Közélet

2011.12.11. 19:59

A Pécsi Ügyvédi Kamara egy éven belül négy volt tagját zárta ki

Önfeljelentése után is folytathatta a visszaéléseket a sikkasztó volt pécsi ügyvéd. Mások is trükközhettek a letéttel.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

„Rendkívül kényes, sikamlós területre tévedsz” – figyelmeztettek pécsi ügyvédek, és e köröket jól ismerő informátoraink. Azt kérdeztem, tudják-e, hogy kizártak több ügyvédet is a Pécsi Ügyvédi Kamarából, egyebek mellett letétekkel kapcsolatos szabálytalanságok, lehetséges visszaélések miatt. Amikor konkrét személyeket is említettem, az egyik név hallatán a legtöbben neheztelően csóválták fejüket, mondván: „Na, rajta egy cseppet sem csodálkozom”.

Sok konkrétumot ezen ügyekről nem tudtam meg, pletykával azonban tele a padlás. Ismerünk városi szóbeszédet, miszerint a most látókörbe került, volt ügyvédek között is lehetnek, akik üzleti kapcsolatban állhattak a magát sikkasztás miatt feljelentő dr. E. L. volt pécsi ügyvéddel. Mások azt emelték ki, hogy olyan ügyvédek is trükköznek a letéti számlával, akik amúgy nem kerülnek gyanúba.

A bankkal azonban már előzetesen úgy állapodnak meg, hogy kapnak egy ingyenes alszámlát, amire időnként a bank jóváír egy előre meghatározott mértékű (fél-egy-két százalékos) kamatot a letéti számlán lévő pénz alapján.

Azt azonban fontosnak tartották megjegyezni az informátorok, hogy a kizárás a legszigorúbb kamarai büntetés, van megrovás, pénzbírság is – ha nem ezeket választják, akkor súlyos vétség gyanújáról lehet szó.

A Pécsi Rendőrkapitányságon két ügyvéd ellen van büntetőeljárás folyamatban, sikkasztás, illetve magánokirat-hamisítás, és csalás gyanújával indult eljárás. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szintén több ügyben folytat eljárást jogi végzettséggel rendelkező, illetve korábban ügyvédként tevékenykedő személyek ellen csalás és sikkasztás gyanúja miatt.

Szent és sérthetetlen

Az ügyvédi letét szent és sérthetetlen, nyilvántartására, felhasználására szigorú szabályok vonatkoznak, ellenőrzését kiemelten kezelik – hangsúlyozta dr. Leposa Marianna. Nem csak azért, mert 2009 óta a Magyar Ügyvédi Kamara egy külön szabályzata is erre szólítja őket, hanem mert egy-egy visszaélés az egész ügyvédi közösség és szakma jó hírnevét, becsületét veszélyezteti. Évenként átlagban egy-egy ilyen ügyük volt az elmúlt húsz évben, ehhez képest bő egy év alatt négy ügyvéd is bajba keveredett. Ha kiderül, hogy egy ügyvédi letéti számlán nem annyi pénz van, mint amennyinek a kimutatások szerint lennie kellene, annak következményei lesznek, bármennyi is hiányzik.

Arany és kőolaj a titok?

Dr. E. L. a HírTv munkatársának közreműködésével bukott le néhány hete, egy kétesnek tűnő befektetési ajánlat utáni üzletkötést követően. Igaz lehet tehát a pletyka, miszerint nem állt le az üzleteléssel, s még mindig akadnak, akik pénzt bíznak rá. A volt ügyvédet a csalinak szánt 20 millió átvétele után tartóztatták le.

A riportból kiderült, továbbra is magas, havi 3-4 százalékos kamatot ígért, meséje szerint egy külföldi bankházon keresztül kötnek valós üzleteket, különféle nyersanyagokkal – arannyal, kőolajjal stb. – kereskednek. Az is elhangzott, hogy a kifizethető kamat mértékét csak ő ismeri, de ez bizalmi ügy, illetve, hogy van lehetőség eltitkolni a jövedelmet.

Többen buktak le

A szakmai kamaránál is elismerték, hogy a korábbiakhoz képest sok az egy év alatt lebukott négy ügyvéd. Kérdésünkre, hogy mi lehet a kiugró esetszám mögött, dr. Leposa Mariann egyelőre csak sejtéseit tudta megosztani velünk. Úgy vélte, biztosan szerepe lehet ebben annak is, hogy akár csak az 5–10 évvel előttihez képest is jelentősen megnőtt az ügyvédek száma, miközben a piac nem lett nagyobb, s hogy az ügyvédekre is ugyanúgy hat a gazdasági válság mint bárkire.

Lehetnek frankalapú hiteleik, megszűnhetett családtagjuk munkája, nekik is kevesebb munka juthat. Mindemellett rámutatott, hogy ez nem ment fel senkit sem a felelősség alól, ha az ügyvédi letétekkel trükközik.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!