedig korlátlan ideig felhasználható.

A Kékfrankot nem csak Sopronban, hanem Győrben, illetve a megye más városaiban is elfogadják például üzletekben, éttermekben, szállodákban, különböző szolgáltatóknál, sőt ezen felül fizetéskor még kedvezmény is társul mellé, általában 2–20 százalék. Különböző címletekben készítették el a fizetőeszközt: van 1000-es, 2000-es, 5000-es, 10000-es és 20000-es Kékfrank. Több önkormányzat is döntött a helyi pénz bevezetéséről, így például a Rábaközben bevezették a Tallért.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!